Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Michal ve Slaném zachránil seniorku: Srazilo ji auto, masivně krvácela z nohy

Michal Kasl u policie učí nováčky poskytovat první pomoc. Nedávno ve Slaném zachránil seniorku, kterou srazilo auto.
Michal Kasl u policie učí nováčky poskytovat první pomoc. Nedávno ve Slaném zachránil seniorku, kterou srazilo auto.  (Autor: Policie ČR)
Autor: VaB - 
2. října 2023
10:30

Michal Kasl coby policista ve školicím středisku učí nové kolegy poskytovat první pomoc. Má spoustu zkušeností, a to dokonce i z opravdových případů. Před lety zachránil z hořícího auta vážně zraněnou ženu. Před pár dny zase zastavil masivní krvácení u starší ženy, kterou na přechodu srazilo auto. Lékaři se shodli, že tím seniorce zachránil nejen nohu, ale i život.

Pomáhá a chrání už šestnáct let, čtvrtým rokem pracuje policista Michal Kasl ve Školicím středisku v Sadské. Tam funguje jako instruktor a metodik služební přípravy, jeho náplní práce je učit poskytování první pomoci.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Má nejen teoretické znalosti, ale také praxi z opravdových případů. Poprvé v roce 2018 zachránil v Jemníkách na Kladensku ženu, která zůstala v havarovaném autě, které začalo hořet. Vážně zraněnou ji vyprostil a poskytl jí první pomoc. A teď znovu – 15. září byl svědkem nehody ve Slaném.

„Krátce před 8. hodinou ranní projížděl ulicí Pražská, kde si všiml vážně zraněné ženy po dopravní nehodě. Tu chvíli předtím srazilo na přechodu auto, jehož řidič, pravděpodobně oslněn sluncem, 77letou ženu přehlédl,“ popsal mluvčí policie Pavel Truxa. Michal ani chvíli neváhal, ke zraněné seniorce doběhl a začal poskytovat první pomoc. Přesně tak, jak to učí ve škole.

Paní měla masivní krvácení na noze, utrpěla otevřenou zlomeninu holeně a lýtkové kosti. Michal Kasl použil taktické škrtidlo, takzvaný tourniquet, kterým krvácení zastavil. „Podle vyjádření záchranné služby kolega svou profesionální pomocí seniorce zachránil končetinu a pravděpodobně i život. S tím, že ve svém volnu zachraňoval život, se ani nesvěřil svým kolegům v práci,“ dodal Truxa.

Video  Cizinec si spletl dálnici D1 u Brna se závodní dráhou.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání