Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Senátorka se dusila obědem, kolega ji zachránil Heimlichovým chvatem. Svedla to na demokraty!

Autor: mav - 
2. prosince 2023
15:34

Americký senátor Rand Paul (60) ze státu Kentucky je znám spíše svými břitkými výstupy v Kongresu, nyní však předvedl docela jiný výstup. Parně zachránil život své republikánské kolegyni Joni Ernstové (53), která se zalykala obědem.

Rand Paul je studovaný lékař, takže věděl, která bije, když kolegyně přestala jíst a nebyla schopná slova. Jakmile se ukázalo, že jinak zaskočené sousto nevyskočí, chytil ji na podbřišku a zatlačil. Brzy bylo po všem.

Techniku vymyslel v 70. let americký lékař Henry Heimlich. Slouží k uvolnění dýchacích cest ucpaných cizím předmětem, když se nedaří ho vykašlat ani vyndat a nepomůže ani pět herd do zad.

„Zachránce stojí za postiženou osobou, s níž je v těsném kontaktu. Jednu ruku má sevřenou v pěst a její palcová strana se přiloží do místa, které si předtím zachránce určil (vyhmatal) jako kompresní bod,“ popisuje web Komory záchranářů; ono místo se najde v nadbřišku, pod hrudní kostí. „Dlaní druhé ruky se opře o malíkovou stranu pěsti a provede až pět kompresí nadbřišku směrem dozadu a nahoru.“

Video První pomoc při dušení: Jak se dělá Heimlichův chvat? - Generali
Video se připravuje ...

Není to poslední takový případ v nedávné době. Roku 2018 senátor Joe Manchin týmž chvatem zachránil demokratickou spolustraničku Claire McCaskillovou. Asi nebyl tak obratný jako kolega Paul, ostatně není původně doktor, nýbrž podnikatel – a senátorce manévrem zlomil žebro.

Podle BBC už Heimlichův manévr neboli chvat zachránil přes sto tisíc životů jen ve Spojených státech – mezi nimi prezidenta Ronalda Reagana, newyorského starostu Edwarda Kocha či hvězdy showbusinessu jako Cher, Liz Taylorovou, Goldie Hawnovou, Waltera Matthau, Carrie Fischerovou, Jacka Lemmona nebo Marlene Dietrichovou.

Ernstová si z jistě děsivého zážitku nakonec ještě dělá legraci. „Dusila jsem se těmi politicky korektními politikami, co nám Demokrati cpou do chřtánů. Díky, dr. Rande Paule!“ tweetovala. Ve skutečnosti se dusila některou z delikates ze svého státu Iowy, jimiž hostila své spolustraníky. Fotografie na sociálních sítích ukazují sendviče s hovězím, kukuřici, salát coleslaw a vepřová žebra.

Video STAČÍ MÁLO - První pomoc při dušení - Heimlichův manévr - Generali
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi