Šestapadesátiletý Australan má jasno. Podle svých slov je utajeným synem nového britského panovníka Karla III. O svém záměru prokázat toto tvrzení testy DNA již dříve informoval zesnulou královnu Alžbětu II. v dopise. Odpovědi se mu ale nedostalo.

Australský inženýr byl adoptován, když mu bylo osm měsíců. Popsal, že mu jeho adoptivní babička na smrtelné posteli řekla, že je tajným synem prince Charlese, dnes označovaného jako Karel III., a jeho manželky Camilly.

Day přiznal, že se ve dnech po královnině smrti potýká s pocity hněvu a opuštěnosti. Je stále naštvanější na skutečnost, že Karel III. odmítá akceptovat jeho problémy. To ho dovedlo k dalšímu kroku.

Prý zvažuje podniknout právní kroky proti královské rodině, a je dokonce ochoten postavit Karla k soudu kvůli testování DNA. „Proběhla tam diskuse o tom, zda je panovník chráněn zákonem, nebo je nad zákonem,“ uvedl podle deníku Daily Star.

Jak se Day dozvěděl, panovník zcela jistě nad zákonem není. „Mnoho lidí se obávalo, že když se Charles stane monarchou, poškodí to můj případ,“ svěřil se. „Z právního hlediska se tedy nic nezměnilo a můžu ve svém úsilí pokračovat,“ uvedl sebevědomě. 

Teď mu zbývá jediné. Bude muset sehnat dostatek důkazů k tomu, aby soud akceptoval jeho požadavek jako oprávněný. „Pak už nebudou moci říct ne,“ varoval královskou rodinu.

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online

Video
Video se připravuje ...

Král Karel III. v Ediburghu u rakve své matky, královny Alžběty II. Reuters

Fotogalerie
41 fotografií