Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smrtící záplavy v Indii a Bangladéši: Za týden zemřelo 60 lidí

Autor: ČTK, for - 
22. května 2022
16:14

Silné deště způsobily v některých částech Bangladéše a Indie rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy. Podle úřadů o život tento týden přišlo kvůli extrémnímu počasí kolem 60 lidí, uvedla agentura AFP.

Záplavy na severovýchodě Bangladéše jsou nejhorší za téměř dvě desetiletí, uvízly v nich zhruba dva miliony lidí. V regionu Sylhet bylo zaplaveno nejméně 100 vesnic, když povodňová voda přicházející ze severovýchodní Indie protrhla hlavní hráz na řece Barak. O život přišlo nejméně deset osob.

Mnohé části Bangladéše a sousední regiony v Indii jsou náchylné k záplavám. Odborníci tvrdí, že klimatické změny zvyšují pravděpodobnost výskytu extrémních povětrnostních jevů po celém světě.

Podle indických úřadů pro řešení katastrof v Indii za poslední týden při záplavách, sesuvech půdy a bouřích zahynulo přibližně 50 lidí. Ve státě Ásám, který sousedí s Bangladéšem, zemřelo při sesuvech a záplavách nejméně 18 lidí. Povodně tam zasáhly přibližně 3200 vesnic a více než 850.000 lidí.

Ve státě Bihár, západně od Ásámu, zahynulo při čtvrtečních bouřkách nejméně 33 lidí. Bihár tento týden zasáhla také vlna intenzivních veder, kdy teploty dosahovaly 40 stupňů Celsia.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi