Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Katastrofa v chráněné oblasti: Muž vykácel stromy za 17 milionů

Ilustrační foto. Muž vykácel stromy za 17 milionů.
Ilustrační foto. Muž vykácel stromy za 17 milionů.  (Autor: EPA, Google Maps)
Autor: Vlaďka Hradská - 
6. prosince 2012
16:31

Neobvyklý případ vážného poškození životního prostředí rozplétají kriminalisté. Až 2 roky vězení hrozí Čestmíru K. (52), který nechal v chráněné krajině u Horní Stropnice vykácet nejméně 900 vzrostlých stromů! To vše jen kvůli penězům. Kácel bez povolení.

Muž, který zastupoval pražskou společnost, zorganizoval na pozemku o rozloze 2,4 hektaru v katastru obce Šejby na Českobudějovicku kácení stovek stromů. Při těžbě padlo nejméně 900 kusů olší, topolů, dubů, bříz, střemchy, vrby a třešní, z nichž některé byly o průměru 80 centimetrů.

„Tato lokalita je součástí významného krajinného prvku, a tím je úsek údolní nivy řeky Stropnice. Muž kácel bez jakéhokoliv povolení a to jen proto, aby za vytěžené dřevo získal peníze,“ řekla českobudějovická policejní mluvčí Regina Tupá. Podle informací Blesku si přišel na 17 miliónů korun.

Obnova potrvá 60 let

Muž provedl tak zásadní zásah do krajiny, že v dané lokalitě došlo k dlouhodobé změně klimatických poměrů a k likvidaci stanovišť pro četné živočichy. „Obnovení životního prostředí do původního potrvá nejméně 60 let. Ekologická škoda se bude počítat v miliónech,“ dodala Tupá. Podle zjištění Blesku to není mužům první střet se zákonem. Momentálně není nikde k zastižení. Trvalé bydliště má totiž na českobudějovickém magistrátu.

cujevuxo ( 7. prosince 2012 08:47 )

hehe a to jste ještě neviděli jak ničí lesy stát pod hlavičkou Lesy čr,,,těžká technika vykácí kdeco a ještě zk*urví všechny cesty těžkýma harvestorama, traktorama a kamionama, naprosto všechno se vozí do němec, protože u nás žádná fabrika na zpracování dřeva už není, dokonce i sirkárna v sušicích taky neexistuje, prostě je to tu k zblití

welcomet ( 6. prosince 2012 21:17 )

Slibuju za kluky, slibuju za holky, za každý padlý strom sto malých do školky. Vlastnoručně vysázet a chodit do smrti zalévat. Jinak kvůli penězům přijdeme o všechny lesy, protože se bude vyplácet "za podmínku" vykácet kdeco.

fiamma ( 6. prosince 2012 20:36 )

hloupa provokace,jiste to nemyslite vazne

fiamma ( 6. prosince 2012 20:34 )

a i kdyby si nejaky vsetecny obcan vsiml,jiste mel sve lidi na prislusnych mistech.kaci se i jinde a o povoleni mam take pochyby.

smrk ( 6. prosince 2012 20:19 )

Mě by spíš zajímalo, že si toho nikdo nevšiml že, skácet 900 stromů nejde za jeden den - tady bych asi začal s trestáním i odpovědných pracovníků na životním prostředí. Do všeho kecaj a najednou nic nevěděli ?

Zobrazit celou diskusi