Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hamás propustil Nurit a Jocheved ze zajetí: První slova dcery rukojmí!

Autor: pma, ČTK, lig - 
24. října 2023
11:56

V pondělí večer propustilo palestinské islamistické hnutí Hamás z humanitárních a zdravotních důvodů dvě seniorky. Nurit Cooperová (79) a Jocheved Lifšicová (85) byly v zajetí od 7. října poté, co je z kibucu Nir Oz v Pásmu Gazy unesli islamisté. „Nedokážu slovy vyjádřit, jak se mi ulevilo,“ svěřila se médiím dcera vězněné ženy Šarone Lifšicová. Obavy ji ale úplně nepustily. Mezi vězněnými rukojmími je i Šaronin tatínek Odede (83).

„Mohu potvrdit, že moje matka Yochi (Yocheved) Lifšicová byla jednou ze dvou rukojmích propuštěných dnes (v pondělí, pozn. redakce) večer Červenému kříži,“ uvedla počátkem týdne Šarone Lifšicová, dcera vězněných manželů Jochevede a Odedeho Lifšicových, která žije v Londýně.

V úterý dopoledne se Šarone za propuštěnou matkou vydala do nemocnice. „Sestry si s ní povídaly a říkaly, že je velmi bystrá,“ sdělila dcera. Podle ní je její matka velmi ochotná spolupracovat a chce rodinám ostatních rukojmích předat cenné informace. „Hodlá pracovat na tom, aby je dostala domů, tím jsem si jistá,“ řekla Šarone.

Propuštění své matky označila za „malý paprsek světla“. „Je tu ale i obrovská tma, válka stále pokračuje. Jsou tu zvěrstva, která jsme ještě ani nezačali zpracovávat. Nevím, jestli maminka ví o tom, že dům je pryč, že je všechno pryč,“ dodala Šarone.

Její matka a otec Odede, který byl rovněž unesen a nebyl propuštěn, nebyli spolu, když je ozbrojenci odvlekli. „Nebyl s mojí matkou, takže ona neví, kde je,“ řekla BBC. Jocheved Lifšicová uvedla, že přesně neví, kde se potom nacházela.

„Můj otec byl stále slabší. Oba jsou velmi milující lidé, rodinní lidé. Velmi rádi hostili rodinu a můj otec se v kibucu velmi angažoval v politických věcech, hlavně za práva Palestinců, a snažil se o mír s našimi sousedy,“ řekla Šarone.

„A já doufám, že je tam a že je o něj postaráno a že má možnost promluvit. Mluví dobře arabsky, takže se s tamními lidmi může velmi dobře domluvit. Zná se s mnoha lidmi v Gaze. Chci věřit, že bude v pořádku,“ sdělila BBC.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

 

 

Adam Fila ( 25. října 2023 11:02 )

V tomto videu pred reporterama podava Nurit ruku svym unoscum a dekuje jim,ze se k nim chovali velmi slusne,ale to neukazete,proc asi

http­s://o­dyse­e.co­m/@RTD­E:e/fr­eige­lasse­ne-geisel-reicht-hamas-entf%C3%BChrer-die-hand-sie-waren-nett-und-freundlich:c

Zobrazit celou diskusi