Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Děsivé video: Při pádu mostu zemřelo 134 lidí! Někdo ho rozhoupal

Aktualizováno -
31. října 2022
23:12
Autor: ČTK - 
30. října 2022
16:28

Při zřícení mostu pro pěší v západoindickém státě Gudžarát zemřelo nejméně 134 lidí, uvedl dnes podle agentury AP představitel místní vlády. Stanice BBC uvádí, že neštěstí nepřežilo 141 lidí. Úřady kvůli neštěstí zatkly devět lidí. Nově zrekonstruovaný visutý most přes řeku ve městě Morbi spadl v neděli, v tu dobu na něm byly davy lidí.

 Gudžarátská policie oznámila, že zatkla devět lidí, kteří jsou všichni spojení s firmou Oreva, odpovědnou za údržbu a provoz mostu. Vyšetřováni jsou v souvislosti s obviněním ze zabití, nikoliv z vraždy, řekl podle BBC zástupce policie. Dva ze zatčených pracují na manažerských pozicích, dva jsou prodavači lístků na místě. Mezi zbývající pěticí jsou najatí opraváři a ochranka mostu. Společnost Oreva vyjádření policie nekomentovala.

V době, kdy se most zřítil, na něm podle úřadů bylo až 500 lidí a konstrukce nevydržela kvůli přetížení. Na záchranné operaci se podílejí potápěči, jednotky pobřežní stráže s loděmi a desítky vojáků. Vyhledávání těl komplikuje kalná voda, někteří lidé mohli zůstat pod zřícenou konstrukcí. Do dnešního rána se podařilo zachránit přes 170 lidí. Lidé padali do řeky z desetimetrové výšky, některým se podařilo zachytit se konstrukce.

Video  Děsivé video: Při pádu mostu zemřelo přes 130 lidí! Jejich smrt zachytily kamery  - Reuters
Video se připravuje ...

Dvě krematoria ve městě Morbi jsou zavalena těly mrtvých, uvedla BBC. V případě, že zahynuly celé rodiny, provádějí pohřební rituály místní lidé. Nejméně 35 obětí byly děti mladší 14 let.

Historický most dlouhý 230 metrů byl postaven v 19. století za britské nadvlády. Letos byl šest měsíců uzavřen kvůli rekonstrukci a pro veřejnost se znovu otevřel teprve minulý týden. Most je turistickou atrakcí a přitahuje řadu lidí zvláště nyní, kdy je období svátků. Hinduisté uplynulý týden slavili Svátek světel - díválí.

Nedávná oprava mostu byla svěřena místnímu podniku Oreva, který je výrobcem hodin a elektrického zařízení. Firma má na starosti údržbu mostu 15 let. Člen městské správy v Morbi řekl, že Oreva město neinformovala, že se most otevírá. „Nevydali jsme jim žádné povolení a certifikát o stavu mostu,“ sdělil.

Jeden z místních poslanců Džajrasingh Džadeda obvinil firmu, že prodávala vstupenky na most bez omezení, což vedlo k přetížení konstrukce. Předchozí správci vydávali vstupenky tak, aby na mostě nebylo naráz víc než dvacet lidí.

Zástupce firmy Oreva, jehož citoval list The Indian Express, řekl, že podle prvních informací most spadl, když velké množství lidí, kteří byli ve střední části, začalo konstrukci rozhoupávat z jedné strany na druhou.

Rodinám obětí kondoloval premiér Naréndra Módí. „Vláda je v této hodině smutku s truchlícími rodinami,“ řekl.

Xeen ( 31. října 2022 16:14 )

Školství zemí jako Indie atd. se zaměřuje spíše na vtloukání poslušnosti do hlaviček malých dítek a náboženskou věrouku. Tedy klasická indoktrinace.
U nás biflujeme sice hromady faktů, s indoktrinací je to tady nyní o něco lepší - byť taky se dá lecos vytknout. Učit myslet v souvislostech vás nenaučí ani naše školství.
To že vy si pamatujete z vojenského výcviku zrušit pochodový krok dneska většinu náctiletých nenapadne ani u nás.

lahny ( 31. října 2022 09:23 )

Ne že bych jim to přál, ale ti přeživší a ranění by měli být hnáni k zodpovědnosti a náhradě škody.
V televizi ukazovali, že se nezřítil kvůli přetížení, ale ONI HO ROZHOUPALI.
A to je největší zločin (chtěl jsem napsat horší slovo, ale asi bych byl smazán), protože každý člověk co chodil do školy ví, že se na mostech nesmí pochodovat (proto vojáci dostanou před mostem pokyn ZRUŠIT KROK), protože i když je most betonový, tak se jednostejným rytmem (pochodem) rozkmitá.
A tady se ho snažili rozhoupat.

Zobrazit celou diskusi