Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko jako přestupní stanice i naděje na budoucnost: Do Prahy přiletěli cizinci prchající z Izraele

Aktualizováno -
11. října 2023
22:02
Autor: Jonáš Kříž, Darina Jíchová, lig - 
11. října 2023
21:07

Krátce po sedmé hodině ve středu večer na Letiště Václava Havla přiletělo letadlo izraelských aerolinek El Al, na palubě mělo lidi prchající z Izraele, který čelí brutálním útokům radikálního hnutí Hamás, jehož bestiální činy šokovaly celý svět. Přiletěli vesměs cizinci, pro některé je Praha přestupní stanicí na cestě domů, jiní v Česku žijí a pracují. Řada z nich sdílela s Bleskem svoje zážitky. Tal (51), který se jen před pár týdny s rodinou přestěhoval do Ostravy, přišel o kamaráda (†34).

Let do Prahy byl pro pětašedesátiletého Javiera z Mexika jedinou šancí, jak se dostat z Izraele, prozradil muž Blesku, proto na letadlo nasedl. Popsal moment, kdy se dozvědel, co se děje. Byl právě v chrámu, v sobotu, kdy Hamás začal svoje řádění, byl v Izraeli náboženský svátek. „Přišli tam lidé z armády, které poslala vláda, rozdali nám všem speciální kód, přes který nás mohou kontaktovat. Měli jsme strach. Nevěděli jsme, co se bude dít,“ svěřil se Blesku. Doufá, že se mu během zítřka podaří najít spoj, kterým by se dostal domů.

Let do Prahy poskytl naději, jak se vrátit domů také několika Američanům - chasidským Židům z New Yorku, mladá žena Blesku sdělila, že si při prvním zvuku sirén ani neuvědomovala, co se děje, a myslela si, jestli nejde o vtip. Musela se jít zeptat sousedky.

S novináři mluvila také Zohar (52), která v České republice pracuje pro Vodafone, v Izraeli byla za rodinou a přáteli. Kromě izraelského má i britské občanství. „Situace je velmi složitá, mění se z minuty na minutu,“ vylíčila. „Začalo to všechno hrozným chaosem, nejistotou a zoufalstvím, postupem času se vrátila jistá kontrola. Ale bylo to pro všechny děsivé,“ uvedla. Původně se měla kvůli práci vracet v pondělí, v Izraeli žijí její rodiče i děti. Zmínila, že několik jejích známých včetně příbuzných bylo uneseno radikály Hamásu.

Tal se nedávno přestěhoval do Ostravy, do Izraele se vracel zařídit ještě pár drobností. Přiznal, že důvodem, proč se stěhoval do České republiky, bylo právě nebezpečí ze strany Hamásu. „Mého kamaráda zabili. Hamás ho zastřelil přímo na ulici,“ svěřil se Blesku. Doplnil to, že jeho původní obec je hojně ostřelovaná. „Není to úplně u hranic Pásma Gazy, ale zase to není daleko,“ řekl. Na let do Česka si musel počkat, mnoho evropských aerolinek svoje spoje zrušily. „A teď musím najít let...nebo vlak do Ostravy,“ řekl Tal.

„Je složité žít na Blízkém východu. Nemáte žádný klid, jste pod velkým tlakem. Neviděl jsem žádnou budoucnost pro své děti. Nepotřebují narukovat do armády, potřebují studovat a budovat si život,“ prohlásil a pochlubil se, že má 7 dětí, 6 dcer a jednoho syna.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

dzambulka007 ( 6. listopadu 2023 02:02 )

Co je tak tezkeho na pochopeni, ze kdyz se mluvi o stehovani, "tak nevezmou mezi sebe" znamena zemi a ne spolecny obed? Chcete snad tvrdit, ze se do Izraele da bezne pristehovat, pokud nejste Zid? Neveznou tam ani uprchlika, pokud je jineho nabozenstvi. Mluvite o omezenosti, dokonce ceske, ale sama nerozumite obsahu jednoducheho a jednoznacneho prispevku. Cim vetsi hlupak, tim vetsi tendence se povysovat na druhe a soucasne blekotat o pokore. Opravdu vtipne. Byt vami, tak to s tou otevrenou mysli moc neprehanim a pokusim se drzet nejakym hranic, kdy se da clovek jeste povazovat za dusevne zdraveho, protoze psat mi tu " Vy by jste v zahraničí neustálá", jako kdybyste znala muj zivotopis a vedela kde ziju, to je uz na leceni na psychiatrii, obzvlast, kdyz to pisete cloveku, ktery zije na jinem kontinentu. Jinak jsem rada, ze jste se tak skvele uplatnila, podle vasi gramatiky a obecnych znalosti bych totiz musela soudit, ze jste stezi prolezla zakladni skolou.

Athina ( 12. října 2023 12:17 )

My dear, ne všichni musí pro někoho pracovat a být závislý na ostatních😁

Ford Henry ( 12. října 2023 11:38 )

Tak při tom množství okupantů z té oblasti tady už taky toho klidu moc není.

lucie13 ( 12. října 2023 11:34 )

Ono nelze srovnávat firemní akce a firemní kulturu a běžným životem. Zaměstnanci koncernů musí mít určité vzdělání a i chování a podřídit se pravidlům firmy, pokud tam chtějí pracovat.
A ve většině firem určitě netolerují brouzdání po bulváru v pracovní době. Očividně Vám ta česká omezenost chybí, když trávíte čas na Blesku místo se svými multi kulti přáteli

Athina ( 12. října 2023 10:58 )

Nerikate pravdu, ze Izraelci nevezmou mezi sebe nikoho. Mám velmi mnoho přátel židovského původu, jsou to úžasni lidé, jsou to opravdoví přátele na které vím, ze se mohu spolehnout. Pokud hazete do jedné ortodoxní skupiny, tak tam je to ve všech náboženstvích stejne. Žádná ortodoxní skupina ať je náboženská nebo politická nepustí mezi sebe jen tak někoho…již radu let neziji v CZ a věřte mi, ze u jednoho stolu jsem seděla s lidma z různých náboženství a z různých kultur a z různých zemi. Všichni jsme jedli u jednoho stolu, bavili se a žádný problém nebyl. Vaše blokády si vytváříte ve vaši hlavě, je to o otevření mysli a o pokoře…všichni jsme stejní. Vy by jste v zahraničí neustálá, kde je normální, ze jedna firma zaměstnává přes 46 různých nationalities. Ach česká omezenost…

Zobrazit celou diskusi