Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je slabý a v šoku.“ Čínská armáda zadržela mladíka na výletu, podle rodiny ho mučila

Autor: ČTK - 
3. února 2022
18:11

Rodina sedmnáctiletého Inda, kterého téměř deset dní zadržovala čínská armáda, tvrdí, že mladíka v zajetí čínští vojáci mučili. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Mladý muž byl na loveckém výletu na sporné čínsko-indické hranici v Himálaji na severovýchodě státu Arunáčalpradéš, když jej zajali vojáci čínské armády. Ti ho posléze více než devět dní zadržovali. Jeho otec řekl agentuře AFP, že vojáci chlapci uštědřili kopance a dostal elektrické šoky.

Chlapcova ruka podle jeho otce stále nese stopy pout. „Je slabý a v šoku,“ řekl. Popsal také, že čínští vojáci po zatčení mladému muži svázali ruce za zády, zavázali mu oči a přinutili jej jít do jejich tábora, kde s ním špatně zacházeli. Celkově je chlapec ale nyní podle svého otce „v dobré náladě a potěšen, že je zpět ve své zemi“.

Mladíka čínská strana po více než devíti dnech předala do rukou indické armády, která obvinění z mučení nekomentovala. Agentuře AFP ale potvrdila, že chlapce 27. ledna převzala.

Čínské jednotky zajaly mladíka 19. ledna v Linii aktuální kontroly (LAN), která tvoří de facto hranici mezi Indií a Čínou. Obě země o hranici vedou už desítky let spory a obviňují se ze vzájemného zasahování do svých území. Peking si nárokuje značnou část indického státu Arunáčalpradéš, kterou označuje jako Jižní Tibet.

V roce 2020 zahynulo při střetu v hornatém území Ladákh na sporné hranici 20 indických vojáků. Byl to nejzávažnější vojenský střet mezi oběma jadernými mocnostmi od roku 1962.

Při střetu byl vážně zraněn čínský důstojník Čchi Fa-pao, který byl ve středu jedním z letošních nosičů olympijské pochodně pro zimní olympiádu v Pekingu. Agentura Reuters dnes informovala, že Indie proto na zahajovací ceremoniál do Číny nevyšle svého chargé d'affaires.

„Je vskutku politováníhodné, že se čínská strana rozhodla politizovat událost, jako je olympiáda,“ řekl agentuře Reuters mluvčí indického ministerstva zahraničí.

Video  Olympiáda bez zásad fair play: Pořádání her v Pekingu je chyba, míní expert na Čínu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi