Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti jsou nemehla, přivodí si úraz i při poklusu. Vina rodičů, tvrdí učitelé

Autor: ula - 
8. října 2018
05:40

Skákání přes kozu nebo kotoul už je na českých školách spíše raritou. Není to jen tím, že školy si samy stanovují školní vzdělávací plán, ale také proto, že děti jsou stále méně fyzicky zdatné. Podle expertky na vzdělání se navíc učitelé bojí nějaké akrobatické kousky s dětmi zkoušet. Zároveň ukázala na rodiče, které děti nevedou k pohybu. Blesk Zprávy oslovily tři učitelky, jejichž názory na tělocvik se liší, ale shodují se na zejména na tom, že děti nezvládají to, co jejich rodiče před lety. Navíc se jim cvičit nechce a hledají si různé výmluvy.

Nabídka pro výuku tělesné výchovy se řídí Rámcovým vzdělávacím programem (RVP), který je garantovaný státem. Z něj si školy vytváří Školní vzdělávací plán a ten se může na jednotlivých školách lišit.

„Dnešní děti jsou méně pohybově zdatné. My jsme v dětství chodili běhat s ostatními před dům, lézt po prolézačkách, dnes děti sedí hlavně doma u počítače. To je ale typický obraz českých rodin. Děti málo sportují, málo  se věnují volnočasovým aktivitám,“ řekla pro Blesk Zprávy Miluše Vondráková, vedoucí přípravných kurzů Tutor. Učitelé tak podle ní upouští od tradičních zvyků, které si pamatují spíše starší generace - tedy přeskok přes kozu, švedskou bednu nebo kotoul vzad a vpřed.

„Učitelé raději volí bezpečnější varianty pohybu, protože pokud má třídu, o které ví, že v ní bez problémů přeskočí kozu dva žáci, aniž by si ublížili, tak volí bezpečnější varianty pohybu, jako jsou např. míčové hry,“ pokračuje Vondráková a dodává, že nechápe rodiny, které nevedou děti k nějaké sportovní volnočasové aktivitě.

„Pokud rodiče nesportují, měli by děti aspoň od útlého věku vést k nějaké aktivitě, nebo k pohybu. Pokud dítě nemá kondici, těžko ho donutíte, aby v sedmé třídě přeskočilo kozu,“ dodala expertka. 

Učitelé se podle ní bojí právě úrazů, které si děti mohou přivodit.

Učitelka prvního stupně: Zvu raději na hodiny tělocvikáře

Blesk Zprávy oslovily tři učitelky z různých škol. Jejich identitu redakce zná, ale z obavy o práci se rozhodly ženy zůstat v anonymitě.

„Pokud se tyto věci, jako je přeskok přes kozu nebo kotoul, učí, pozvu si raději kolegu tělocvikáře,“ řekla učitelka prvního stupně ze základní školy v Praze.

„Nevyhýbám se tomu, jen nemám na tělocvik specializaci a na spoustu věcí se z důvodu bezpečnosti necítím. Jednou mi jedno dítě při takové činnosti spadlo a vyrazilo si dech,“ popisuje svoje důvody mladá učitelka a zdůrazňuje: „Člověk má jako učitel zodpovědnost, a když se něco stane a rodiče to dají k soudu, tak učitel v našem systému nemůže vyhrát.“

Na druhou stranu ale učitelka souhlasí s tím, že rodiče nevedou děti k pohybu.Děti např. neumí skákat přes švihadlo, což je podle mě základ. Pak když běžně dítě neumí pořádně běhat nebo skákat, tak je to vina rodičů a ve dvou hodinách týdně je to nenaučíte,“ dodala učitelka z Prahy.

Zlomená noha při poklusu okolo tělocvičny

Učitelka na pražském gymnáziu, kterou Blesk zprávy oslovily, má nyní dceru v první třídě, proto na celou situaci pohlíží jako matka i vyučující.

„Nemyslím si, že by se u nás tělocvikáři báli po dětech něco chtít z důvodu obtížnosti. Na druhou stranu hned při první hodině tělocviku v první třídě si někdo zlomil nohu při běžném poklusu během tělocvičny, takže učitelé jsou vlastně jednou nohou v kriminále, ať tyhle kousky s dětmi zkouší, nebo ne,“ řekla žena s trochou nadsázky.

Na dotaz, zda je nutné učit děti skákat přes kozu nebo švédskou bednu, odpovídá: „Myslím, že je správné jim to ukázat, některé to může bavit. Ale je nesmysl známkovat provedení skoku přes kozu a peskovat děti, že jsou neschopné.“

Tělocvikářka: Nesmíme děti nutit, to je jádro problému

Že se děti neumí příliš hýbat, potvrzuje i učitelka tělocviku ze střední školy v Ostravě, která má 35 let praxi.

Stále více žáků se tělocviku vyhýbá. „V dnešní době jim můžeme nabízet aktivity, ale nesmíme žáka nutit, což je jádro problému. Školy nabízí různé kurzy, základy gymnastiky, plavání, lyžařské kurzy, florbal. Jenže některé děti nemají na kurzy peníze, nebo v rodině není sport priorita, a děti tak nemají potřebu se zapojit. Spolu se stoupající obezitou a neochotou se hýbat vzniká začarovaný kruh,“ řekla kantorka pro Blesk Zprávy.

Výmluvy typu menstruace 3x do měsíce

Podle učitelů mají děti řadu způsobů, jak se tělocviku vyhnout, a navíc jim to často posvětí i rodiče. „Mimo závažné případy, kdy je to pochopitelné, si jedna třetina žáků zajistí posudek lékaře, že z nějakého důvodu nemohou cvičit,“ uvádí učitelka z Ostravy a pokračuje: „Dívky si zase vymýšlí během plaveckých kurzů, že mají menstruaci, při běžném tělocviku mají zase hrozné bolesti a někdy menstruují 3x do měsíce.“

„Na druhou stranu - děti jsou také nemehla. To jsou žáci, kteří jsou schopni vykouzlit úraz upadnutím z relaxačního míče v sedu,“ uzavřela situaci s kondicí českých dětí učitelka.

 

Video  Cvičit můžete při jakékoliv domácí činnosti  - Youtube.com/Maminka.cz
Video se připravuje ...

 

diskutujici ( 8. října 2018 15:21 )

Jasan, ja tohle vsechno prozil, na vojne jsem byl jeste pres revoluci, tak muzu porovnat, co vidim za mamanky dneska. Kdyz uz se jim podari vylezt na strom, tak je sundavat musi hasici. Takze ano, dneska to jsou lemry.

jasnovidec01 ( 8. října 2018 08:37 )

diskutujicí ::: ty jsi lemra,podle sebe soudím jiné co ??? na naší škole jsou učitelé bejvalé komunistické družinářky co si dodělaly rychlokurzy učitele a mimo chodem některé jsou tlusté jak prasata ,tak by mě zajímalo jak by šly dětem příkladem ty vole.

diskutujici ( 8. října 2018 06:48 )

Proste to jsou shnile lemry.

Zobrazit celou diskusi