Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vedení Izraele si poprvé sype popel na hlavu. „Zabývali jsme se nesmysly,“ přiznal ministr

Aktualizováno -
12. října 2023
19:01
Autor: ČTK - 
12. října 2023
15:27

Izraelské armádě se nepodařilo ochránit občany před ozbrojenci palestinského Hamásu, připustil dnes náčelník generálního štábu izraelských obranných sil Herci Halevi v prvním veřejném projevu od sobotního útoku na Izrael. Věc se bude vyšetřovat, nyní je ale čas války, zdůraznil velitel. Pásmo Gazy podle něj už nikdy nebude stejné jako dosud. Dnes také ministr školství Joav Kiš jako první člen vlády přiznal zodpovědnost za chyby, jež přispěly k překvapivému a bezprecedentnímu sobotnímu útoku Hamásu, informoval deník Haarec.

„Izraelské obranné síly zodpovídají za bezpečnost této země a jejích občanů a v sobotu ráno v oblasti kolem Pásma Gazy jsme to nezvládli. Poučíme se, budeme to vyšetřovat, ale teď je čas na válku,“ citoval Haleviho zpravodajský web The Times of Israel (ToI).

Rovněž ministr Kiš slíbil vyšetřování „ze všech směrů“, nikdo podle něj neunikne odpovědnosti. „Jsme za to zodpovědní. Já také jako člen vlády. Zabývali jsme se nesmysly a zapomněli jsme, kde žijeme,“ řekl dnes Kiš v rozhovoru se serverem Ynet. Dosud žádný z členů vlády takto veřejně o zodpovědnosti za selhání kabinetu nehovořil, napsal deník Haarec. Podle některých selhaly i tajné služby a v pomalejší reakci na překvapivý sobotní útok i armáda.

Server Ynet už dříve tento týden napsal, že Benjamin Netanjahu a jeho vláda by měli po zažehnání krizové situace odstoupit, protože zanedbávali důležité bezpečnostní otázky, včetně boje proti Hamásu. „Kdyby tato koalice věnovala bezpečnosti v pohraniční oblasti Pásma Gazy stejnou pozornost, jakou věnovala prosazení zákona, který má zablokovat odvolání Netanjahua z úřadu, nestalo by se to, co se (7. října) stalo,“ napsal Ynet.

Některá izraelská média tento týden informovala také o incidentu, který se stal v nemocnici ve městě Rišon Lecion nedaleko Tel Avivu. Žena a muž tam křičeli na izraelskou ministryni životního prostředí Idit Silmanovou, že vláda „zruinovala tuto zemi“. Ministryně, která tam přišla navštívit lidi zraněné při útoku Hamásu, musela odejít. „Zruinovali jste tuto zemi. Vypadněte odsud,“ křičel jeden z lidí na ministryni. Další volal: „Teď je na nás, abychom se spojili - levice a pravice - a pomohli si bez vás. Zničili jste tuto zemi. Odejděte.“

Pro návrat unesených lidí uděláme všechno, říká šéf armády

Generál Halevi dnes také řekl, vládci Gazy budou čelit tvrdým důsledkům a jejich vláda bude zlikvidována. „Ti, kteří tam zůstanou by měli vědět, že takové akce se proti Izraeli nepodnikají. Bude to trvat a vyžaduje to trpělivost,“ uvedl. Dodal, že vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár je „mrtvý muž“, stejně jako všichni jeho kolegové. „Zabíjíme mnoho teroristů, mnoho velitelů, ničíme teroristickou infrastrukturu,“ řekl Halevi. „Gaza už nikdy nebude vypadat stejně,“ dodal.

Halevi hovořil na základně, která se nachází v blízkosti hranice s Pásmem Gazy. Kondoloval pozůstalým obětí Hamásu a vzkázal, že udělá vše pro to, aby se do Izraele vrátili lidé, které Hamás unesl do Gazy jako rukojmí.

Izraelská veřejnoprávní stanice Kan dnes informovala, že počet obětí útoku Hamásu stoupl na nejméně 1300. Počet rukojmích je nejasný. Izraelská armáda dnes informovala, že identifikovala 97 unesených. Podle ToI bylo uneseno zhruba 200 Izraelců a cizinců. Izraelské ostřelování a nálety si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádaly přes 1400 obětí a 6200 zraněných. Zemřelo mimo jiné několik stovek dětí a šest zdravotníků.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

lampasak frankachaka ( 14. října 2023 18:26 )

už jenom s toho že jediný státník jménem Jásir A. byl ochoten nosit na hlavě Utěrku

když můžu pomůžu i Azyl bych jim poskytl

lampasak frankachaka ( 14. října 2023 18:22 )

jednoznačně jsem na straně utlačované a masakrované Palestiny !

lampasak frankachaka ( 14. října 2023 18:17 )

a NE spojenci a EU za VRAŽDY + NÁSILÍ opěvován !

lampasak frankachaka ( 14. října 2023 18:16 )

stejné zvěrstvo jako HUMMÁNNÍ bombardování tehdejší Jugoslávie - NATEM za disidenta Havla

jestli má být něco a někdo bombardován NATEM je to právě sionistický a Nebezpečný Světu stát IZRAEL který má nukleární zbraně použít proti komukoliv měl by být za tohle vymazán z map a Atlasů !

lampasak frankachaka ( 14. října 2023 18:09 )

Vedení státu Izrael je ZLOČINNÉ a TERORISTICKY smýšlející !

Zobrazit celou diskusi