Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konvoje brzdící dopravu na D1 už jsou mimo ČR. Babiš mluvil o vyhnání, Šedivý o selhání

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
31. května 2019
08:40
Autor: ČTK, for - 
31. května 2019
07:00

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Česko. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5:30. Uvedla to armáda na svém twitteru. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin. Čtvrteční situaci na D1 považoval premiér Andrej Babiš (ANO) za kritickou a mluvil o vyhnání konvoje ze silnic. Generál Jiří Šedivý v tom vidí naprosté selhání nejen Američanů ale také českých státních orgánů. 

Všechny konvoje amerických vojáků, kteří jedou na cvičení do Rumunska a Maďarska, již opustily Česko. Poslední z nich přejel hranici se Slovenskem kolem 5:30. Uvedla to armáda na svém twitteru. Části konvoje ve čtvrtek způsobily velké komplikace na dálnici D1, cesta z Prahy do Brna se řidičům mohla protáhnout až o několik hodin.

Problémy na nejfrekventovanější české dálnici řešil s náčelníkem generálního štábu a s ministry dopravy a obrany i premiér Andrej Babiš (ANO). Situaci označil už ve čtvrtek v pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“ za kritickou.

Generál Šedivý: pro Čechy není výmluva

Pět konvojů nakonec muselo být přes den z dálnice staženo. Znovu se rozjely až večer, když se doprava na silnicích uklidnila. Jedna ze skupin čekala ve Staré Boleslavi, dvě v Bernarticích na Benešovsku a dvě v Podivíně na Břeclavsku. Zbylých devět skupin opustilo české území už ve čtvrtek odpoledne. „Podle mého názoru selhala velmi vážně organizace přesunu,“ uvedl v pořadu ČT někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. 

Konvoje totiž mají projíždět kontrolními místy v přesný čas a pokud se tak nestane, musí se situace okamžitě řešit. „Ministerstvo dopravy začalo situaci řešit až v okamžiku, kdy už byla dálnice zacpaná, tak o je hrozně pozdě,“pobuřuje se generál Šedivý. 

„Není to válka, selhaly české orgány, tady není žádná výmluva,“ dodává. Chybu ale vidí i na americké straně. Řešením mohly být například náhradní trasy.

Zcela zjevně také podle Šedivého nedošlo k rekognoskaci terénu - tedy k přizpůsobení silnic pro jiný, nežli civilní provoz. Zmínil, že armádní vozidla jsou zpravdila širší a hůře se s nimi řidič koordinuje v prostoru. „Mělo se stát, že přijde skupina, co zabezpečí parkoviště, odstraní svodila – došlo tady k poměrně velké chybě a pokud by se to opakovalo vytvořilo by to nepříznivou situaci mezi armádou a civilní složkou, jak k tomu došlo v 80.letech,“ míní

První američtí vojáci s technikou překročili české hranice v úterý večer v Rozvadově, odkud postupně zamířili do Staré Boleslavi. Po odpočinku v tamních kasárnách vyjeli v noci na čtvrtek přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední část konvoje měla podle původního plánu opustit Českou republiku ve čtvrtek odpoledne.

Konvoj čítal víc než 350 kusů techniky a přes 800 lidí. Vojáci cestují v menších skupinách přibližně s hodinovým rozestupem. Předvoj tvořený asi 40 kusy vojenské techniky a více než 70 lidmi projel Českou republikou už o víkendu. Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně.

 

josefostravak ( 1. června 2019 21:05 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

vlajo ( 1. června 2019 17:58 )

Za bolševika bylo o milion aut míň.A že by Zil se svojí 60 litrovou spotřebou benzinu byl zlatej tak to si nejsem jistej.

vlajo ( 1. června 2019 17:54 )

Mě by zajímalo kdo to povolil a naplánoval.Vojáci nebo technika za to nemůže.

josefostravak ( 1. června 2019 17:09 )

ANO je naprosto nevolitelné, je celé nastalé korupcí, lží a demagogií.

Na Babiše padá jeden kostlivec a korupční stín za druhým. A že jich je, třeba
http­s://ww­w.eu­ro.cz­/byz­nys/ba­biso­va-mura-znalec-ktery-resil-prevzeti-lovochemie-dnes-pracuje-pro-agrofert-1337964

Pro toho, kdo má chvíli času doporučuji dokument MATRIX AB
http­s://ww­w.ces­kate­levi­ze.cz­/pora­dy/104­081110­09-cesky-zurnal­/21456­226260­0003-matrix-ab/

dbrpetr ( 31. května 2019 15:23 )

-_Naajítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

Zobrazit celou diskusi