Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

České děti neumějí pořádně mluvit a můžou za to rodiče, udeřila odbornice

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
25. září 2018
05:55

Děti v Česku mají problém s výslovností a za posledních deset let se situace výrazně zhoršila, uvedla pro Blesk Zprávy odbornice na školství a vzdělávání Miluše Vondráková. Prstem při tom ukázala na rodiče, kteří přestávají s dětmi mluvit, sotva se jejich potomci osamostatní. Místo rozhovoru jim dají mobil nebo zapnou televizi. Děti si pak odnáší z nedostatku komunikace různé vady řeči a neschopnost se vyjádřit, což vede i k problémům ve škole.

Podle expertky Vondrákové si sami můžeme ověřit, jak to s komunikací mezi rodiči a dětmi vypadá.

„Rozhlédněte se v MHD nebo v supermarketu. Kolik matek se tomu dítěti skutečně věnuje? Kolik jich během chození mezi regály říká: ‚Tohle je tohle?‘ Buď se dívá do mobilu matka nebo i dítě, pokud je starší, nebo slyšíme matku, jak říká: ‚Ne, teď ne, dej pokoj,‘“ upozornila odbornice a poradila: „Pokud by matka říkala aspoň: ‚Pojď, teď koupíme mléko, koupíme rohlíky,‘ to jsou všechno věci, které dítě aktivizují ke komunikaci.“

„Rodiče přestávají s dětmi mluvit a číst jim“

Vondráková pokárala rodiče, že přestávají s dětmi nejen mluvit, ale také si s nimi hrát nebo jim číst knížky. „Na miminko každý žvatlá, ale když se to dítě rozběhne a začne být svým způsobem samostatné, tak mnoho matek vyklízí pozici s tím, že si dítě může hrát samo, případně jej posadí k tabletu nebo k televizi,“ varovala odbornice.

Kontakt a komunikaci s rodičem ale dítěti podle Vondrákové nic nenahradí. Pokud sleduje televizi, je pasivní. Pokud na něj mluvíme, dáváme mu vzor, dítě odezírá, všímá si, jak probíhá komunikace a výslovnost. S výslovností pak souvisí i úspěch v první třídě. Pokud dítě nerozezná rozdíl mezi C a S a „šlape si na jazyk“, má samozřejmě problém.

Další podrobnosti o problémech s dětskou výslovností se dozvíte v rozhovoru. Miluše Vondráková hovoří i o tom, proč je důležité procvičovat s dětmi psaní:

blatouch ( 26. září 2018 19:50 )

To je blbost,jsem doma,s dětmi mluvím,hodně čteme,chodíme do knihovny na vánoce chtějí knihy.Ale logopedie se nám nevyhnula,nejstarší chodil 2 roky ,prostřední 7 let a to měli jen dyslálii(patlavost).Nejmladší bohužel dysfázii.Ten má logo na celé dětství.Když jsem se na to ptala,říkala,že i přes snahu rodičů,se to stává.Je to jak s rovnátky.Nikdo u nás neměl křivé zuby ani z mojí či manželovi strany a kluci mají křivé zuby všichni.Tak nevím.

mandat ( 25. září 2018 12:43 )

Deti jsou omezene, nikdo se jim nevenuje,nectou,nepisi, jen si hraji s pocitacem a mobilem.Uz se ani nehybou, neznaji hrani v prirode.Tragedie.

kamii ( 25. září 2018 11:50 )

Přesně, také jsem chtěla, abych se mohla na dítě dívat v kočárku a byl problém ho sehnat. Dneska je tedy " in " si dítě pověsit do nějakého šátku a do pěti let ho tahat na těle.

petr11 ( 25. září 2018 11:31 )

...co zmůže učitel s takovými dětmi....nic a může za to učitel, že??

cepp ( 25. září 2018 11:16 )

Rodiče dnešních dětí krutě pocítí to jak dnes děti vychovávají. Děti se o ně nikdy v jejich stáří nepostarají. Nejen, že tedy neumí mluvit, ale psát už vůbec ne.

Zobrazit celou diskusi