Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jan a Radek zachránili seniora (71) z potápějícího se auta: Dostali ocenění Gentleman silnic

Autor: jel, hra - 
13. ledna 2022
11:37

V září minulého roku sjel jednasedmdesátiletý senior s autem do rybníka v obci Mnichov na Strakonicku. Měl velké štěstí, že kolem jeli dva stateční muži Jan (48) a Radek (38), kteří neváhali a topícího se řidiče vytáhli z vody. Za svůj hrdinský čin dostali ve středu oba muži ocenění Gentleman silnic a popsali, jak dramatická záchrana probíhala.

K dramatické události došlo loni 16. září ráno. Když přijeli na místo hasiči a policisté, byl už podchlazený senior na břehu. 

„Jeli jsme zrovna do práce. Je to náhoda, ale to ráno jsme jeli jinudy a mezi dvěma rybníky spatřili pod vodní hladinou rozsvícená světla. Vůz rychle klesal ke dnu. Bylo nutné rychle jednat. Ani jsem si nesundal oblečení a skočil do vody,“ popsal záchranu Radek s tím, že kolega připravoval na břehu lano.

Mladší z mužů se marně snažil otevřít dveře auta. Nakonec musel rozbít zadní okno ocelovým klíčem. Pán byl v šoku a moc nereagoval. Jak doplnila mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková, byl podchlazený, ale včasný zásah dvou hrdinů mu zachránil život. 

Inspirace pro ostatní řidiče

Dostat seniora na břeh nebylo pro dvojici mužů vůbec jednoduché, nakonec se jim ale podařilo ho dostat do péče lékařů. „Máme radost, že to dobře dopadlo. Denně tudy projede jen pár aut. Kdybychom se vydali jinou cestou, všechno mohlo být jinak. Bylo by to hrozné neštěstí,” shodli se oba muži.

Jan a Radek si převzali ocenění Gentleman silnic ve středu 12. ledna. Ředitelka projektu Ivana Buriánková věří, že jejich čin bude inspirací pro ostatní řidiče. Podle  Buriánkové je lhostejnost a agresivita některých řidičů alarmující. O to víc si zaslouží uznání ti, kdo neváhají pomoci druhým. „Už jsme ocenili přes 200 gentlemanů od vzniku tohoto projektu. Lhostejnost mezi lidmi je poměrně alarmující, proto si vážíme každého, kdo neváhá a pomůže,“ řekla Ivana Buriánková. „Věřím, že zveřejňováním příběhů přimějeme řidiče, aby nebyli agresivní a chovali se ohleduplněji,“ dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi