Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejdůležitější svátek trávily miliony Číňanů o samotě. Pandemie komplikuje cesty za rodinami

Autor: tsv - 
2. února 2022
18:21

Politika nulové tolerance, kterou Čína nastolila v rámci snah o kompletní vymýcení koronaviru, opět zhatila plány několika miliard lidí. Na první únor letos totiž připadl také první den nového lunárního roku a Svátky jara. Rodiny se sjíždějí a lidé, kteří si vybudovali život ve velkých městech, se na pár dní vrací do svých rodných vesnic zpátky ke kořenům. Tedy tak to alespoň bývalo. Pandemie covidu již třetí rok po sobě zničila svátky stamilionům rodin.

V dobách před covidem představovalo období kolem Svátků jara také dny největší migrace v roce. Ministerstvo zahraničí každoročně napočítalo přes tři miliardy cest, které místní podstupovali, aby svátky strávili se svými vzdálenými rodinami. Letos je ovšem situace jiná. A neusnadňují ji ani blížící se olympijské hry, kvůli nimž Čína ještě zpřísnila už tak striktní pandemická opatření.

Letos hlásí ministerstvo pouhých 1,18 miliardy cest, píše server BBC. A ačkoli je to jen třetina v porovnání se standardním novoročním provozem, vláda má obavy, že se v následujících dnech nepodaří pandemii udržet pod kontrolou.

Olympijské hry vyvíjejí enormní nátlak na místní úřady, které v rámci „záchrany“ tradiční sportovní události využívají všech prostředků k zastavení šíření viru. Místní se tak musí často podvolovat extrémním opatřením, jako je povinné celoplošné testování nebo náhlé uzavírání čtvrtí a měst, kde se vyskytly i jen dva nové případy covidu.

Bez zeleného kódu nikam

Nejhůře situaci snášejí pracující imigranti, pro které Svátky jara znamenají jediné dny v roce, během nichž se mohou dočasně vrátit zpět do rodných zemí za svými milovanými. „Je opravdu tak špatné, aby se uprchlický pracovník, jenž dře ve dne v noci a žije daleko od domova, vrátil do svého rodného města a setkal se se svou rodinou během těchto ojedinělých svátečních dnů?“ napsal jeden z uživatelů na čínskou sociální síť Weibo.

Čína v tuto chvíli rozhoduje, kdo může a kdo nemůže cestovat po zemi, na základě barev semaforu. Místní musí na nádražích a letištích předložit zelený kód v mobilní aplikaci podobné české Tečce. Na rozdíl od Tečky ale o bezinfekčnosti cestujících nerozhoduje jen očkování nebo protilátky v krvi.

Země pravidelně aktualizuje stav svých provincií podle rizika šíření nemoci, ohnisek a počtu nakažených. Jakmile by chtěl mimo svůj kraj odcestovat někdo z oranžové nebo červené zóny, přístup do letadla nebo vlaku nedostane. Stejná pravidla platí i při cestě autem. Na dálnicích mezi provinciemi a regiony hlídkuje stráž, která bedlivě kontroluje každého, kdo jede kolem.

Video  „Poslouchejte, nebo bude zle.“ Velvyslanec v Austrálii o přísné policii i vyhoštění tenistky.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa