Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Sladká princezna“, nebo krutá nástupkyně? Nová kniha odhaluje tajemství sestry diktátora Kima

Autor: DVL - 
4. října 2023
19:20

Jak velikou mocí doopravdy disponuje sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una Kim Jo-čong? Žena, která má v silně patriachální zemi vysoké postavení a stala se výrazným hlasem režimu, na sebe upozornila v roce 2018, když poprvé od korejských válek vstoupila jako první člen dynastie Kimů na území Jižní Koreje, když v městě Pchjongčchang probíhaly olympijské hry. O jejím životě vydává knihu autor a odborník na korejská studia Sung-Yoon Lee. V publikaci „Sestra" zmiňuje, jak krutá dovede Kim Jo-čong být. 

Když se prezident Severní Koreje Kim Čong-un posadil k návštěvní knize ve vesmírném středisku během setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, mladá žena se mu nenuceně podívala přes rameno a nahlédla do knihy. Mezi převážně mužskými úředníky, kteří obklopovali světové vůdce, vyčnívala. Tou ženou byla Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského vůdce a jedna z nejdůležitějších politických poradkyň země. 

Mezinárodní pozornost na sebe strhla v roce 2018, když navštívila zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu, neboť se stala prvním členem své rodiny od dob korejské války, který vstoupil na území Jižní Koreje. Stala se zásadní hlásnou troubou režimu, která se nebojí kritizovat. 

Jihokorejský autor, odborník na korejská a východoasijská studia Sung-Yoon Lee píše ve své nové knize „Sestra“, že je Kim Jo-čong svému národu „hlavním cenzorem, mluvčím, posměváčkem a chrlí zlobu a výhrůžky“. CNN udělala s autorem knihy rozhovor o pozoruhodném vzestupu Kim Jo-čong v silně patriarchální společnosti a o tom, jak velká moc se ve skutečnosti skrývá za jejími silnými řečmi. 

CNN: Proč jste si ze všech členů dynastie Kimů vybral právě Kim Jo-čong?

Sung-Yoon Lee: Kim Jo-čong je první významnou a silnou ženskou postavou, která se vynořila v drsném politickém prostředí Severní Koreje, kterému dominují muži a kde vládnou Kimové 75 let. 

V roce 2020 vládne de facto jako druhá v pořadí v dynastii, jako druhá za svým bratrem Kim Čong-unem. 

Zdá se, že mladá, fotogenická, chytrá a jízlivá paní Kim uplatňuje skutečnou moc - jedovatými slovními obraty. Je náchylná k vyhrožování jadernými zbraněmi proti Jihu a je nepochybně nejmocnější ženou v dnešní Severní Koreji. 

„Sladká princezna“

Co víme o jejím dětství a vztahu s jejím bratrem? 

Nejmladší ze sedmi dětí Kima Čong-ila, předešlého severokorejského vůdce, byla zbožňována svými rodiči již od narození. Údajně ji oba rodiče nazývali „sladkou princeznou“. A podle bývalého rodinného kuchaře ji otec nechával sedávat vedle sebe při každém rodinném stolování.

V dětství od 9 do 13 let strávila čtyři roky ve Švýcarsku se svými dvěma bratry Kim Čong-unem a Kim Čong-čchoem a s budoucím vůdcem si vytvořila silné pouto.

Na videozáznamech se sourozenci z dynastie na sebe často usmívají, jako by si znovu potvrzovali své pouto. Dokonce i během formálních akcí svého bratra si v pozadí bezstarostně hledí svého, zatímco všichni ostatní oficiálové stojí před vůdcem v pozoru. Je jasné, že má v hierarchii svého národa jedinečnou pozici.

Jak dynastie Kimů začala?

Podle oficiální historie dynastie Kimů Kim Ir-sen, zakladatel státu a děda sourozenců Kimových, osvobodil korejský národ od japonské koloniální nadvlády v roce 1945. Jak? Vedením války o nezávislost na úpatí majestátní hory Pektusan, která se rozprostírá na severní hranici s Čínou a v korejské mytologii je rodištěm korejského národa.

Je to velmi přehnané tvrzení, protože Kim Ir-sen byl pouhým nižším důstojníkem v sovětské armádě, kterého po kapitulaci Japonska především díky USA pověřil Stalin, aby se stal vůdcem komunistického severu.

Severní Korea si politicky přivlastnila tuto mytologii jako zdroj legitimace dynastie Kimů; to jest utkaný fiktivní příběh, že Kim Ir-sen je osvoboditel a jeho potomci jsou také obdařeni takovými nadpřirozenými silami. 

Joe Biden je „senilní“

V roce 2018 byla Kim Jo-čong na olympijských hrách a přišla s mírovým poselstvím. Jak se od té doby změnila její rétorika?

Poté, co oslnila velkou část Jižní Koreje na mezinárodním poli, prošla proměnou; to znamená, že se dramaticky změnila z povýšené ale ne nezdvořilé princezny do někdy velmi drzé vůdkyně absolutní monarchie ve středověkém stylu.

Zesměšnila kancelář prezidenta Soulu (činila různé narážky jako například „vystrašené štěkání psů“ nebo „idioti“, co papouškují USA) a nazvala Joe Bidena „senilním“. Tyto kontrasty a téměř neomezená moc z ní, jak se zdá, činí fascinující politickou postavu.

Ale je to všechno jenom o rétorice? Jaké jsou příklady moci, kterou disponuje?

V červnu 2020 vydala písemné prohlášení, v němž vyzvala Jižní Koreu, aby přijala nový zákon, který kriminalizuje zasílání letáků, peněz, léků, zubní pasty a tak podobně přes hranice na Sever. (Po desetiletí přeběhlíci a další lidskoprávní aktivisté posílali materiály na Sever, nejčastěji pomocí balónů.)

Několik hodin poté Jih řekl, že návrhu vyhoví. Nový zákon byl zaveden v prosinci před zraky hlasitých kritiků ze strany občanských skupin na Jihu a mezinárodních hlasů, včetně OSN.

Lord David Alton, vysoce postavený člen britského parlamentu, nazval novou legislativu Jihu „zákonem roubíků“. Tehdejší jihokorejská administrativa, která ve svém parlamentu měla nadpoloviční většinu, zákon následovala. Jedná se o první úspěšný případ, kdy Sever rozšířil svou dusivou cenzuru přes hranice na Jih - výkon, který nedokázal děda, otec ani bratr paní Kim.

Onoho června také pohrozila, že vyhodí do povětří Severojižní společný styčný úřad nacházející se severně od mezikorejské hranice a vybudovaný výhradně z jihokorejských fondů. O pár dnů později byl zničen. O těchto epizodách píšu podrobně v knize. 

Nejpodivnější dynastie na světě

Je velmi těžké o rodině sehnat nějaké informace - jak vám šlo hledání pro vaši knihu?

Studoval jsem a učil o Severní Koreji 20 let. Přečetl jsem prakticky všechno, co bylo o Kim Jo-čong a její rodině publikováno v korejštině (včetně severokorejských zdrojů), čínštině a angličtině. Sledoval jsem stovky hodin severokorejských záběrů a četl tisíce sevekorejských článků a prohlášení, když jsem knihu psal.

Vedl jsem rozhovory s lidmi, kteří Kim Jo-čong potkali a také jsem vedl rozhovory s vysokými představiteli Severní Koreje, kteří zběhli.

Jaká budoucnost může čekat Kim Jo-čong? Přesune se moc nevyhnutelně na další generaci po jejím bratrovi?

Podle konvence by se moc měla přesunout na jedno z Kim Čong-unových dětí a ne na jeho sourozence. Nicméně Kim Jo-čong jako velmi asertivní a odvážná sestra nejvyššího vůdce je novinkou. Co se ukrývá v její budoucnosti? Převezme někdy nejvyšší velení? Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď. Nicméně není to ani otázka zcela nesmyslná.

Vzpomínky na hrozivou zimu roku 2013, kdy sourozenci svého strýce Čang Song-tcheka veřejně zostudili a zabili, podtrhují nemilost režimu. 

Její dynastie je nakonec nejpodivnější na světě.

Video  Kim Jo-čong – nenápadná žena v pozadí je pravou rukou svého bratra, severokorejského diktátora Kim Čong-una.  - Videohub
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 4. října 2023 19:46 )

Jo a ještě nechala své děti sežrat od psů, tedy říkali v ČT24

Zobrazit celou diskusi