Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachraňoval dusící se lidi. Zemřel lékař (†96), který vynalezl známý chvat

Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2016
20:25

Ve věku 96 let dnes zemřel americký lékař Henry Heimlich, který vynalezl nyní již známý chvat na uvolnění dýchacích cest, v nichž uvízne sousto. Podle oznámení jeho rodiny, Heimlich podlehl následkům vážného srdečního infarktu, který ho postihl již v pondělí.

„Táta byl hrdinou pro mnoho lidí po celém světě, z prostého důvodu: Pomohl zachránit nesčetné množství životů prostřednictvím inovací postupů a prostředků na základě zdravého rozumu,“ uvedla jeho rodina v prohlášení.

Heimlichův chvat díky zvýšení podbráničního tlaku umožňuje uvolnit překážky v dýchacích cestách, což bezpočtu lidí zachránilo život. Heimlich tuto techniku vyvinul v 70. letech, kdy byl primářem na chirurgii v nemocnici v Cincinnati. Chvat představil v roce 1974. 

Letos zachránil chvatem 87letou ženu

Nad novým postupem přemítal prý poté, co si v novinách jednou přečetl o vysokém množství případů úmrtí následkem udušení jídlem. Velký kritik bušení do zad, po kterém se podle něho dusícímu se člověku spíš přitíží, sám chvat poprvé k záchraně použil, když mu bylo asi 80 let, kdy v restauraci pomohl dusícímu se muži.

Heimlich, kteří žil v pečovatelském domě, měl příležitost použít svůj chvat na dusící se spolubydlící letos v květnu. Pomohl 87leté Patty Risové, které při jídle zaskočil kousek hamburgeru.

Doktor Henry Heimlich s Patty Risovou, které zachránil život Heimlichovým chvatem. Doktor Henry Heimlich s Patty Risovou, které zachránil život Heimlichovým chvatem. | Reuters

Heimlichův chvat pomohl Reaganovi či Cher

Jeho chvat přitom zachránil dle odhadů jen v USA více než 50 tisíc lidí – včetně prezidenta Ronalda Reagana, bývalého starosty New Yorku Eda Kocha, hereček Elizabeth Taylor, Carrie Fisher a Goldie Hawn, herce Waltera Matthaua a Jacka Lemmona či zpěvačku Cher, jak uvádí server Deaconess-healthcare.com.

Agentura Reuters však připomněla i kontroverzní stranu Heimlichova profesního života, který si pošramotil tvrzením o léčebných účincích malárie – právě malárií chtěl totiž léčit AIDS.

clarabella ( 18. prosince 2016 00:50 )

 budiž pánovi země lehká. Takových lidí si třeba vážit a ctít je.

Zobrazit celou diskusi