Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Merkelová skončila: Takhle se důvěrně fotila se světovými lídry. Kancléřství předala Scholzovi

Aktualizováno -
8. prosince 2021
15:49
Autor: ČTK, simao - 
7. prosince 2021
11:25

Sociální demokrat Olaf Scholz se stal oficiálně novým německým kancléřem. V pořadí devátým v dějinách spolkové republiky. Nyní již bývalá konzervativní kancléřka Angela Merkelová mu dnes odpoledne po 16 letech v úřadu předala kancléřství. Na slavnostní ceremonii v budově kancléřství mu popřála úspěch.

Německo ve středu po dlouhých 16 letech zažilo výměnu v čele vlády, konzervativní kancléřku Angelu Merkelovou vystřídal sociální demokrat Olaf Scholz. Zda Scholz dokáže vést Německo také po čtyři volební období jako Merkelová, to se lze zatím jen dohadovat, budoucí kancléř již ale naznačil, že by rád vládl i po parlamentních volbách v roce 2025.

Scholz složil slib, Merkelová mu předala kancléřství

Nástup do funkce šéfa vlády završil Scholz kancléřským slibem, který složil ve Spolkovém sněmu. Předtím ho poslanci do funkce kancléře zvolili a následně jmenoval prezident Frank-Walter Steinmeier.

Merkelová již Scholzovi oficiálně předala kancléřství. Na slavnostní ceremonii v budově kancléřství mu popřála úspěch.

Archivní snímky z vlády německé kancléřky Angely Merkelové. Archivní snímky z vlády německé kancléřky Angely Merkelové. | ČTK/AP/Jesco Denzel

Volba Scholze a potlesk pro Angelu

Dnešní volbu Scholze přitom zahájila předsedkyně Spolkového sněmu Bärbel Basová, která předtím poslancům zdůraznila, že volba je tajná. Hlasování v parlamentu vyžaduje německý základní zákon, což je obdoba ústavy. Scholz má v 736členném Spolkovém sněmu většinu v podobě 416 křesel, nasbíral ale „jen“ 395 hlasů.

Volby se z tribuny pro návštěvníky účastnila osobně i Merkelová. Poslanci s výjimkou především protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) ji po zahájení schůze ocenili dlouhým potleskem vstoje. Merkelová v reakci na bouřlivý potlesk povstala a zákonodárcům v plénu zamávala. Přítomen byl také bývalý prezident Joachim Gauck.

První gratulace

Scholz už obdržel první gratulace k nástupu do funkce Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes na twitteru poděkoval dosavadní německé kancléřce Merkelové a Scholzovi vzkázal, že spolu napíší další kapitolu evropské historie.

„Děkuji ti, drahá Angelo, že jsi nikdy nezapomněla na lekce z historie, že jsi toho s námi a pro nás udělala tolik, abys posunula Evropu kupředu,“ uvedl Macron na svém twitterovém účtu. Tweet doplnil dvouminutovým videem se záběry z několika setkání obou lídrů od svého zvolení v roce 2017. Následně napsal vzkaz i pro nového kancléře.

„Drahý Olafe Scholzi, další kapitolu napíšeme společně. Po Francouze, pro Němce, pro Evropany. Uvidíme se v pátek!“ řekl francouzský státník. Oba vzkazy napsal v rodné francouzštině i v němčině. Scholz se v pátek vydá do Paříže na svou první oficiální návštěvu v nové roli.

Scholzovi již na sociálních sítích poblahopřál i belgický premiér Alexandr de Croo. „Historicky silné vztahy mezi Belgií a Německem jsou v dobrých rukou, abychom společně pracovali na inovativnější, solidárnější a udržitelnější Evropě. Těším se na další spolupráci,“ uvedl na twitteru.

Nizozemský premiér Mark Rutte prohlásil, že se těší na společnou spolupráci, a novému kancléři popřál mnoho úspěchů. Vyjádřil se rovněž ke konci Merkelové ve funkci. „Tím také končí 16leté kancléřství Angely Merkelové. Pro mě osobně to také znamená konec jedné éry. Nizozemsko i já sám jsme jí velmi vděční. Milá Angelo, vše nejlepší!“ uvedl premiér.

Putin poslal vzkaz Scholzovi i Merkelové

Scholzovi poblahopřál k dnešnímu zvolení německým kancléřem i ruský prezident Vladimir Putin, přičemž dal najevo očekávání, že spolu naváží konstruktivní dialog. Zároveň šéf Kremlu zaslal telegram Angele Merkelové v souvislosti s jejím odchodem z funkce, ve kterém ocenil její dlouholetou práci v čele německé vlády a připravenost k dialogu ve vzájemném respektu.

„Vztahy mezi Ruskem a Německem mají tradičně velký význam nejen pro národy našich zemí, ale i pro celou Evropu. Počítám s navázáním konstruktivního dialogu s Vámi a se spoluprací v aktuálních otázkách bilaterální a mezinárodní agendy. To by nepochybně naplnilo základní zájmy Rusů a Němců, přispělo by to k upevnění stability a bezpečnosti na regionální i globální úrovni,“ napsal Putin Scholzovi v telegramu zveřejněnému na webu Kremlu.

Merkelové ruský prezident podle Kremlu vyjádřil „upřímnou vděčnost za plodnou spolupráci“. „Byli jsme neustále v kontaktu a snažili jsme se najít východiska i z těch nejtěžších situací. Za léta v čele německé vlády jsi si právem vysloužila vysokou prestiž v Evropě i ve světě. Jsem si jist, že tvoje bohaté zkušenosti státníka a politika budou vždy žádané,“ napsal Putin, který si s Merkelovou tyká. Slíbil přitom, že „samozřejmě budeme pokračovat v přátelské komunikaci“.

Po boku kancléře zkušená politička

Německá média si však povšimli i toho, že po bezdětné kancléřce Merkelové, jejíž manželem je chemik Joachim Sauer, nastupuje rovněž bezdětný pár - manželkou Scholze je Britta Ernstová.

Zkušená politička, která je dlouholetou členkou SPD, poslankyní hamburského parlamentu z let 1997 až 2011, někdejší ministryní školství a odborného vzdělávání v Šlesvicku Holštýnsku a poté braniborskou ministryní školství, mládeže a sportu. Jejími prioritami kromě školské a vzdělávací politiky byla a je také rovnost žen a mužů.

Olaf Scholz s manželkou Brittou Ernstovou Olaf Scholz s manželkou Brittou Ernstovou | Profimedia.cz

Se Scholzem, který přebere kancléřské žezlo po Merkelové, žijí v Postupimi. „Pravděpodobně to byla osobní náklonnost, jiskra, která mezi námi přeskočila. To je to, co dělá lásku láskou. Britta je láska mého života, což se nemění už tak dlouho. Kanceláři přicházejí a odcházejí, láska ale zůstává,“ řekl Scholz v rozhovoru pro Bunte.de.

Covidové problémy

Kancléřka Angela Merkelová, přezdívaná „Mutti“, se za své vlády musela vypořádat s řadou mezinárodních krizí, z nichž jednu, kterou je pandemie nemoci covid-19, předává Scholzovi. Jednou z priorit nové vlády sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) tak bude prosazení povinného očkování proti covidu a hledání rovnováhy mezi občanskými právy a karanténními opatřeními.

Scholzova vláda se musí zaměřit i na konsolidaci státních financí, protože Německo se kvůli hospodářským dopadům pandemie po letech rozpočtových přebytků muselo značně zadlužit. Loni si země vypůjčila 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), což bylo nejvíce v dějinách spolkové republiky. Letošní schodek bude ale ještě vyšší, plánován je na 240,2 miliardy eur (6,1 bilionu Kč).

Výdaje na klima, infrastrukturu bytů

Jedním z ústředních bodů koaliční smlouvy je udržení rozpočtové disciplíny a nezvyšování daní, což byl požadavek šéfa FDP Christiana Lindnera, který povede ministerstvo financí. Německo přitom i v nadcházejících letech musí počítat se značnými výdaji, protože v zájmu ochrany klimatu chce co nejvíce urychlit přechod na ekologické zdroje energie a na hospodářství bez emisí oxidů uhlíku. Do roku 2030 by si koalice přála uzavřít uhelné elektrárny, což je o osm let dříve než stávající plány. Nulové emise skleníkových plynů pak chce Německo do roku 2045.

Velké výdaje Německo také čekají v investicích do železnice, elektromobility, digitalizace či výstavby bytů. Koalice chce, aby se v zemi stavělo tempem 400 000 nových bytů ročně, z nichž čtvrtina má být kvůli cenové dostupnosti podpořena z veřejných prostředků. K lepší sociální spravedlnosti pak má přispět i navýšení minimální mzdy ze současných 9,60 eur na 12 eur (305 korun) za hodinu, což byl jeden z hlavních Scholzových volebních slibů.

Německá kancléřka Angela Merkelová s manželem Joachimem Sauerem Německá kancléřka Angela Merkelová s manželem Joachimem Sauerem | Reuters

Tvrdší postup vůči Rusku a Číně?

Změnu Scholzova vláda plánuje také v zahraniční politice. Koalice chce prohloubit integraci Evropské unie a posílit pravomoce Evropského parlamentu.

Nastupující ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v rozhovorech s médii opakovaně prohlásila, že chce proti autoritářským režimům v Rusku a Číně vystupovat tvrději a s důrazem na demokratické hodnoty a lidská práva. Baerbocková by si dovedla představit i dovozní omezení z čínských regionů, ve kterých si vláda represemi a nucenou prací vynucuje poslušnost obyvatel. Rovněž by si přála jednotnou unijní politiku vůči Číně, která již Berlín varovala před konfrontačním kurzem.

16 let s kancléřkou Angelou Merkelovou: Oblíbené gesto německé političky 16 let s kancléřkou Angelou Merkelovou: Oblíbené gesto německé političky | Reuters

Volby v roce 2025

Vysvědčení Scholzově vládě vystaví voliči v roce 2025, kdy je řádný termín parlamentních voleb. Scholz v sobotu na mimořádném sjezdu SPD naznačil, že i po nich by rád vládl.

„Sociální demokraté, Zelení a FDP vstupují do koalice, aby přátelsky spolupracovali a aby byli znovuzvoleni,“ řekl Scholz. Zabránit se tomu zcela jistě pokusí kancléřčina konzervativní unie CDU/CSU, která míří do opozice. Unie má nyní čtyři roky, aby po odchodu Merkelové, která v zářijových volbách již nekandidovala a která odchází z politiky, našla novou identitu a získala zpět ztracené voliče. Prvním krokem k tomu je výběr nového předsedy CDU, o kterém bude jasno v lednu.

13 milionů Němců zažilo v čele jen Merkelovou

Změnu v kancléřském úřadu média i komentátoři označují za historickou, neboť snese srovnání s koncem prvního kancléře Konrada Adenauera či kancléře sjednotitele Helmuta Kohla. Zatímco za Adenauera byly položeny základy demokracie poválečného Německa a za Kohla se Německo znovusjednotilo, tak za Merkelové země mocensky posílila.

„Za éry kancléřů Helmuta Kohla a Gerharda Schrödera byli ještě Němci zaneprázdněni sami sebou,“ řekl v rozhovoru se zahraničními novináři emeritní profesor Humboldtovy univerzity v Berlíně Herfried Münkler. Dodal, že za Merkelové Německo přestalo být nemocným mužem Evropy, který se vyrovnává se znovusjednocením, a stalo se hospodářským tahounem s rostoucí politickou váhou.

Merkelová, která byla vyhlášená hledáním kompromisů, přitom podle Münklera dokázala na evropském poli hledat řešení mezinárodních krizí tak, aby se proti značnému německému vlivu ostatní státy nestavěly odmítavě. V minulosti totiž Evropa na růst Německa reagovala vznikem koalicí, které měly být protiváhou, což se nyní neděje.

Středeční předání kancléřské moci nebude jen politickým předělem, ale i jedinečnou událostí. Pro 13 milionů z 83 milionů obyvatel Německa to bude vůbec poprvé v jejich životě, co budou svědky nástupu nového kancléře. Celá generace Němců totiž v úřadu nezažila nikoho jiného než Merkelovou.

Video  Blesk Podcast: Němci jednají o vládě bez Merkelové. Jaké má budoucí kancléř plány s Českem?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

1917 ( 8. prosince 2021 18:23 )

Germáni nočním parádemaršem nám notně připomněli Hitlerovskou Noc dlouhých nožů pod plameny hořících loučí a notně připomněli jací Němci byli, jsou a budou a co od nich můžeme čekat. Nakonec jsme toho doma denně svědky!!!!!

kamjdu ( 8. prosince 2021 17:35 )

Klidně a pompézně si skončila místo aby šla do basy. Lidstvo je duševně, morálně, nemocné. Zvedá se mi z ní žaludek, nástupce bude lepší.

naidka ( 8. prosince 2021 17:23 )

To je jak od nějakého mamánka.

naidka ( 8. prosince 2021 17:16 )

Cožpak by si někdo pomyslel, že jeden člověk dokáže takto zničit světadíl. Rozený škůdce. Jinak zdráv? Citrone.

krapotkin ( 8. prosince 2021 16:40 )

Reich už jednoho vůdce měl a jak to dopadlo. Tahle se také snažila zničit Evropu, ale pomocí pasáků velbloudů a koz, přeškolených na inženýry a chirurgy.

Zobrazit celou diskusi