Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Indii zasáhla nebývalá vlna veder: V Dillí má být 46 °C, podniky přerušují výrobu

Autor: ČTK - 
28. dubna 2022
13:05

Indie se v posledních dnech potýká s nebývalou vlnou veder; dnešní teploty v metropoli Dillí by podle meteorologů mohly dosáhnout 46 °C. Úřady vydaly varování a vyzvaly zranitelné skupiny obyvatel, aby nevycházely ze svých domovů, informovala agentura AFP.

Horké počasí zvyšuje spotřebuje elektřiny kvůli většímu využívaní klimatizací a dalších způsobů chlazení a nejméně tři indické státy již byly nuceny přistoupit k omezení průmyslové výroby.

Pouštní stát Rádžasthán severozápadě Indie se rozhodl přerušit na čtyři hodiny denně dodávky elektřiny pro továrny. Průmyslovou aktivitu tento měsíc omezily i státy Gudžarát a Ándhrapradéš.

Letošní březen byl v Indii nejteplejším březnem za poslední více než století a duben je podobně horký. Teploty v několika indických městech v úterý přesahovaly 43 stupňů Celsia a podle meteorologů má vrchol veder teprve přijít. Monzunová sezona, která přináší ochlazení, nastupuje v Indii až v červnu.

Stavební, zemědělští, tovární a další dělníci jsou v horku vystaveni riziku úpalu, který si v minulosti vyžádal v Indii tisíce lidských životů.

V hlavním městě hasiči třetím dnem bojují s požárem obří skládky, která se rozkládá na ploše větší než 50 fotbalových hřišť a dosahuje výšky sedmnáctipatrového domu. Ovzduší v Dillí je plné kouře. Skládka měla být uzavřena již před více než deseti lety, denně je na ni ale dál vyváženo přes 2300 tun městského odpadu. Při tlení organického odpadu přitom vzniká metan, který je vysoce hořlavý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi