Připravte tělo na podzim: 6 rad, jak žít zdravě + 3 sladké recepty pro sychravé dny
-
Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt. Poradíme vám, co byste měli dělat a jako bonus máme tři recepty na podzimní dobroty.
- 1.
Pohyb musí být
Sluníčko nesvítí, fouká a je zima. Nenechte se ale odradit, pořiďte si funkční oblečení, a chlad na vás nemůže. Ideální je chodit každý den alespoň 30 minut rychlejší chůzí, nebo jak váš zdravotní stav a kondice dovolí. Pokud jste na tom s kondicí lépe, můžete zařadit cvičení 4 až 5krát týdně. Z toho by se třikrát mělo jednat o náročnější trénink a zbývající aktivity mohou být pohodovější. Důležité je si nastavit počet a intenzitu tréninků tak, abyste se nepřetížili. Může tak totiž dojít k přetížení svalů nebo případnému natržení. Pokud je váš denní program tak vytížený, že už na sport prostě nezbývá čas, pokuste se pohyb propojit s vašimi běžnými činnostmi. Místo výtahu použijte shody, vystupte o zastávku dříve a projděte se.
- 2.
Snídaně je důležitá
Základem dne je snídaně. Ta by neměla být těžká, ale zároveň vydatná, aby vám dodala energii. V ranních hodinách se hodí konzumovat ovoce, které má hodně cukrů, protože má pak tělo ještě spoustu času je do večera stihnout zpracovat. Pokud se ale po ránu s ovocem nespokojíte a potřebujete zkrátka »něco víc«, sáhněte po celozrnném pečivu. Dopřát si jej můžete s čerstvými sýry nebo různými domácími pomazánkami.
- 3.
Nadopujte se »déčkem«
Tělu chybí sluneční paprsky, ze kterých v letních dnech čerpá vitamín D. Ten je hojně diskutován v souvislosti s úbytkem váhy, tuku v těle a zpomalením přibírání. Jeho dalším velkým přínosem je zvýšení hladiny serotoninu – hormonu štěstí. I ten muže hrát roli v chuti na jídlo, ale i reguluje náladu a kvalitu spánku. Proto se v chmurných dnech neostýchejte pro vitamín D vydat do lékárny. „Vitamín D můžete čerpat i přirozenou cestou z potravin. Ideálně z ryb, vaječného žloutku, avokáda, másla a neslazených zakysaných mléčných produktů,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.
- 4.
Spánek je všelék
Kvalitní spánek má velkou moc. Regeneruje tělo, mysl, a to se projeví na kvalitě vašeho zdraví, produktivitě i náladě. Pokud ho máte málo, tělo reaguje vytvářením rezerv - a to konkrétně zpomalením metabolismu, které se projeví pomalejším spalováním tuků, tedy v důsledku nulovému úbytku na váze.
- 5.
Potraviny, které zahřejí
V zimě volíme jídelníček, který dodá energii a relativně nás i zahřeje. Jenže tělo jde většinou po potravinách bohatých na tuky a sacharidy, což je opět nežádoucí. Chybu nikdy neuděláte tepelně upravenou zeleninou. Červená řepa, mrkev, celer, brokolice… Stálicemi mezi potravinami, které hodně zahřejí, přitom mají minimum kalorií, jsou například zázvor, česnek, skořice.
- 6.
O v zimě můžete být dehydratovaní
Třebaže pochybujete o důležitosti pitného režimu v zimě, nepodceňujte ho. Vlastně jste neustále v horku a potíte se. Čelíte suchému teplu z radiátorů, teplému oblečení, několika vrstvám oblečení. Díky všem těmto faktorům má tělo tendenci se dehydratovat. „I s tím souvisí přejídání, neboť žízeň si mnohdy zaměňujeme s pocitem hladu či chutí na něco. Proto pozor na symptomy dehydratace jako je bolest hlavy, únava až ospalost, závrať či tmavá barva moči,“ upozorňuje Burešová. I v zimě proto vypijte alespoň 1,5 l vody či jemného bylinkového čaje, vaše tělo vám za to poděkuje.
- 7.
Fit podzimní recepty, které zahřejí a výborně chutnají
Dýňové lívanečky
Potřebujete: 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg, 3–4 vejce, mletá skořice, med nebo datlový sirup dle chuti, na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku, kakao, ovoce na ozdobení
Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka.
*Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem.
*Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky.
*Hotové lívanečky můžete ozdobit bílým jogurtem smíchaným s kakaem nebo marmeládou a čerstvým ovocem.
- 8.
Pečená hruška
Potřebujete: 1 zralá střední hruška, 1 lžička až 1 lžíce javorového sirupu, 1,5 lžíce vody, 1 lžíce rozinek, špetka čerstvě mletého hřebíčku a muškátového oříšku
Postup: Troubu předehřejte na 190 °C.
*V misce smíchejte sirup, vodu a koření a do tekutiny dejte na 20 minut máčet rozinky – ohlídejte, aby byly zcela ponořené.
*Hrušku omyjte a vykrojte jádřinec. Rozinky vyjměte a dejte do vydlabaného středu hrušky.
*Povrch hrušky postříkejte javorovým roztokem. Pečte ve skleněné pečící míse volně zakryté alobalem při 190 °C zhruba 20 minut nebo doměkka.
- 9.
Plněná pečená jablíčka
Potřebujete: 8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C.
Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy.
*Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku.
*Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.
Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.
Zdroj: www.naturhouse-cz.cz