Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman přál „čínským přátelům“. A ke skartaci a ruské agresi mlčí, schytal to prezident

Video se připravuje ...
Autor: tsv - 
1. února 2022
11:25

S prvním únorem začíná čínský nový rok a rok tygra. Takzvané Svátky jara jsou nejvýznamnější místní tradicí, kterou nenechala bez zmínky ani česká hlava státu. Miloš Zeman velmoci popřál mnoho zdaru a vypíchl její úspěchy v oboru technologie, v některých oblastech podle jeho slov předběhla USA. Ve videu, které na twitteru zveřejnila čínská ambasáda v Česku, konkrétně jmenoval i „svého přítele“ prezidenta Číny Si Ťin-pchinga.

„Vážení čínští přátelé, nový rok se slaví v České republice k poněkud jinému datu než v Čínské lidové republice, ale tato data nejsou od sebe příliš vzdálená,“ začal svůj proslov Zeman. „A stejně tak od sebe nejsou vzdálená Česká a Čínská lidová republika, a to nikoli v geografickém smyslu, ale ve smyslu zemí, které obě usilují o prosperitu a které se mohou opírat o bohaté kulturní dědictví,“ pokračoval prezident.

K příležitosti nového lunárního roku pochválil velmoc vedenou komunistickou stranou za nemálo dále nedefinovaných úspěchů. V mnohých ohledech podle prezidenta dohnala, a dokonce předběhla Spojené státy. Ani toto tvrzení ale neobohatil o žádné konkrétní příklady.

„Čínská lidová republika dosáhla v poslední době mnoha významných úspěchů. V některých oblastech již předstihla Spojené státy a stala se i významnou technologickou velmocí,“ pokračoval ve svém projevu Zeman.

Hlava státu na závěr popřála Číně štěstí a zdar a zmínila „svého přítele“ čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Zdravici Zeman ukončil čínským termínem „xiexie“, česky děkuji. „Dovolte mi, abych při příležitosti čínského nového roku svým čínským přátelům, počínaje mým přítelem čínským prezidentem, popřál hodně zdaru a štěstí. Xiexie.“

Fischer: Nechci mít za prezidenta Číňana

Proti Zemanovu přání a oslavnému projevu se staví někteří čeští uživatelé twitteru, kteří pod video ambasády přidávají komentáře kritizující čínský autoritářský režim. Často se jedná o jednoduché obrázky znázorňující porušování základních lidských práv. Grafiky se v mnoha případech nesou v duchu olympijských her, které mají odstartovat tento pátek.

Mnozí Češi kritizují dále i to, že se prezident dosud nevyjádřil k vyhrocené situaci na ukrajinsko-ruských hranicích a místo toho natáčí videa, ve kterých přeje štěstí Číně. Lidé na sociální síti volají po „ukončení ujgurské genocidy“ a ochraně Taiwanu. Některé příspěvky čínská ambasáda skryla, ostatní uživatelé ale komentáře opět zveřejnili.

„Je dojemné vidět Miloše Zemana přát Číňanům. Na svátek naší republiky 28.října občanům ČR neposlal ani zdravici, jde o otázku priorit. Já ale nechci mít za prezidenta Číňana,“ uvedl šéf senátního zahraničního a bezpečnostního výboru a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer.

„Zeman popřál příteli Si Ťin-pchingovi k novému roku,“ uvedl šéf zahraničního výboru ve Sněmovně Marek Ženíšek (TOP 09). Co se naopak nestalo, je, že „Zeman se vyjádřil k ruské agresi a podpořil Ukrajinu“.

„Tak prezident Zeman už týdny mlčí a zdá se, že ruskou agresi na Ukrajině tiše schvaluje. Svému čínskému příteli Si Ťin-pchingovi ale k novému roku popřát nezapomněl. Takové jsou priority Hradu…,“ přidal se další člen Topky, europoslanec, pražský zastupitel a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Sice u nás nemáme koncentráky, nešmírujeme naše občany, nezavíráme politickou opozici a neklademe si nárok na území cizích států, ale jinak si s Čínou ′nejsme vůbec vzdálení′. Prezident Zeman svým přáním Číně k novému roku dosáhl nového dna,“ míní poslankyně Pirátů Klára Kocmanová.

„Zeman je prostě vlastizrádce! O českých státních svátcích nebo v krizových situacích je neviditelný, ale k čínskému novému roku musí natočit zdravici,“ uvedl na twitteru historik a vysokoškolský učitel Petr Hlaváček.

„Spíš než přání Číně k novému roku by nás mělo zajímat, co říká prezident Zeman tomu, že jeho úředníci protizákonně skartovali zprávu BIS k teroristickému útoku proti České republice,“ poznamenal na twitteru František Lutonský, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT.

„Takhle jako Zeman Číně, negratuloval v televizi ani Gustav Husák SSSR... 9. září bude ještě 46. výročí úmrtí Mao Ce-Tunga, tak to nepropásněte, pane prezidente!“ napsal Petr Fischer, novinář, scenárista a bývalý šéfredaktor stanice Českého rozhlasu – Vltava.

Video  Zemanův vrtoch při jmenování rektorů: Autorovi hry o Ovčáčkovi ruku nepodal. Jako jedinému  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Levsalonu ( 1. února 2022 21:03 )

Zeman se kymaci ze strany na stranu jako potapejici se lod. Je to idiot, ale neuzitecny idiot. Nova forma prohnileho kryptokomunisty. Hanba vsem, kteri tuto entitu volili.

bb88 ( 1. února 2022 15:35 )

Fišer je Renault a to pěkně veliký.

duogena ( 1. února 2022 15:16 )

Jo ale volilo se svobodně žádnej jim to blbě nekomentoval a neurážel jako ty.

duogena ( 1. února 2022 15:09 )

No tak na ten rypák nečum a padej pryč.

vlajo ( 1. února 2022 13:31 )

Je smutný co se tady děje a co si můžou dovolit. Voliči pana prezidenta musí být na sebe hrdí a pyšní. Ale stejně jsem hrdej že jsem Čech i když to pár trosek kazí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa