23. leden 2019
Svátek slaví Zdeněk, zítra Milena

Připravte tělo na podzim: 6 rad, jak žít zdravě + 3 sladké recepty pro sychravé dny

/
  • Fit podzimní recepty, které zahřejí a výborně chutnají.
    28. září 2018 ● 08:18
     

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt. Poradíme vám, co byste měli dělat a jako bonus máme tři recepty na podzimní dobroty.

  • 1.

    Pohyb musí být

    Sluníčko nesvítí, fouká a je zima. Nenechte se ale odradit, pořiďte si funkční oblečení, a chlad na vás nemůže. Ideální je chodit každý den alespoň 30 minut rychlejší chůzí, nebo jak váš zdravotní stav a kondice dovolí. Pokud jste na tom s kondicí lépe, můžete zařadit cvičení 4 až 5krát týdně. Z toho by se třikrát mělo jednat o náročnější trénink a zbývající aktivity mohou být pohodovější. Důležité je si nastavit počet a intenzitu tréninků tak, abyste se nepřetížili. Může tak totiž dojít k přetížení svalů nebo případnému natržení. Pokud je váš denní program tak vytížený, že už na sport prostě nezbývá čas, pokuste se pohyb propojit s vašimi běžnými činnostmi. Místo výtahu použijte shody, vystupte o zastávku dříve a projděte se.

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt.

  • 2.

    Snídaně je důležitá

    Základem dne je snídaně. Ta by neměla být těžká, ale zároveň vydatná, aby vám dodala energii. V ranních hodinách se hodí konzumovat ovoce, které má hodně cukrů, protože má pak tělo ještě spoustu času je do večera stihnout zpracovat. Pokud se ale po ránu s ovocem nespokojíte a potřebujete zkrátka »něco víc«, sáhněte po celozrnném pečivu. Dopřát si jej můžete s čerstvými sýry nebo různými domácími pomazánkami.

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt.

  • 3.

    Nadopujte se »déčkem«

    Tělu chybí sluneční paprsky, ze kterých v letních dnech čerpá vitamín D. Ten je hojně diskutován v souvislosti s úbytkem váhy, tuku v těle a zpomalením přibírání. Jeho dalším velkým přínosem je zvýšení hladiny serotoninu – hormonu štěstí. I ten muže hrát roli v chuti na jídlo, ale i reguluje náladu a kvalitu spánku.  Proto se v chmurných dnech neostýchejte pro vitamín D vydat do lékárny. „Vitamín D můžete čerpat i přirozenou cestou z potravin. Ideálně z ryb, vaječného žloutku, avokáda, másla a neslazených zakysaných mléčných produktů,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt.

  • 4.

    Spánek je všelék

    Kvalitní spánek má velkou moc. Regeneruje tělo, mysl, a to se projeví na kvalitě vašeho zdraví, produktivitě i náladě. Pokud ho máte málo, tělo reaguje vytvářením rezerv - a to konkrétně zpomalením metabolismu, které se projeví pomalejším spalováním tuků, tedy v důsledku nulovému úbytku na váze.

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt.

  • 5.

    Potraviny, které zahřejí

    V zimě volíme jídelníček, který dodá energii a relativně nás i zahřeje. Jenže tělo jde většinou po potravinách bohatých na tuky a sacharidy, což je opět nežádoucí. Chybu nikdy neuděláte tepelně upravenou zeleninou. Červená řepa, mrkev, celer, brokolice… Stálicemi mezi potravinami, které hodně zahřejí, přitom mají minimum kalorií, jsou například zázvor, česnek, skořice.

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt.

  • 6.

    O v zimě můžete být dehydratovaní

    Třebaže pochybujete o důležitosti pitného režimu v zimě, nepodceňujte ho. Vlastně jste neustále v horku a potíte se. Čelíte suchému teplu z radiátorů, teplému oblečení, několika vrstvám oblečení. Díky všem těmto faktorům má tělo tendenci se dehydratovat. „I s tím souvisí přejídání, neboť žízeň si mnohdy zaměňujeme s pocitem hladu či chutí na něco. Proto pozor na symptomy dehydratace jako je bolest hlavy, únava až ospalost, závrať či tmavá barva moči,“ upozorňuje Burešová. I v zimě proto vypijte alespoň 1,5 l vody či jemného bylinkového čaje, vaše tělo vám za to poděkuje.

    Podzim je tu a sním i nevlídné počasí. Naše pohybová aktivita se utlumuje a začínáme lenošit. Jenže pro tělo to má zničující efekt.

  • 7.

    Fit podzimní recepty, které zahřejí a výborně chutnají

    Dýňové lívanečky

    Potřebujete: 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg, 3–4 vejce, mletá skořice, med nebo datlový sirup dle chuti, na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku, kakao, ovoce na ozdobení

    Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka.

    *Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem.

    *Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky.

    *Hotové lívanečky můžete ozdobit bílým jogurtem smíchaným s kakaem nebo marmeládou a čerstvým ovocem.

    Dýňové lívanečky
    Autor: www.naturhouse-cz.cz

  • 8.

    Pečená hruška

    Potřebujete: 1 zralá střední hruška, 1 lžička až 1 lžíce javorového sirupu, 1,5 lžíce vody, 1 lžíce rozinek, špetka čerstvě mletého hřebíčku a muškátového oříšku

    Postup: Troubu předehřejte na 190 °C.

    *V misce smíchejte sirup, vodu a koření a do tekutiny dejte na 20 minut máčet rozinky – ohlídejte, aby byly zcela ponořené.

    *Hrušku omyjte a vykrojte jádřinec. Rozinky vyjměte a dejte do vydlabaného středu hrušky.

    *Povrch hrušky postříkejte javorovým roztokem. Pečte ve skleněné pečící míse volně zakryté alobalem při 190 °C zhruba 20 minut nebo doměkka.

    Pečená hruška
    Autor: www.naturhouse-cz.cz

  • 9.

    Plněná pečená jablíčka

    Potřebujete: 8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku

    Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. 

    Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy.

    *Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku.

    *Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.

    Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě. 

    Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

    Plněná pečená jablíčka
    Autor: www.naturhouse-cz.cz

1080p 720p 360p
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy