Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policie postupovala nezákonně: Rozpustila shromáždění na Šumavě

Policie během zásahu na Šumavě pochybyla. Soud dal za pravdu žalobě aktivistů
Policie během zásahu na Šumavě pochybyla. Soud dal za pravdu žalobě aktivistů  (Autor: čtk)
Autor: bali, ČTK - 
6. října 2011
19:22

Soud vyřkl verdikt, ohledně rozpuštění shromáždění aktivistů blokujících v létě kácení na Šumavě. Přírodovědec Mojmír Vlašín podal správní žalobu a soud mu dal za pravdu, policie si počínala nezákonně.

Soud v rozhodnutí konstatoval, že policie zasáhla protizákonně. Policisté pochybili zejména v tom, že se vůbec nezabývali otázkou oprávněnosti kácení, proti kterému blokáda směřovala. Nesprávně také vyhodnotili otázku, proti komu zasahovat," tvrdí právnička Zuzana Candigliotová z Ligy lidských práv.

Podle soudu byla blokáda veřejným shromážděním,  proto se také případ posuzoval právě podle zákona o shromažďování. Policejní kroky, které k rozpuštění shromáždění vedly, byly v rozporu s zákonem. Kvůli dalším podrobnostem odkázal na vyhotovení odůvodnění rozsudku, na kterém se zatím pracuje.

Přítomnost policie na místě těžby za účelem ochrany života a zdraví ve vyhrocené situaci byla oprávněná, policie ovšem pochybila při posuzování, proti komu má být zakročeno, tvrdí Candigliotová. Rozsudek s podrobným odůvodněním bude podle ní k dispozici do měsíce.

Vlašín je s verdiktem soudu spokojený

Vlašín byl od počátku přesvědčen o tom, že správa parku nemá oprávnění kácet kůrovcem napadené stromy v lokalitě Na Ztraceném. Porážení stromů se snažil nejprve zabránit podáváním podnětů kompetentním orgánům i oznámením na policii. Když neuspěl, zvolil s dalšími aktivisty blokádu. Proti účastníkům, kteří se zdržovali v místech označených pro těžbu, zasáhla policie, vyváděla je v prostoru, některé předvedla na policejní stanice.

"V policejním státě vystupuje policie vždy na straně moci, zatímco v právním státě musí policie stát na straně práva. Nemůže bez rozmyslu stranit státním institucím na úkor občanů. Myslím, že rozhodnutí soudu nás posunulo výrazně směrem ke skutečné vládě práva," reagoval Vlašín.

Policejní mluvčí Kohoutová nicméně připomněla, že v případě nebylo ještě pravomocně rozhodnuto. "V současné době veškerá vyjádření zúčastněných subjektů o výsledku soudního jednání jsou v rovině spekulací," zdůraznila. Policie své další kroky zváží po obdržení písemného rozhodnutí soudu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

azorek ( 6. října 2011 22:25 )

KONEČNĚ SNAD MALÁ JISKŘIČKA NADĚJE,ŽE SOUDY SNAD NEJSOU PODJATÉ(PODPLACENÉ).FÍZLI STOJÍ NA ŠPATNÉ STRANĚ BARIKÁDY I V PŘÍPADĚ ŠLUKNOVSKA!!!! NYNÍ VIDÍME JAK "EKOLOGICKY SMÝŠLEJÍCÍ"ŘEDITEL STRÁSKÝ POMALU ALE JISTĚ(!!!)ROZPRODÁVÁ CELOU ŠUMAVU.A STAROSTA MODRAVY S BAKALOU ZA ZÁDY SCHRAMSTNOU LUKRATIVNÍ POZEMKY NA STAVBU VŠECH TĚCH NESMYSLNÝCH HOTELŮ,VLEKŮ,DISNEYLANDŮ,MCDONALDŮ,...A DALŠÍCH K*ÁVOVIN!!! ŠUMAVA JAKO TAKOVÁ PŘESTALA BÝT POSLEDNÍ NEOHLODANOU KOSTÍ,PROSTĚ SE ROZPLYNE V ZÁPLAVĚ PARCEL A BUDE PO PR..LI!!! JÁ JSEM VÁM TO ŘÍKAL A MOCKRÁT!!!

kawa46 ( 6. října 2011 21:25 )

Co je to za soud??Tento stát snad ovládají pořád jen nějaký aktivisté,a stále ho pořád jen brzdí.Možná to chtělo pár stromů hodit na ty aktivisty.

Zobrazit celou diskusi