Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tři cyklisté ujedou v Indii přes 2000 km: Chtějí tím pomoci tamnímu vzdělávání

Autor: pma - 
29. ledna 2022
14:38

Dva týdny bude trojice mladých cyklistů se svým mediálním týmem putovat po Indii. Celkem chtějí sportovci v rámci charitativního projektu EHL Indie Tour 2022 ujet 2 200 km a blíže poznat tuto rozlehlou zemi. Jejich cílem je přispět indické organizaci Parvaah, která se snaží zlepšit vzdělávání na indickém venkově. Celou akci, která odstartuje 30. ledna, Blesku přiblížil člen týmu, Čech s exotickým jménem Roger de Brantes.

Mladý Čech Roger de Brantes studuje ve Švýcarsku na škole Ecole hôtelière de Lausanne. Spolu se svým spolužákem Dimitrim si říkali, že by po dvou letech od propuknutí pandemie koronaviru a omezení života ve všech směrech, rádi něco podnikli. Zapáleného cyklistu Dimitiriho napadlo spojit dobrodružství a ještě přitom přispět na dobrou věc. Dal proto dohromady několikačlenný tým a rozplánoval cestu napříč Indií.

„V plánu je ujet 2200 km za 14 dní z Delhi do Čenaje, se zastávkou u Taj Mahalu. Projíždět budeme hlavně indickým venkovem. Země nás zaujala hlavně svojí rozmanitostí, krásou a velkému potenciálu k zažití všemožných dobrodružství,“ popisuje pro Blesk.cz jediný z českých zástupců v týmu Roger. Ten bude mít na starosti technickou stránku cesty jako zajištění ubytování a přesné plánování tras.

Na cestě počítají i s překážkami

Cílem projektu je vybrat skrze sbírku na portálu Justgiving.com 6000 eur, tedy necelých 150 tisíc korun na indický Projekt Parvaah. „Jde o charitativní organizaci, jež má mimo jiné za cíl zpřístupnit vzdělání dětem z indického venkova tím, že investuje do počítačů a projektorů,“ říká Brantes. Znevýhodněné děti by tak díky sbírce mohly mít na dosah kvalitnější vzdělání podle moderních osnov.

Brontes ale očekává i s možnými překážkami. „Pojedou tři cyklisté – Dimitri, Lionel a Aster. První dva mají celkem dobrou úroveň a absolvovali už delší cyklovýzvy. U Astera je jeho úroveň trochu nejistá, dozvíme až na místě, jak bude zvládat trasu,“ vysvětluje s úsměvem Čech.

Zatímco budou cyklisté podávat svůj výkon, mediální část týmu o čtyřech lidech bude celou cestu dokumentovat. „Chceme natočit i dokumentární film zachycující jak výkony a stav cyklistů, tak i tamní krajinu a místní obyvatelstvo,“ říká Brantes.

Cestu napříč Indií mohou příznivci sledovat na sociální síti, kam plánuje tým každý den přidávat fotky nebo videa z cest. „Chceme se podělit se světem o naše indické dobrodružství, ale chceme i samozřejmě co nejvíc podpořit zmíněnou charitu,“ uzavírá český účastník.

Zobrazit celou diskusi