Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ženy lídrů a dva první muži na summitu NATO: Výlet s královnou na zámek i koncert Ukrajinců

Autor: ČTK - 
30. června 2022
13:38

Zatímco jejich drahé polovičky jednaly na vrcholné schůzce o budoucí strategii NATO, vyjely si manželky lídrů zemí Severoatlantické aliance ve středu na výlet do letní rezidence španělských králů. Do královského paláce La Granja, který leží asi 80 kilometrů od Madridu, jely část cesty vlakem a pak autobusem, pouze americká první dáma Jill Bidenová jela z bezpečnostních důvodů autem, uvedla televize RTVE.

O program partnerek a partnerů lídrů zemí NATO se po celou dobu summitu starala španělská královna Letizia. Ve středu na zámek La Granja jely skoro samé ženy. Přidali se jen dva muži - konkrétně partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a manžel lucemburského premiéra Xaviera Bettela.

Cestovala s nimi i manželka generálního tajemníka Jense Stoltenberga Ingrid Schulerudová a žena španělského premiéra Pedra Sáncheze Begoña Gómezová, ale například francouzská první dáma Brigitte Macronová výlet vynechala. K ostatním se připojila později v Madridu při návštěvě Muzea královny Sofie.

Na programu manželek lídrů zemí NATO byla i snídaně s ochutnávkou olivového oleje a debata o zdravé středomořské stravě.

Už v úterý se spolu s manželi účastnily uvítací slavnostní večeře v královském paláci v Madridu a ve středu večer si všichni prohlédli madridskou galerii Prado, kde si také poslechli koncert kyjevského symfonického orchestru.

Video  Summit NATO v Madridu: Bidenovi, Macronovi i lídři bez manželek. A pohoštění u krále.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi