O silvestrovském dopoledni, kdy se ještě oslavy nerozjely naplno a večer opilí lidé končili po pádech na zemi, si kdosi naštěstí všiml ve čtvrti Mariánské Hory muže, který ležel bez hnutí na chodníku. Strážníci vyrazili na místo.

„Po příjezdu strážníci přetočili muže z břicha na záda. Měl promodralé rty a tvář, nereagoval na jakékoliv podněty,“ popsal mluvčí Jindřich Machů. Senior na zemi právě prodělal zástavu srdce!

Výboj nedoporučen

„Strážníci ihned započali s nepřímou masáží srdce, ve které se vzájemně střídali,“ dodal strážník. Shodou okolností kolem jela hlídka dopravní policie, která u sebe měla defibrilátor. „Výboj není doporučen,“ ozvalo se však z přístroje po napojení seniora. „Zachovejte klid,“ poradil ještě defibrilátor.

Video
Video se připravuje ...

Strážníci v Ostravě zachránili masáží srdce život muži (64). MP Ostrava

Nešťastník na zemi nadále bojoval o život a do nepřímé masáže se zapojili i policisté. Do třetice pak na místo dorazili zdravotníci a všichni společně pokračovali v záchraně seniora.

Oživen za 15 minut

„Fyzicky náročnou masáž srdce tak všichni střídavě prováděli déle než patnáct minut,“ uvedl Jindřich Machů. Ale vyplatilo se! Srdce muže se opět ozvalo a sanitka s ním uháněla, ve vážném stavu, ale s obnovenou srdeční činností, do Městské nemocnice.

Fotogalerie
3 fotografie