Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás uřezával hlavy miminkům: Nehorázná zvěrstva potvrdila izraelská armáda

Autor: Darina Jíchová, lig, ČTK - 
13. října 2023
05:00

Zvěrstva, která páchají radikálové z hnutí Hamás v Izraeli, jsou více než brutální, jsou ohavná a bestiální. Extrémisti nemají slitování ani s nejmenšími dětmi, příslušníci Izraelských obranných sil (IDF) přinesli asi ta nejděsivější svědectví o řádění Hamásu. Izraelská armáda v jednom ze svých příspěvků potvrdila, že Hamás vraždil miminka, co víc – krutě je popravoval useknutím hlav, informoval list Daily Mail.

Počet obětí po sobotním útoku ozbrojenců z hnutí Hamás už vzrostl na nejméně 1300, zraněných je zhruba 3300. Odvetné nálety na Pásmo Gazy si již vyžádaly více než 1400 životů a přes 6000 zraněných. Své domovy v pobřežní oblasti opustilo podle OSN už 338 tisíc lidí. A počty mrtvých, jak varují obě strany, zřejmě porostou. Množí se také zprávy o nepopsatelné brutalitě ozbrojenců z Hamásu.

Izrael: Uřezávali dětem hlavy, máme důkazy

Neomluvitelné zabíjení dětí včetně miminek potvrdil pro tisk mluvčí IDF Jonathan Conricus, izraelští vojáci v kibucech u Pásma Gazy našli něco, čemu ani sami nechtěli uvěřit, nemohli pochopit, jak je něčeho takového jiná lidská bytost schopna. „Těla dětí – miminek byla zohavena, máme důkazy i výpovědi zhrozených svědků,“ nechal se slyšet Conricus. Hamás jim měl bezcitně uřezávat hlavy. Dětské ostatky byly ohledány i přivolaným koronerem, který nálezy potvrdil.

„Musím přiznat, že nám zabralo určitý čas, než jsme pochopili, co se skutečně stalo, co skutečně vidíme. Další čas trvalo ověřit pravdivost nálezů, protože je prostě neuvěřitelné, že někdo, byť Hamás, je schopen něčeho takového, něčeho tak barbarského,“ řekl Conricus v komentáři, který přinesly stanice BBC a Sky News. „A nyní můžeme s relativní jistotou potvrdit, že to Hamás skutečně udělal… Ta těla byla všude, byla zohavená,“ ani zkušeného vojáka nenechala zvěrstva chladným a do hlasu se mu vkrádaly emoce.

Hned po sobotním vpádu Hamásu do Izraele se objevily zprávy, že ozbrojenci vraždí a unášejí civilisty, že znásilňují ženy a děti a popravují miminka a batolata, nicméně záhy se zjistilo, že se místy jedná o dezinformace. Únosy a zabíjení následně byly potvrzeny. Pak vystoupil izraelský premiér Benjamin Netanjahu s prohlášení o brutalitě Hamásu, mluvil o tom, že svazují dívky a chlapce a pak je střílejí do hlavy, že Hamás upaluje lidi zaživa, že usekává hlavy izraelským vojákům.

S tiskem mluvil i další člověk z tiskové kanceláře IDF major Doron Spielman, ten pro americké NBC News dodal, že nelze zatím říct, kolik miminek bylo zabito stětím hlavy. „Co ale potvrdit mohu, je, že máme nespočet výpovědí a důkazů, které potvrzují, že se Hamás neštítil brutálně masakrovat děti a jejich těla zohavovat a rozsekávat je,“ surově popsal situaci v kibucech kolem Pásma Gazy.

Ve čtvrtek se pak na oficiálních sociálních sítích IDF objevily snímky z kibucu Sufa, kde po sobě Hamás měl zanechat vlajky teroristické organizace Islámský stát (ISIS). Pravdivost tvrzení zatím ověřena nebyla. „Hamás je horší než ISIS,“ napsal ve středu premiér Netanjahu na svém účtu na sítí X, k příspěvku doplnil záběr z dětského pokoje, kterému vévodila zakrvácená postel.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Netanjahu: Takovou krutost jsme nezažili od holokaustu

Otázky na zvěrstva Hamásu dostávají mluvčí IDF denně, ještě ve čtvrtek ráno podplukovník Richard Hecht uvedl, že „nemůže popřít hrůzostrašné zprávy o usekávání hlav dětí a miminek, ale nemůže je plně potvrdit, dokud nebude mít závěry šetření“.

„Takovouhle nelítostnou krutost jsme neviděli od dob holokaustu, v dějinách naší země jsme to nezažili,“ řekl Netanjahu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Zhruba dalších 150 osob nadále Hamás drží v zajetí a je otázkou, jaký bude jejich osud, zda se radikálové skutečně pokusí o výměnu za vězněné členy hnutí. Asi nejkrvavějších ohavností se pak Hamás dopouštěl v kibucech Be'eri a Kfar Aza. Mluví se o tom, že extrémisti vyvražďovali celé rodiny, obce jsou populární hlavně mezi mladými dospělými. Rodiče prosili o životy svých dětí – marně. Hamás následně vypaloval domy a ničil obce pomocí granátů.

Video  Slovenka žijící v Izraeli o útoku Hamásu. Se slzami v očích vylíčila hrůzy.  - Barbora Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

adevr ( 1. prosince 2023 14:08 )

TY ODPORNÉ MUSLIMSKÉ ZRŮDY, MUSÍ ZATRATIT KAŽDÝ...

Petr Kolar ( 13. října 2023 15:52 )

Pane Netanjahu, krutost znate z dob Hitlera, tak je otazka proc ji sam sirite (atak Gazy v roce 2014) kde armada take vrazdila civilisty, vcetne miminek. A zjevne si hodlate toto v ramci odvety zopakovat.
Pokud se drzite stareho zakona (oko za oko, zivot za zivot) tak to nemejte za zle vasim nepratelum, ktere jste si svym pristupem sam vychoval.

Zobrazit celou diskusi