Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zkáza na jihu Afriky: Tropická bouře zabila 70 lidí, povodně ničily domy

Autor: ČTK, for - 
27. ledna 2022
20:27

Nejméně 70 obětí si vyžádala tropická bouře, která postihla několik států na jihovýchodě Afriky. S odvoláním na úřady Mosambiku, Malawi a Madagaskaru o tom dnes informovala agentura AFP. Silné lijáky a záplavy zasáhly oblasti s příchodem bouře na konci minulého týdne, voda zdevastovala desítky tisíc domů, infrastrukturu a zaplavila pole.

Vlády a pomocné organizace trojice afrických zemí škody napáchané bouří Ana stále vyhodnocují. Podle dnešních údajů si deště na Madagaskaru vyžádaly 41 životů, 18 lidí zahynulo v Mosambiku a 11 v Malawi. Bouře udeřila i na Zimbabwe, tamní úřady neohlásily žádné oběti.

Některé z mnoha poškozených domů nevydržely obrovský nápor srážek spadlých za několik dnů a zhroutily se, přičemž jejich obyvatelé zůstali uvězněni uvnitř. Nad rozvodněnými řekami se zhroutily mosty, záplava odnesla auta i dobytek ze zatopených polí.

Bouře v Africe zabila nejméně 70 lidí Bouře v Africe zabila nejméně 70 lidí | Reuters

Na Madagaskaru muselo domov opustit na 110.000 lidí. Školy a tělocvičny v tamní metropoli Antananarivo úřady pro potřeby lidí bez střechy nad hlavou přeměnily na nouzové ubytování.

Bouře zasáhla půl milionu lidí

Bouře Ana dorazila na jihovýchodní pobřeží Afriky přes Indický oceán. Na kontinentu udeřila na sever a střed Mosambiku, kde déšť zasáhl okolo 10.000 domů, desítky nemocnic a škol i energetickou infrastrukturu. Podle tamní vlády a OSN bouře a její následky celkem dopadly na půl milionu lidí napříč několika provinciemi.

Podle mosambického meteorologického institutu mají deště pokračovat i v následujících dnech, další bouře se očekává na konci tohoto týdne. Do konce března, kdy končí období dešťů, mají region zasáhnout dalších čtyři až šest bouří.

Malawi kvůli extrémnímu počasí vyhlásilo stav přírodní katastrofy. Ve většině země od počátku týdne nefunguje elektřina.

Na jižní Afriku a obzvláště Mosambik v posledních letech udeřily silné bouře a cyklony několikrát. Voda v regionu, kde žije přes 100 milionů obyvatel, způsobila velké materiální škody.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi