Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Družku držel z okna za nohy: Vyvázl s podmínkou za výtržnictví

Luděk Horák držel družku za nohy z okna. Vyvázl s podmínkou.
Luděk Horák držel družku za nohy z okna. Vyvázl s podmínkou.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
4. ledna 2012
19:19

Za kotníky hlavou dolů držel v okně ve výšce osmi metrů nad zemí po ostré hádce v létě 2010 svou družku Věru Homolovou (43) Luděk Horák (48) ze Zábřehu. Když jí dostatečně vynadal, vytáhl ji zpět do bytu. Policisté a státní žalobci jeho způsob jednání s družkou poté kvalifikovali jako pokus vraždy. Olomoucký vrchní soud nakonec pravomocně potvrdil rozsudek, podle nějž byl Horák uznán vinným toliko z výtržnictví, za což vyvázl s podmínkou.

Horák s Homolovou měli italskou domácnost. O hlučné hádky doprovázené rozbíjením předmětů a pleskáním facek u nich nebyla nouze. Zvlášť, když se napili alkoholu, což bývalo velmi často.

Žena visící za nohu z okna už byla na sousedy moc

12. června 2010 měla dvojice opět patřičnou hladinu alkoholu v krvi a v bytě se opět strhla divoká hádka. Podle svědků z okolí na sebe Horák s Homolovou vykřičeli celý slovník vulgárních výrazů. V závěru hádky pak popadl Horák Homolovou za kotníky a vystrčil ji z okna, když na ni podle svědků řval: „Ty kur..o, já tě zabiju!“ To už byla na sousedy v okolních domech příliš silná káva a zavolali policisty. Horák mezi tím vtáhl družku zpět do bytu a když přijeli muži zákona, dvojice už se udobřovala.

Rok ve vazbě a obvinění z vraždy

Horák přesto skončil v cele předběžného zadržení. Vyšetřovatel ho pak obvinil z vraždy a soud muže poslal do vazby. V té strávil jeden rok. Homolová se mezitím snažila přesvědčit orgány činné v trestním řízení, že její druh nic zlého neudělal a že nesouhlasí s jeho trestním stíháním.

Krajský soud řekl: „Bylo to jen výtržnictví!“

Olomoucký krajský soud loni v srpnu rozhodl, že Horákův čin nelze kvalifikovat jako vraždu, ale pouze jako výtržnictví. Vycházel především z toho, že Horák sám vytáhl družku zpět z okna do bytu a uvěřil mu, že neměl ani v nejmenším úmysl ji zabít nebo jí nějak jinak ublížit. Soud uznal Horáka vinným z výtržnictví a za to mu uložil 22 měsíců odnětí svobody s podmínečným odkladem na 3,5 roku. Po celou dobu bude chlapík navíc pod dohledem probačního úředníka a nesmí se ani podívat na alkohol.

Žalobci trvali na vraždě

Horák trest přijal. Proti rozsudku krajského soudu se však odvolali státní žalobci. „Pokud někdo drží někoho za nohy mimo okno, je to pokus vraždy. Ten člověk musí počítat s tím, že se mu ten dotyčný může vysmeknout,“ uvedla včera u odvolacího vrchního soudu státní žalobkyně. Navrhla, aby soud původní rozsudek zrušil a za pokus vraždy poslal Horáka na deset let do nejpřísnějšího kriminálu.

Nevhodné to bylo, ale úmysl prý ne

Obhajoba naopak trvala na zamítnutí odvolání žalobců a na potvrzení rozsudku. „Obžalovaný si uvědomuje, že to co dělal, bylo nevhodné, riskantní a trestuhodné. Pokud by ale měl v úmyslu vraždit, rozhodně by nedělal takto, před zraky široké veřejnosti,“ uvedl Horákův obhájce. Sám obžalovaný pak pouze konstatoval: „Já k tomu nemám nic, co bych dodal.“

Soud potvrdil výtržnictví, výchovná byla už vazba

Olomoucký vrchní soud odvolání obžaloby zamítl. „Nelze prokázat, že by obžalovaný měl v úmyslu svou družku zavraždit. Kdyby totiž skutečně ten úmysl měl, nic by mu v tom nebránilo, stačilo by jen uvolnit sevření jejích kotníků,“ uvedl předseda trestního senátu a dodal: „Na rozsudku krajského soudu proto není důvod cokoliv měnit. Obžalovaný strávil navíc víc než rok ve vazbě, což už pro něj mělo odstrašující i výchovný účinek. To nelze nevzít v potaz.“

Horák, který s Homolovou stále žije jako druh a družka ve společné domácnosti a k soudu přišli jako nejšťastnější milenci, se k rozhodnutí soudu nevyjádřil. Homolová pak pouze potvrdila, že je s výsledkem spokojena.

analog ( 5. ledna 2012 07:24 )

Jasne ,to je pravda.Take zalezi na vaze drahe polovice.Nebot se zenou typu Fibingerova by se to nemelo radeji vubec zkoudet.

marmat ( 4. ledna 2012 21:33 )

Snad i na to preventivnwě POSILUJETE ale pozor: ruce se Vám nesměj ani trochu strachem potit !!!

nutelka0 ( 4. ledna 2012 21:02 )

U vas doma to ale musi vypadat ty hadky.

libor123 ( 4. ledna 2012 20:53 )

 No tak se pohádali no a co, nehádáme se občas doma všichni. Asi některé ženské potřebují trochu povětrat hlavou dolů.

marmat ( 4. ledna 2012 20:26 )

Příště mu vypadne družka rychleji a NÁHODOU a soudci se opucujou... DOSTAL ASPOŇ VEŘEJNÉ PRÁCE NA 100 dnů na tomto sídlišti??? Nebo se šel JENOM vožrat s obhájcem???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání