Účetní pracující u hasičů a její dcera neváhaly s pomocí ani vteřinu. „Senior v autě křičel, že má utrženou ruku. Vlezla jsem dovnitř přes okno spolujezdce a zaškrtila mu zranění. Naštěstí se ukázalo, že si to jen vlivem události myslel. Ulevilo se mi,“ popsala Dana.

Kateřina se mezitím věnovala řidiči multikáry. „Stál venku, zkrvavený, v šoku, co zavinil. Snažila jsem se ho uklidnit,“ svěřila se studentka. Ta přitom spěchala do Brna na přijímací řízení k doktoranskému studiu na Masarykově univerzitě.

 

„Po zásahu u nehody jsem dorazila se čtyřicetiminutovým zpožděním, ale u předchozích účastníků se jednání protáhla a tak jsem vše stihla,“ svěřila se sympatická mladá žena.

Video
Video se připravuje ...

Matka Dana a dcera Kateřina, nové Gentlemanky silnic TV Blesk Zdeněk Matyáš

Policejní ředitel: Ukázkový zásah

Mezitím zastavovala další auta, záhy dorazili záchranáři. Oba řidiči se nakonec uzdravili a obě statečné ženy se ve středu dočkaly ocenění Gentlemanka silnic.

„Zachovaly se skutečně ukázkově. Zavolaly záchranné jednotky, zajistily místo a provedly první pomoc. A ve vypjaté situaci zachovaly chladnou hlavu,“ poznamenal jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Dana ví své

Dana Richterová před lety sama prožila nehodu, při které zůstala uvězněna ve voze. „Bezmocně jsem sledovala, jak kolem mě projíždí pomaličku auta, každý kouká a jede dál. Zastavilo asi až páté auto. Toto byl pro mě tak děsivý zážitek, že by mě vůbec nenapadlo nezastavit u jiné nehody, když tam ještě nebyly záchranné složky,“ ubezpečuje.

Dana Richterová a její dcera Kateřina jsou v pořadí 220 a 221 držiteli prestižního ocenění. Projekt Gentleman silnic je společným dílem Generali České pojišťovny a Policie ČR. Vznikl v roce 2004.

Vůbec prvním držitelem se stal v prosinci 2004 Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího auta mladíka (17).