Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pošle Izrael vojáky do Gazy? Dřívější výhody ztratil, Hamás se učí a přizpůsobuje

Autor: The Guardian, mav, lig - 
10. října 2023
19:19

Desítky izraelských praporů dorazily k Pásmu Gazy, premiér Benjamin Netanjahu avizoval „významné vojenské akce“. Pozorovatelé proto očekávají pozemní operace na palestinském území. Izrael má mnohem větší armádu, ale Hamás se v posledních letech přizpůsobil a naučil se využívat městského prostředí, rozebírá deník The Guardian.

Boje mezi izraelskou armádou a Hamásem měly tendenci probíhat podle podobného schématu: Pozemním vpádům různého rozsahu obvykle předcházelo silné ostřelování, zaměřené na oblasti a místa, kudy se pak Izraelci přiblížili.

Izrael v první fázi kampaní hojně nasazoval letectvo, pozemní dělostřelectvo i námořnictvo k bombardování cílů, jež označuje za vojenskou infrastrukturu Hamásu, včetně vládních budov, policejních stanic, výcvikových zařízení a domů vysokých představitelů.

Výhoda domácího terénu

Izrael má obrovskou převahu, pokud jde o velikost armády, technologie, zbraňové systémy a logistiku; Hamás se však v průběhu let značně přizpůsobil, aby využil husté městské zástavby Gazy. Geografie pásma (s hustotou obyvatelstva víc než dvakrát vyšší než Praha) je pro izraelské operace omezující, a proto mají Izraelské obranné síly tendenci používat stejné přístupové trasy.

Zaprvé na severu Gazy u přechodu Erez, kde se rozkládá zemědělská krajina. Zadruhé, kolem uprchlického tábora Burajdž jižně od města Gaza je hřebenová linie s výhledem na centrální Gazu. A zatřetí jižněji, na východ od města Chán Júnisu, kde se tanky a obrněná technika mohou snadněji pohybovat a zaujímat palebné pozice. Další přístupové místo je kolem Filadelfského koridoru na hranici Gaza-Egypt.

Izrael v minulosti využíval pozice s výhledem na centrální Gazu, aby se pokusil přerušit komunikace mezi městem Gaza a zbytkem pásma, aby ho rozdělil. Hamás a další frakce v Gaze si jsou vědomy, že se jedná o trasy, které mohou izraelské síly využít, a nezřídka budou mít v těchto oblastech, které byly v minulosti dějištěm těžkých bojů, své první obranné linie.

Jak písečná krajina přechází v městské oblasti, terén se pro Izrael stává obtížnějším. Vysoké paneláky v Džabálijá a Bejt Lahíji mají výhled na severní přístupy k městu Gaza, zatímco hlavní severojižní silnici lemují průmyslové oblasti, které Hamás v minulosti využíval k obraně. Terén ve středu Pásma Gazy a východně od Chán Júnisu je otevřenější, ale vesnice a vyšší budovy podél příjezdových cest poskytovaly Hamásu krytí.

Připravený Hamás

„Na tuto válku jsme se dobře připravili, abychom se vypořádali se všemi scénáři, dokonce i se scénářem dlouhé války,“ prohlásil Alí Barakeh, jeden z exilových vůdců Hamásu pobývající v Libanonu. Dodal, že Hamás použije rukojmí, aby zajistil propuštění lidí zadržovaných v izraelských věznicích, ba i některých Palestinců vězněných ve Spojených státech, cituje ho Guardian. A spoléhá i na spojence jako libanonský Hizballáh a Írán: „Vstoupí do boje, pokud bude Gaza čelit vyhlazovací válce.“

Izraelské síly zažily těžké útoky při pokusu o postup do hlavních městských center. Hamás a další frakce mají protitankové miny a protitankové řízené střely, stejně jako minomety. Během jedné noci bojů v hustě zastavěné čtvrti Šúdžá‘íja během války v roce 2014 ztratil Izrael 13 vojáků, když na ně místní nastražili protitankovou minu a zahájili kulometnou palbu.

Izraelská armáda má zkušenosti s bojem s obrněnou technikou v palestinských městech, v neposlední řadě na Západním břehu Jordánu během druhé intifády, avšak Hamás nyní pravděpodobně disponuje velkou zásobou protitankových střel Kornet. Rakety ruské konstrukce (vyráběné i jinde) se vyznamenaly proti americkým i izraelským hlavním bojovým tankům - bojovníci libanonského Hizballáhu jimi zničili až čtyři izraelské tanky Merkava.

Palestinci rovněž vyvinuli drony nosící výbušniny, jaké se hojně používají na Ukrajině a které mohou shazovat bomby na vozidla a vojáky, což představuje novou hrozbu.

Sofistikované tunely pod Gazou

Hamás má dlouholeté zkušenosti s bojem proti izraelské armádě a stal se přizpůsobivou a účinnou silou pro boj ve městě. Má jádro zkušených velitelů, kteří jsou důvěrně obeznámeni s izraelským způsobem boje, někteří z nich hovoří hebrejsky a důkladně izraelskou armádu studovali.

Hlavním problémem pro Izrael při jakémkoli pokusu o pozemní ofenzívu je, že bude muset čelit připraveným pozicím Hamásu, včetně bojových tunelů. Sítě cest a skladů pod Pásmem Gazy bývaly primitivní, ale postupně získali tamní inženýři značné zkušenosti s budováním zpevněných, dobře ukrytých podzemních prostor vybavených komunikačními systémy, které slouží jako velitelská centra a odkud jsou vysíláni bojovníci.

A zatímco kdysi měl Izrael nad Gazou jasnou převahu ve sledování, drony v posledních letech zlevňovaly a zlepšovaly se; do velké míry vyrovnaly podmínky a umožnily Hamásu pozorovat izraelské přístupové linie.

I když Izrael po sobotním útoku pravděpodobně má vojenské kapacity a vůli, cena bude pravděpodobně pro izraelskou armádu i palestinské civilisty vysoká, navíc s rizikem pro izraelská rukojmí držená na palestinském území. Opětovné okupování Gazy (Izrael se stáhl roku 2005) by byla velmi náročná a pravděpodobně by byla nad dlouhodobé možnosti Izraele. Pokud tedy Izrael přistoupí k úplné invazi, bude jeho cílem spíše komplexní porážka Hamásu, uzavírá Guardian.

Video  Jak probíhal útok z Pásma Gazy  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi