Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pro medaili „nahoře bez“. Olympionici v Pekingu smí sundat roušky na stupních vítězů

Autor: mav - 
30. ledna 2022
16:26

Zimní olympijské hry v Pekingu mají opatření přísná jako žádné jiné, sportovci a ostatní účastníci musejí dodržovat striktní pravidla. Aspoň jedno se teď uvolňuje: Kdo vyhraje, může sundat roušku.

Když se nesportuje nebo nejí, je respirátor na veřejnosti povinný. Jisté zmírnění teď přichází pro medailové ceremonie, aby svět poznal, kdo to vlastně zvítězil.

„Protokol vítězných ceremonií se v souladu s doporučeními odborníků adaptovaly, aby sportovcům při tomto jedinečném zážitku jejich kariér umožňovaly sdílet emoce se světem. Také pomůžou médiím tento moment plně zachytit,“ informoval Mezinárodní olympijský výbor.

Už na generálce předávání medailí s figurantkami organizátoři ukázali, že si vítězové medaile na krk pověsí sami. Teď výbor zveřejnil nové pravidlo v pěti krocích:

  1. Sportovci mají roušky od začátku vítězné ceremonie, dokud nedojdou ke stupňům vítězů.
  2.  Za stupni vítězů dostanou vizuální signál, aby si roušky sundali.
  3. Sportovci své medaile a dary nebo maskoty dostanou bez roušky.
  4.  Po skončení hymny či poslední věty ze scénáře dostanou sportovci, stále na stupních, signál, aby si roušky zase nasadili.
  5. Po ceremonii si sportovci mohou roušky zase sundat pro individuální či týmové fotografie, přičemž dodržují rozestup od médií a dalších medailistů.

Jak chtějí ohlídat sportovce slavící hned po vítězství, potažmo po převzetí medailí, už organizátoři nepíšou. Když už neohrozí vlastní účast, nepoleví v opatrnosti?

Číně se zatím daří držet covid v olympijských bublinách při zemi, denně provádějí kolem 50 tisíc testů, které se vyhodnocují přísněji než obvykle.

Za pátek odhalily testy 36 nakažených účastníků her, jak informovali pořadatelé. Na pekingském letišti mělo pozitivní test 29 z celkem 1418 příchozích (19 z řad sportovců a jejich realizačních týmů, 10 mezi dalšími účastníky). Dalších sedm případů se pak našlo v tzv. uzavřené smyčce – sportovci i dalšími účastníky a organizátory her, kteří se zcela izolují od zbytku Pekingu. Ve čtvrtek to bylo celkem 12 pozitivních, ve středu 23.

Video  Podívejte se na olympijský nácvik v Pekingu: Medaile si pověste na krk opět sami!  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

trintin ( 30. ledna 2022 17:41 )

Konečně nečteme o otrocké a dětské práci. Naopak, autorka článku nás ujistila, že v Číně jde všechno jak po másle.

Zobrazit celou diskusi