Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Děti čeká sladší a tučnější návrat z prázdnin. Pamlsková vyhláška „vyměkne“

Autor: ČTK, ivm - 
24. května 2018
16:45

Vyhláška o prodeji potravin ve školách bude od září mírnější. Budou v ní upraveny současné přísné limity obsahu tuku, cukrů a soli v prodávaných výrobcích. Ministři školství Robert Plaga (ANO) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek novináře informovali, že její změnu předloží do meziresortního připomínkového řízení.

„Již při svém nástupu jsem avizoval, že pamlsková vyhláška je postavena příliš represivně a v reálu nevedla k tomu, co bylo zamýšleno,“ řekl ministr školství. Podle něj jde o návrat k normálnosti nabídky ve školních bufetech.

Díky zmírnění bude možné prodávat ve školách širší sortiment potravin, jako jsou chléb s máslem, kvalitní šunka a sýr, vícezrnné pečivo, obložené chleby nebo tvarohové dezerty. Podle Vojtěcha stále nebude možné ve školách prodávat slazené či energetické nápoje či vysloveně nezdravé potraviny.

Video  „Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet?  - David Budai, Petr Soukup, Blesk TV
Video se připravuje ...

Takzvanou pamlskovou vyhláškou se základní školy musejí řídit od počátku loňského roku. Zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a automatech. Provozovatelé školních kantýn i ředitelé škol si však stěžovali na to, že řada běžných potravin nevyhovuje parametrům, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Proti předpisu vznikla i petice. Kritici vyhlášky také namítají, že děti si nezdravé potraviny chodí kupovat do obchodů či bufetů v blízkosti škol.

 

anna1234 ( 24. května 2018 20:11 )

.. to nemá s Babišem nic společného. Valachová vymyslela nesmysl, kvůli kterému se zavřelo spousta bufetů ve školách, výsledek byl, že si děti začaly chodit kupovat svačiny do obchodů, kde se dostaly k podstatně většímu výběru nezdravějších potravin, než kdyby si kupovaly svačiny ve škole. K ničemu dobrému vyhláška nevedla. Řekla bych právě naopak. Bohužel zavřené bufety se ve školách otevřou znovu těžko, takže hurá pro sváču do sámošky, brambůrek a sladkostí jsou plné regály

agfor ( 24. května 2018 17:32 )

Copak, copak ? Babiš zjistil, že má menší tržby za nechutné koblihy bez džemu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa