Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Valachová uhájila matematiku, „při životě“ udržela i pamlskovou vyhlášku

Valachová hájí v Senátu novelu školského zákona, v rámci nějž se řeší také povinná maturita z matematiky a pamlsková vyhláška…
Valachová hájí v Senátu novelu školského zákona, v rámci nějž se řeší také povinná maturita z matematiky a pamlsková vyhláška…  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. března 2017
13:14

Horní komora parlamentu odsouhlasila novelu školského zákona, která se týká především financování regionálního školství. Stát by měl nově školám platit podle počtu odučených hodin, nikoli pouze podle počtu žáků. Senátoři navrhovali také zrušení maturity z matematiky nebo konec tzv. pamlskové vyhlášky, která má bojovat proti nezdravým potravinám na školách. Tyto návrhy ale nakonec neprošly.

Důležitost novely vidím v zásadní změně financování regionálního školství. Nový školský zákon bohužel neřeší kvalitu vzdělávání. Nejlepší známkou našeho školství je, když vzpomínáme na naše učitele, jak často si nedokážu představit, kdo z nás se jak jmenuje, tak na jména dobrých učitelů si vzpomenu bez problémů,“ řekla na adresu novely školského zákona senátorka Zuzana Baudyšová(ANO).

Jsem přesvědčen o správnosti maturity z matematiky. Pověrou jsou prohlášení ‚on či ona nejsou na matematiku‘. Doufám, že to vyvolá diskusi o výuce tohoto předmětu,“ míní naopak Zdeněk Brož (KDU-ČSL).

Na konci středoškolského vzdělávání by opravdu měla být ta triáda jazyků, to znamená mateřského jazyka, cizího jazyka a přírodovědného jazyka, kterým je právě matematika. Jsem přesvědčena o tom, že tento standard vzdělání studenti budou potřebovat v budoucnosti ještě více než nyní pro úspěch na trhu práce ale také v životě,“ řekla k tomu ministryně.

Podívejte se na celý komentář Kateřiny Valachové po jednání:

Zachovat matematiku pouze jako povinně volitelnou ve dvojici s cizím jazykem navrhl na školském výboru senátor za TOP 09 Jiří Růžička, který je zároveň ředitelem Gymnázia Jana Keplera v Praze. To ale ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odmítá. Se zavedením se počítá od roku 2021 pro gymnázia, o rok později pak pro odborné školy.

„Dost často se směšuje kvalita výuky, například matematiky, s tou nutností to testovat. Obávám se, aby to ve svém důsledku nepoškodilo matematiku jako takovou. Nemůžeme vyloučit, že budeme hledat průnik požadavků všech škol, půjdeme dolů s kvalitou a budeme narážet na to, že se budou matematiku učit na modelových příkladech nazpaměť,“ komentoval výsledek hlasování nakonec Růžička.

Jak vyřešil situaci na Gymnáziu Jana Keplera, kde dělá ředitele? Podívejte se na videu:

Podporu získala Valachová třeba u první místopředsedkyně Senátu Miluše Horské (KDU-ČSL). Ta dokonce vysekla ministryni poklonu. „Máte koule na to jezdit do regionů a snášet negativní snůšky na české školství. Nikdo z vašich kolegů to nedělal. Byla jsem u toho a nechtěla bych být ve vaší kůži,“ řekla senátorům.

V rámci oslav Mezinárodního dne žen si poznámku dovolil také šéf Strany práv občanů Jan Veleba. „Návrh předkládá docela pohledná ministryně a vyvolává ve mně docela příjemné pocity. A nic tím nemyslím,“ poznamenal s tím, že podpoří verzi zákona tak, jak přišla do Senátu z Poslanecké sněmovny.

Zatrhněme nesmysl s pamlsky, navrhla trojice senátorů

Mezi změnami, které senátoři navrhují, se třikrát objevil také návrh na úpravu nebo zrušení tzv. pamlskové vyhlášky. Stojí za nimi mimo jiné zástupci TOP 09 a Starostů a nezávislých. „Není mi jasné, proč tu vyhlášku ministerstvo samo nestáhlo. Můj návrh neruší vyhlášku, ale zmocňuje radu školy, aby mohla učinit výjimku a na té své škole mít bufety mimo vyhlášky,“ řekl ke svému návrhu Michael Canov (STAN).

„Vstoupila v platnost na začátku roku a proto bychom se teď o této nové a sporné regulaci měli bavit. Už je vidět její praktické dopady,“ přisadil si při představení vlastního návrhu také Tomáš Czernin (TOP 09).

Senátoři ale nakonec žádnou změnu novely neodsouhlasili a zákon schválili tak, jak jim ho poslali poslanci. Změny ve školském zákoně už tak čekají pouze na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 9. března 2017 07:33 )

valachova, ale pozapomnela prozradit, ze uhajeni maturity z matiky si vyzada dalsi naklady na nove ucebnice, ktere pro vsechny stredni skoly a ucnaky s maturitou nejsou stejne a dojde k narustu vyucovacich hodin. nevim, jak si to predstavuje u prumyslovych skol, kde technicke predmety maji pred matikou prednost a zabiraji nejvetsi cast vyuky? i komous vedel, ze na ekonomicke skole staci ucetnicke pocty, ze na prumyslovkach je dulezitejsi znalost technickych vzorecku ci pro prodavace s maturitou se jedna o prehled zboziznalstvi ci slozeni materialu. pouze gymnazia, jakozto prodlouzeni zakladnich znalosti, mela rozsahlejsi matiku, ale povinnost maturovat nebyla. vychazelo se s podminky: maturita z CJ, ciziho jazyka, jednoho hlavniho odborneho predmetu a jednoho volitelneho, ktery se minimalne ucil dva roky. co dodat....., pouze, ze valachova si nasla dalsi odtokovy kanal jako v pripade svych placenych poradcu ze soukromeho sektoru pro inkluzi.

e.44 ( 8. března 2017 16:37 )

Babiš skutečně není spasitel. Je všechno možné z toho nejhoršího a K0K0TŮM bohužel nedochází, že veškerá jeho činnost má jediný cíl - dokonalé vytunelování celé ČR. Je to prolhaný gauner tvrdě hájící jen své vlastní zájmy a to i přes mrtvoly. Nemít ochranku z elitních zabijáků a za zadkem jako ochranu současnou mafii složenou z dřívějších estébáků, už by dávno hnil v base nebo na krchově, to podle toho jestli by ho dřív dostihla spravedlnost nebo zasloužená odplata.

kasandra226 ( 8. března 2017 15:05 )

Drakulina - přesně tak - krásně napsáno - souhlas

11karel11 ( 8. března 2017 12:46 )

Zedník řekne , že studoval.

11karel11 ( 8. března 2017 12:43 )

Úpadek školství pokračuje. Tato ženská má učit ve škole a ministrem školství má být zkušený dlouholetý kantor, který má poznatky, co budou děti v životě potřebovat. Mladý Klaus má dobré názory, ten by měl být ministrem školství. Učit se něco, jen pro učení je nesmysl a nic to do života nepřináší. Stejně to dětem jedním uchem a druhým to jde ven, není to k ničemu. Školství v této zemi bylo na dobré úrovní, ale změnou režimu tu upadá všechno. Učební obory mají maturitu, ale řemeslníci svoji práci umí špatně. Maturita se dá koupit , i na církevních a soukromých školách, tituly se dají koupit, 3 slovy, školství stojí za hov....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa