Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olympiáda bez zásad fair play: Pořádání her v Pekingu je chyba, míní expert na Čínu

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
2. února 2022
05:00

Za dva dny vypuknou zimní olympijské hry v Pekingu. Nadšení z blížícího se sportovního svátku ale kromě pandemie koronaviru narušuje problematika systematického porušování lidských práv v Číně. Sinolog Ondřej Klimeš v pořadu Epicentrum vylíčil, jakým způsobem už konání OH v čínské metropoli utáhlo šrouby tamního totalitního režimu před čtrnácti lety. Peking je přitom jediným městem v historii, kde se olympiáda bude konat už podruhé. Což podle Klimeše svědčí o tom, jak si Čína podmanila fungování mnoha mezinárodních organizací včetně olympijského výboru. 

„Pořádání olympijských her v Pekingu je chyba. Čínská lidová republika okatě pracuje proti zásadám, které jsou podstatou olympismu - princip fair play, princip rovnoprávnosti. V Čínské lidové republice jsou miliony lidí perzekvovány na základě své etnické a náboženské příslušnosti,“ vysvětluje expert na Čínu.

Přidává, že rozhodnutí pro diplomatický bojkot, ke kterému z velké části přistoupila i Česká republika, je rozhodně na místě: „Konání OH má silný politický rozměr. I sport je něco víc, než jen součet výsledků. Je tam ideový přesah, že by všichni měli mít právo zúčastnit se. A Čína ten politický rozměr neustále potvrzuje.“ Očekávanou součástí této olympiády je koneckonců také plánovaný dialog mezi prezidenty Vladimirem Putinem a Si Ťin-pchingem. 

Zatímco čeští vládní představitelé i Senát se na kritickém postoji ke konání her v Pekingu shodují, prezident Miloš Zeman vysílá skrze velvyslance Vladimíra Tomšíka slova podpory: „Schizofrenie české zahraniční politiky není dobrá. Jsme demokratickou zemí, která je součástí Evropské unie a Severoatlantické aliance, a měli bychom vystupovat způsobem, který ukazuje na to, že respektujeme demokratické principy a hodláme se podílet na jejich vynucování. Debata o konání her v Číne by pro nás měla být debatou o tom, nakolik si hodláme bránit principy, na kterých stojí Česká republika,“ zdůrazňuje Klimeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa