Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krásná princezna Hajá na veřejnosti: Uctila královnu, mocnému šejchovi se v Londýně vyhnula

Autor: Darina Jíchová - 
20. září 2022
20:45

Bezpečí svého soukromí opustila jordánská princezna Hajá bint-al Hussajn, aby se rozloučila se zemřelou britskou panovnici Alžbětou II. Ženy mimo jiné spojovala láska ke koním. Jordánská šlechtična žije v Londýně od roku 2019, kdy utekla z Dubaje od svého manžela, korunního prince, premiéra Spojených arabských emirátů (SAE) a v podstatě nejmocnějšího muže země, šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma. Ten byl rovněž tento víkend v Londýně na recepci nového krále Karla III. Vleklého soudního líčení – v tisku překřteného na „rozvod století“ – se osobně neúčastnil, boj o děti i majetek nechal právníkům, uvedl list Daily Mail.

Princezna Hajá doprovázela svého strýce jordánského prince Hassana bin Talála, společně se účastnili obřadu ve Windsoru, na bohoslužbě ve Westminsterském opatství nebyla. To její exmanžel šejch Muhhamad byl v neděli na recepci u krále Karla III. v Buckinghamu. Dubajský korunní princ poslední dobou plní stránky západního tisku nejen kvůli rozvodu s jordánskou šlechtičnou, ale také kvůli věznění svých dvou dcer, princezen Latify a Šamsy.

I nejvyšší soud před dvěma lety rozhodl, že šejch „nařídil únos svých dvou dospělých dcer a zorganizoval zastrašovací kampaň vůči své bývalé manželce“. Hajá i s dětmi šejchovi utekla a žije v bezpečí v Londýně, Latifa strávila 3 roky v domácím vězení po neúspěšném pokusu o útěk v únoru 2018, na jaře 2021 se začaly na sociálních sítích objevovat její snímky – měla by tedy být konečně na svobodě. Osud Šamsy je neznámý.

Hajá: Královna mi stála po boku v těžké době

Jordánská princezna na svém bývalém muži vysoudila svěření dětí do plné péče a kolem 16 miliard korun. Na veřejnosti se Hajá objevuje jen velmi zřídka. Kvůli královně ale bezpečí svého londýnského sídla opustila a vydala se na obřad do Windsoru. Hajá měla podle zdrojů k britské panovnici velmi blízko, na oficiální části pohřbu nebyla, Jordánsko reprezentoval její nevlastní bratr král Abdalláh II. s manželkou, královnou Ranijou al-Jasín.

Princezna Hajá v ojedinělém rozhovoru pro britská média zavzpomínala na to, jak ji královna Alžběta II. utěšovala, když Hajá v roce 1977 přišla o matku při pádu helikoptéru, tehdy byly princezně jen 3 roky. Stejnou oporu u ní našla jordánská šlechtična v roce 1999, když zemřel její otec, král Husajn.  „Podle mě už nikdy neuvidíme panovnici, jakou byla ona. A řekněme si to upřímně, neměla obdoby ani v dějinách,“ řekla v komentáři pro agenturu Reuters.

„Co by dělala královna?“

„Pamatuju si, když zemřel můj otec a když ještě před ním zemřela moje matka. Její Veličenstvo byla nesmírně milá a udělala si čas na mě a mého bratra, chtěla se ujistit, že jsme v pořádku. Pro mě stejně jako pro ostatní byla stálicí. V mém životě nebyl moment, kdybych si nepomyslela: Co by tak na mém místě dělala Její Veličenstvo? Nebo: Co by tak na to řekla královna Alžběta?“ navázala Hajá. „Byla příkladem a inspirací, pro miliony lidí včetně mě samotné,“ přiznala jordánská princezna.

Princezna se šejchem se nesetkali, organizátoři se podle zdrojů mírně obávali možného setkání mezi šejchem Muhammadem s Hajiným nevlastní bratrem či strýcem na recepci. Přítomnost dubajského korunního prince vyvovala protesty. Například nejlepší kamarádka princezny Latify Tiina Jauhiainenová, která stála v čele kampaně za osvobození princezny, vystoupila proti přítomnosti šejcha v Británii. „Neměl dostat pozvánku,“ řekla reportérům Daily Mailu.  Podle ní Buckinghamský palác neměl zvát ani saudskéko korunního prince Mohammada bin Salmána, který měl stát za vraždou opozičního novináře Džamála Chášukdžího.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi