Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Přichází Fialova vláda šetřilů. Začala zvýšením vlastních platů

Autor: Petr Holec - 
28. října 2021
05:00

Přinejmenším v jednom se můžeme na Senát spolehnout: když senátoři slíbí, že zruší zmrazení nejen vlastních platů z ruky poslanců, tak to fakt udělají. Ve středu proto odhlasovali, že platy vrcholných politiků se příští rok nakonec zvednou asi o šest procent. Těsně po volbách tak zrušili rozhodnutí poslanců, kteří platy na pět let zmrazili těsně před volbami.

Je to samozřejmě velká fraška v nejhorší čas. A pro nastupující vládu pětikoalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů v tom navíc je i příznačná symbolika: lídr trojkoalice SPOLU a zřejmě příští premiér Petr Fiala už zaúkoloval své potenciální ministry, aby ve svých ministerstvech prostě v rámci slibovaného šetření škrtli šest procent - a senátoři vládních stran teď nejen sobě šest procent přidají. Něco za něco, říká se.

Vláda „šetřilů“ tak nastupuje k moci tím, že si zvedne platy, což je hezká ironie. Ano, zrušit zmrazení platů politiků v Senátu pomohli i senátoři ANO, jehož premiér a šéf Andrej Babiš ho na poslední mimořádné předvolební schůzi protlačil Sněmovnou. Jenže tahle senátní pomsta jde hlavně za stranami budoucí vládní pětikoalice, jejíž poslanci mimochodem pro zmrazení platů před volbami taky hlasovali. Právě oni totiž předem avizovali, že „starou“ Sněmovnu přehlasují, protože prý jde o předvolební populismus. 

Lidé začínají šetřit

To možná i jde: zmrazení platů vrcholných politiků státní rozpočet určitě nespasí, stejně jako ho jejich zvýšení nezruinuje. Jenže od koho jiného mají lidé čekat, že si sám aspoň symbolicky utáhne opasky, když je chce ve vládě utahovat ostatním, než od politiků stran nastupujícího kabinetu? Navíc buďme upřímní: nejen poslanci a senátoři by se měli ve srovnání s průměrným člověkem královsky i se zmrazenými platy. Jim existeční chudoba způsobená vysokou inflací a drahými energiemi určitě nehrozí. Možná by si jen užili lacinejší dovolenou.  

Zato hrozí až téměř půlmilionu domácností, jak ve stejný den, kdy se senátoři odklepli vyšší platy, varovala ministryně financí z ANO Alena Schillerová. I v tom je symbolika: lidi už začínají kvůli obavám z budoucnosti šetřit, a senátoři především pětikoalice si nemůžou odpustit pár tisíc navíc. A ještě k tomu vymýšlejí nejhloupější arugumenty. Třeba senátor ODS Vladislav Vilímec argumentoval tím, že senátoři zmrazení platů politiků zrušili proto, aby jim potom případně nevyskočily moc rychle.

Video  Kdy budou Češi brát konečně platy jako v Německu. Schillerová versus rivalové o výplatě v Česku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Nejen Vilímec by měl zkusit stand-up, jeho humor by lidi určitě bavil. Senátoři dvou antibabišovských koalic ale dokázali ještě jednu věc: nechali hned po volbách znovu zazářit svého nepřítele číslo jedna Babiše. Ten označil zrušení zmrazení platů za „naprosto nehorázné“ a slíbil, že ho ve sněmovně navrhne znovu. Jestli bude pětikoalice takhle pokračovat dál, bude to Babiše v opozici fakt bavit. A munici od vlády dostane grátis.

Soliter56O ( 10. listopadu 2021 00:58 )

To je od nich tak milé a zároveň prozíravé, že si zvýšili platy ... Jsou to proste šikovní kluci ... )))))

11karel11 ( 4. listopadu 2021 22:07 )

Nehoráznost, lhaní.

jajas ( 28. října 2021 14:05 )

Tak jo, teď jsi mne přesvědčil, že neumíš diskutovat k tématu článku. A pokud něco napíšeš, nedokážeš to vyvětlit (ty jedno "násilí"). Docela překvapení...měl jsem o tobě lepší mínění, byť naše názory nebyly právě souhlasné. Prostě jsem jen chtěl vědět, co jsi myslel tím "násilím"...a jak jsem už avízoval, asi se to nedozvím. Končím svoji diskusi s tebou, ty si taky plácej co hrdlo ráčí!

naidka ( 28. října 2021 14:03 )

S parťákem - pejskem je líp. Taky máme nového psa - je to éro - prý má dlouhou pubertu.

jajas ( 28. října 2021 13:25 )

S tebou bych chtěl sdílet dvojdomek.....nebo ještě lépe, s Tebou bych chtěl chovat včely...! Nepamatuji, že bych Tebe zaregistroval.....a tento tvůj diskusní příspěvek je jen takovou berličkou, protože jsem se ještě stále nedozvěděl, co jsi myslel tím násilím...a asi se ani nedozvím, viď?

Zobrazit celou diskusi