Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Smím ho zastřelit? ptala se operátorky, pak lupiče zabila

Sarah zavolala na tísňovou linku a zeptala se, jestli smí k ochraně svého syna použít zbraň
Sarah zavolala na tísňovou linku a zeptala se, jestli smí k ochraně svého syna použít zbraň  (Autor: Reprofoto CNN a ABC News)
Autor: INT, ljš - 
5. ledna 2012
14:09

Na Štědrý den jí osud vzal manžela, který zemřel na rakovinu. O týden později, když byla na Silvestra sama doma s tříměsíčním synem, se na ni dobývala dvojice mužů. Sarah (18) duchapřítomně zavolala na tísňovou linku a zeptala se operátorky, jestli smí vystřelit. O několik minut později byl jeden z útočníků mrtvý.

Velmi silný mateřský instinkt ukázala osmnáctiletá Sarah Dawn McKinley z Blanchardu v Oklahomě, když se za každou cenu snažila ochránit sebe a svého tříměsíčního syna. Na Silvestra se na ni totiž začali dobývat dva muži, z nichž jeden ji měl údajně několik dní sledovat.

Jakmile začali vrážet do dveří, zatarasila je Sarah gaučem. Pak běžela s miminkem do ložnice. Protože chlapec plakal, dala mu ještě napít z láhve. Po té vytočila tísňovou linku 911.

"Mám v rukou dvě zbraně. Jestli vleze dovnitř, smím ho zastřelit?" ptala se vyděšeně operátorky. "Nemůžu vám říct, abyste vystřelila, ale musíte udělat všechno, abyste ochránila sebe a své dítě," odpověděla klidným hlasem operátorka.

Byla v právu

Za několik okamžiků vnikl Justin Shane Martin do místnosti a Sarah ho zastřelila. Policie už na místě našla jen mrtvé tělo a vyděšenou dívku s miminkem.

Podle amerických zákonů, které ctí pravidlo "můj dům, můj hrad" jednala Sarah správně. "Souhlasím s radou, kterou jí operátorka dala. Pokud někdo násilně vnikne do vašeho domu, máte právo udělat cokoli, abyste se ochránili," řekla státní zástupkyně televizi CNN.

Z vraždy bude paradoxně obviněn komplic zastřeleného, který z místa utekl, ale byl zanedlouho zadržen. V USA totiž platí, že v případě, že někdo zemře při násilném přepadení, vloupání a jiných trestných činech, nesou za jeho smrt odpovědnost pachatelé.

Ničeho nelituje

I přes všechny hrůzy, které dívku za poslední dva týdny potkaly, byla ochotná o svém příběhu promluvit v televizi. Tam řekla, že svého činu nelituje, a kdyby musela, střílela by znovu. "Musela jsem si vybrat, buď on nebo můj syn. Vybrala jsem si syna. Neznala jsem je, ale jsem si jistá, že nešli jen loupit, chtěli nám ublížit," řekla v rozhovoru Sarah.

alzbeta59 ( 18. března 2012 22:20 )

Asi pred 24 lety jsem vedla podobnou diskuzi s policajtem tady a on mi rekl, pokud se mi zlodej nebo nasilnik dostane nasilim do domu tak ho muzu odstrelit. S tim zakon nema problem, ale dal mi velice dobrou radu - mirit presne s ucelem zabiti. "Pokud ho nezabijes a on se uzdravi tak te muze a urcite BUDE zalovat pro ujmu na zdravi a potom prijds o vsechno." No a tak jsem se naucila strilet. Posledni sokolik (asi 22 let zpatky) co houpnul pres plot nevedel ze mam dva dobrermany. Ja jim vzdycky rikala "hlidaci psi" protoze jsem je musela hlidat, aby neudelali nejakou chujovinu a neublizili si , ale jinak je vetsinou zajimalo pouze kde je co k sezrani, kdyz se prohrabe na svetlo dalsi krtek aby s nim meli diskuzi o "nesmrtelnosti chrousta" a kdy nekdo prijde aby je hladil. Proto jsem byla desne vyvalena z toho ze tohoto sokolika drzeli u zeme ve 3 rano a zle vrceli - jeden do obliceje, druhy o neco nize (vsak vite kde) dokud neprijeli cajti a neodvezli si ho.

mandat ( 7. ledna 2012 16:48 )

Spravne ! Mela odbouchnout oba.

adinaha ( 6. ledna 2012 19:18 )

Doufám, že si z toho vezmou příslušné orgtány příklad a budou stejně posuzovat novoroční případ z Tanvaldu, kdy se starý pán bránil dvěma útočníkům. Stále je nám vnucována Amerika, ale to, z čeho by se měl vzít příklad, nějak v našich zákonech vázne.

arcaben ( 5. ledna 2012 17:32 )

ZákonodáZ těchto zákonů si vezměte příklad!!!To je spravedlivý a neoddiskutovatelný!!Lezeš kam nemáš???Čekej,že tě někdo sejme!!

dodo57 ( 5. ledna 2012 17:15 )

Každou černou svini prásknout na místě a hodit hladové zvěří do ZOO, tam by se hodili jako uzená potrava.

Zobrazit celou diskusi