Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Emotivní zpráva pro Brity o smrti Alžběty II. přímo z fronty: „Byla víc než královna.“

Autor: Darina Jíchová - 
12. září 2022
18:37

Smrt dlouholeté britské panovnice Alžběty II. (†96) zasáhla celý svět, dotkla se i ukrajinských vojáků bojujících za svobodu své vlasti. Přímo z fronty královniným pozůstalým i celé Británii kondoloval jeden z vojáků, který působí na frontě u Charkova, uvedl list Daily Mail.

Mnoho lidí posílá kondolence britské královské rodině, brány jejich sídel jsou plné květin a dojemných vzkazů i malých upomínkových předmětů. Mimo tento tradiční způsob vyjádření soustrasti řada lidí zvolila digitální vzkaz, krátké video natočil i Ukrajinec. „Drazí bratři a drahé sestry z Velké Británie, smrt jejího veličenstva královny Alžběty II. je neuvěřitelnou ztrátou pro celý civilizovaný svět,“ načal svou kondolenci mladý voják.

Bojovala se zlem

„Byla více než královnou Spojeného království, byla královnou svého a našeho věku. Na 80 let bojovala se zlem, čelila nacistické hrozbě. Nyní bojujeme s novou hrozbou pro civilizovaný svět,“ pokračoval. Čím je tato kondolence unikátní? Právě místem a dobou, kdy vznikla. Voják točil „v plné polní“, jeho hlas podkresloval zvuk rychle jedoucího vozu, když zrovna projížděl lesy kolem Charkova, druhého největšího města Ukrajiny a jednoho z cílů ruské agrese.

Voják byl součástí ukrajinské protiofenzivy, která v posledních dnech zaznamenává velké úspěchy. „Prosím přijměte tuto kondolenci od všech ukrajinských bojovníků. Bůh ochraňuj krále,“ zakončil svou řeč. Z Ukrajiny přišlo obrovské množství smutných reakcí na královninu smrt, vedle Británie a zemí Commonwealthu patří mezi nejvíc zarmoucené státy. Pro Ukrajinu byla symbolem britské podpory ukrajinského boje s ruskou agresí. Sama královna věnovala finanční pomoc ukrajinskému lidu, jak připomněl například Britský červený kříž a dalších 14 humanitárních organizací.

Ve své podpoře jako apolytická postava byla Alžběta II. velmi „nápadně nenápadná“, její podpora nepřišla ve formě plamenného projevu, ale ve formě barev, ať už to bylo její oblečení, doplňky nebo květiny. Památku královny uctívají ukrajinští vojáci i jinak – nápisy na střelách. Vedle tradičního „Bůh ochraňuj královnu“ se na raketách objevil i slogan: „Upřímný vděk a respekt pro pozoruhodnou světovou lídryni“ či „RIP“ nebo „Sláva královně“ a „Upřímnou soustrast z Hostomelu“.

Britské královské rodině kondolují také Ukrajinci. Britské královské rodině kondolují také Ukrajinci. | reprofoto/twitter

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa