Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Nechtěný“ Lipavský u Zemana: Prezident ho tlačí ke konci? Bartoš i Fiala na jménu trvají

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. prosince 2021
16:50
Autor: ČTK, for - 
7. prosince 2021
06:50

Za prezidentem Milošem Zemanem do Lán v úterý dopoledne dorazil kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti). O bývalém poslanci se spekuluje jako o nominantovi, u nějž hlava státu předem pohrozila, že jej členem vlády nejmenuje, on to nicméně na tiskové konferenci přímo nepotvrdil. Zato Frekvence 1 po jednání uvedla, že prezident mu doporučil odstoupit. Šéf Pirátů Ivan Bartoš v reakci pro Blesk Zprávy sdělil, že si za Lipavským stále stojí a stejně se vyjádřil čerstvý premiér Petr Fiala (ODS).

Prezident Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. Podle ústavy prezident jmenuje premiéra a na jeho návrh jmenuje ostatní členy kabinetu a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje.

Zemanovi ustupovat nechtějí

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) i další členové vznikající vlády několikrát zopakovali, že nehodlají z personálního složení kabinetu ustupovat.

Lidovecký předseda a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka v neděli v České televizi řekl, že pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, porušil by ústavu, a obratem by proto následovala kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

Lipavský dříve jako své priority v resortu ČTK popsal návrat k hodnotově orientované zahraniční politice, ekonomickou diplomacii zaměřenou na vědu, výzkum a inovace nebo profesionalizaci diplomatické služby. Chce také na domácí politické scéně hledat zahraničněpolitický konsenzus. Pracovat chce též na přijetí Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv nebo na věcné revizi vztahů s Ruskem a Čínou.

„Nebudu mluvit za prezidenta. Je přirozené mít rozdílné názory“

Podle Lipavského byla dnešní debata korektní a s prezidentem vedli dialog jak o Rusku a Číně, tak i o Izraeli. „Co se týče jmenování vlády, tak to není otázka, kterou já jsem kompetentní odpovědět, je potřeba postupovat podle ústavy a opět nemohu říct nic jiného, že je to prostě záležitost pana premiéra, který nese seznam nominantů za panem prezidentem,“ uvedl na dotaz novinářů, zdali se bavili s hlavou státu i o jmenování vlády.

Kandidát na ministra zahraničních věcí poznamenal, že nemůže mluvit za prezidenta v tom, jaký nominant může být hlavě státu proti srsti. Lipavský také podotkl, že je přirozené, že mají různí lidé a politici rozdílné názory. „Já věřím tomu, že rozdílnost názoru není důvodem pro nejmenování z jednoho prostého důvodu. Máme novou vládní většinu, ta je opřená o mandáty v Poslanecké sněmovně a na tomto základě byl vytvořen koaliční formát. Osoba jednoho ministra nemůže změnit to, jak rozhodli voliči ve volbách,“ uvedl.

Zaznělo, ať odstoupí?

Frevence 1 po jednání uvedla, že Zeman Lipavskému doporučil odstoupit. Sdělila to s odvoláním na dva nejmenované zdroje. „My takovou informaci nemáme,“ uvedl mluvčí ODS Václav Smolka pro Blesk Zprávy. Informaci Frekvence 1 nechtěl komentovat ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sdílejší byl stranický šéf Lipavského Ivan Bartoš. „Ústava jasně říká, že prezident jmenuje na návrh premiéra členy vlády. Nomintem na post ministra zahraničí ve vznikající vládě je Jan Lipavský a za jeho nominací plně stojím, stejně jak to deklaroval premiér Fiala. Jde o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje i koaličním program vznikající vlády,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Doplnil, že ctí dohodu mezi prezidentem a Fialou, personální záležitosti tak nechce dál komentovat. „Nehodláme opakovat chyby vlády pana Babiše, kdy byly vypouštěny informace z nedokončených jednání, šířily se polopravdy a vnášely mezi veřejnost zmatek,“ řekl Bartoš. 

„Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění,“ potvrdil svůj dřívejší postoj po jednání Fiala.

Rusko, Čína i Izrael

Lipavský s prezidentem debatovali nad Izraelem i V4. „Já jsem představil velmi konkrétní kroky, které se váží k české zahraniční politice. K tomu, co by mohla dělat v těchto vztazích. Nemyslím si, že je tisková konference místem, kde by se to mělo rozebírat do detailů. Je jednoduché se odpíchnout od přílohy v koaliční smlouvě, ze které bude vycházet programové prohlášení,“ doplnil.

Co se týče Ruska, podle kandidáta na ministra je dlouhodobě nevýhodně pro ČR, že je od kauzy Vrbětice náš stát na seznamu znepřátelených zemí. „My bychom měli usilovat o to, aby se zamražené vztahy nějakým způsobem normalizovali. Otázka je, jak toho dosáhnout, není to jednoduché a já neznám odpověď,“ komentoval. Nejdůležitější je podle něj především najít konsenzus české zahraniční politiky. 

U Číny je podle pirátského kandidáta na ministra několik bodů, které se musí při řešení vztahů zohlednit. Například silné obchodní zájmy, klimatické změny ale i role Tchaj-wanu. Lipavský také doporučil, abychom se Číně vyhnuli, mluvil o tom v souvislosti s olympiádou. V posledních hodinách a dnech se totiž např. USA rozhodlo, že na olympiádu do Pekingu nevyšle své představitele. O diplomatickém bojkotu uvažuje i Velká Británie. 

Izolace Zemanovi skončí ve středu?

Cyklus Zemanových schůzek s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Protože je prezident kvůli onemocnění covidem-19 v izolaci, jedná s kandidáty přes mikrofony a po dobu schůzky bývá oddělen plexisklovou bariérou.

Izolace nakažených trvá podle platných předpisů 14 dní. Pokud má nakažený příznaky, izolace skončí později, nejdříve tři dny po jejich odeznění. Podle dřívějších informací Hradu prezident příznaky onemocnění neměl, izolace by mu tak měla skončit ve středu. Zda se tak stane, by měl Hrad oznámit dnes.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

sarina ( 8. prosince 2021 17:43 )

lesanova přesně tak Buď s tím Fiala počítá, že to prezident NEDOVOLÍ, nebo Fialovi nic jiného nezbude než na tom trvat protože to má příkazem od slepených-NEJSOU LIDI, TRVAT MUSÍ!!!

e.lesanova ( 8. prosince 2021 17:10 )

Pokud Fiala, Bartoš, Jurečka atd. tak žhavě stojí za Lipavským, dá se pochybovat i o jejich "způ­sobi­losti"­...Na­vrho­vat vůbec evidentně nepříliš zkušeného, nevyzrálého, sebestředného a nepříliš vzdělaného jedince bez dlouhodobé praxe, je opravdu velmi riskantní "hra", kdy nás podobně založený jedinec může zatáhnout do obrovských střetů s jinými státy atd. Špičkoví super jedinci se prostě nekonají a tak se vybírá poslední póvl

Ievice-je-smegma ( 8. prosince 2021 14:59 )

Takže C.Svoboda rozhoduje, jak se má vykládat ústava

sarina ( 8. prosince 2021 14:56 )

Tebe co nevidět klepne když se budeš tolik ježit, nesmíš to přehánět aby neč.ůra.li na hrobeček tobě.

hejhej ( 8. prosince 2021 14:42 )

stemik:
Slepencům stran chybí osobnosti a pidi strana pirátů s 1,68 % nemá ve vládě a PS co dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa