Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Expremiér po atentátu vykrvácel! Oblíbeného politika zabil bývalý mariňák. Útočník se přiznal

Aktualizováno -
8. července 2022
20:04
Autor: ČTK - 
8. července 2022
06:39

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe (†67), kterého dnes postřelil atentátník, podlehl svým zraněním. Potvrdila to nemocnice v prefektuře Nara, kam byl politik po dopoledním útoku převezen. Abe utrpěl hluboká zranění na pravé straně krku a také ránu, která zasáhla srdce. Příčinou smrti bylo vykrvácení, uvedl na tiskové konferenci jeden z lékařů. Útok odsoudil japonský premiér Fumio Kišida a mnoho světových politiků. Policie zadržela podezřelého a následně oznámila, že dotyčný se ke střelbě přiznal.

Abe byl nejspíše postřelen zezadu, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Policie podle televize po incidentu zadržela dvaačtyřicetiletého muže, který je ze střelby podezřelý. Podle médií se jedná o Tecuju Jamagamiho, bývalého člena námořních sil, které opustil v roce 2005. Jamagami žije v prefektuře Nara a k útoku zřejmě použil podomácku vyrobenou zbraň.

„Podle místní hasičské stanice se zdá, že bývalý premiér Abe je ve stavu zástavy srdce a dýchání,“ uvedla po útoku státní televize NHK. Později přinesla tragickou informaci, že Abe je po smrti, uvedla agentura Reuters. Televize však podle agentury AFP už dříve použila pojmy a obraty, které se Japonsku používají v případech, než lékaři mohou oficiálně potvrdit smrt.

NHK ukázala video, na kterém Abe před nádražím pronáší předvolební projev, když se ozvou dva výstřely, po kterých je krátce zakrytý výhled a poté je vidět, jak příslušníci ochranky srážejí muže na zem. Na fotografii agentury Kjódó bylo vidět, jak Abe leží na ulici a na bílé košili má krev. Kolem něj se tísnili lidé, jeden z nich mu prováděl masáž srdce.

Abe utrpěl hluboká zranění na pravé straně krku a také ránu, která zasáhla jeho srdce. Politik krvácel a zkolaboval, byl převezen do nemocnice. Podle lékařů už při příjezdu do zdravotnického zařízení nejevil známky života. Dostal mnoho krevních transfuzí, ale lékařům se ho nepodařilo zachránit. Zemřel v 17:03 místního času (10:03 SELČ). Příčinou smrti bylo vykrvácení, uvedl na tiskové konferenci jeden z lékařů. Na místě atentátu začali lidé pokládat květiny, napsala agentura Reuters.

Japonský ministerský předseda Fumio Kišida útok na Abeho důrazně odsoudil.  „Je to barbarský čin uprostřed volební kampaně, která je základem demokracie, a je naprosto neodpustitelný,“ uvedl Kišida. Dodal, že se modlí za přežití Abeho, svého bývalého politického mentora, jehož byl v letech 2012 až 2017 ministrem zahraničí. Jeho modlitby ovšem vyšly bohužel naprázdno.

Podle vyšetřovatelů dotyčný vypověděl, že Abeho považoval za člena jisté organizace, vůči které choval zášť. Policie podle agentury Reuters na tiskové konferenci nechtěla upřesnit, s jakou skupinou zadržený expremiéra spojoval, a naznačila, že tato organizace možná vůbec neexistuje. Potvrdila, že muž použil podomácku vyrobenou zbraň, a dodala, že se k zastřelení politika přiznal. V bydlišti zadrženého se údajně našly další střelné zbraně a výbušniny.

Podezřelý řekl policii, že nebyl s expremiérem spokojený a chtěl ho zabít, uvedla o chvilku později státní televize NHK s odvoláním na své zdroje. Podle japonských médií na Abeho zaútočil bývalý člen námořních sil sebeobrany Tecuja Jamagami. Muž žije v prefektuře Nara

Abe byl nejdéle sloužícím japonským premiérem. V čele vlády stál v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do září 2020, kdy odstoupil. O měsíc dříve ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu hodlá podat demisi.

Nynější japonský premiér Fumio Kišida přerušil volební kampaň a je na cestě do Tokia. Kampaň před nedělními volbami do horní komory parlamentu pozastavila všechna hlavní politická uskupení, podle místních médií je o to požádala vládnoucí strana.

„Naše myšlenky a modlitby jsou s ním, s jeho rodinou a s japonským lidem,“ řekl americký ministr zahraničí Blinken na okraj zasedání skupiny G20 na indonéském ostrově Bali. „Je to velmi, velmi smutný okamžik. A čekáme na zprávy z Japonska,“ dodal. Australský premiér Anthony Albanese událost označil za šokující.

„Věřím, že všichni jsou stejně překvapeni a smutní jako já. Tchaj-wan i Japonsko jsou demokratické země s vládou práva. Jménem své vlády bych ráda násilné a nezákonné činy ostře odsoudila. Bývalý premiér Abe je nejen mým dobrým přítelem, ale také věrným přítelem Tchaj-wanu,“ uvedla na facebooku tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Zatímco mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyjádřil soustrast Abeho rodině, desítky tisíc uživatelů čínského internetu zaujaly diametrálně odlišný postoj. Někteří nacionalisté v době, kdy ještě lékaři bojovali o Abeho život, psali „doufám, že není v pořádku“, zatímco jiní střelce označili za „hrdinu“. Další pak psali, že Abeho zranění je útěchou pro duše lidí, kteří zemřeli během japonské invaze za druhé světové války.

Politické násilí je v Japonsku, zemi s přísnými předpisy o držení zbraní, vzácné. Téměř nulová tolerance podle odborníků přispívá k mimořádně nízkému počtu trestných činů se zbraní. Mezi několik málo výjimek patří brokovnice pro lov a sport. I v tomto případě musí budoucí majitelé absolvovat kurzy a složit písemné i praktické zkoušky či psychologické vyšetření, uvedl list The Guardian.

qtek ( 8. července 2022 12:21 )

Neměl by Pitomio okamžitě odstoupit?

verka1 ( 8. července 2022 11:08 )

Důvod? Něco mu udělal?

Zobrazit celou diskusi