Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nástupce Merkelové představil adepty do vlády: Tvrdá ruka na zdravotnictví a žena na obranu

Autor: ČTK, sova - 
6. prosince 2021
11:30

Německé ministerstvo zdravotnictví a tím i boj s pandemií nemoci covid-19 povede zdravotnický expert sociální demokracie (SPD), lékař a epidemiolog Karl Lauterbach. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil budoucí německý sociálnědemokratický kancléř Olaf Scholz, který představil i další kandidáty na ministerské posty SPD.

Scholz zdůraznil, že výběr nastupujících ministrů se podařilo genderově vyvážit. Ze sedmi kabinetních funkcí vyhrazených pro SPD budou čtyři zastávat ženy.

Ministrem zdravotnictví bude ten, kterého si většina německých občanů přála. Bude jím Karl Lauterbach,“ řekl Scholz. O Lauterbachovi jako o příštím ministrovi zdravotnictví, který nahradí dosluhujícího Jense Spahna z Křesťanskodemokratické unie (CDU) končící kancléřky Angely Merkelové, se dlouhodobě spekulovalo.

Média ale nevylučovala, že Scholz kvůli snaze mít kabinet genderově vyvážený nakonec vybere ženu. Zmiňována v této souvislosti byla saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová, která má v Sasku na starosti boj s pandemií.

Povinné očkování v Německu od února?

Scholz se nakonec rozhodl pro Lauterbacha, který od začátku pandemie podporoval rázná karanténní opatření vlády Merkelové. Veřejnost Lauterbacha vnímá jako důvěryhodného experta, což Scholzovi může pomoci v prosazování povinného očkování. To si budoucí kancléř přeje v Německu zavést od února nadcházejícího roku.

Pandemie bude trvat déle, než si většina z nás uvědomuje,“ řekl Lauterbach po své nominaci. „My to ale zvládneme,“ dodal s tím, že bude chtít posílit robustnost německého zdravotnictví.

První žena v čele rezortu vnitra, na obraně druhá za sebou

Spolu s Lauterbachem představil Scholz i ostatní sociálnědemokratické ministerské kandidáty. Ministerstvo vnitra povede Nancy Faeserová, která vede SPD v Hesensku.Bude to první žena v dějinách spolkové republiky na postu ministryně vnitra,“ řekl Scholz. Žena povede také ministerstvo obrany, Scholz si pro tento úkol vybral Christine Lambrechtovou, která tak vystřídá bývalou předsedkyni Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampovou-Karrenbauerovou.

Ministerstvo výstavby bude mít na starosti Klara Geywitzová, rozvoj Svenja Schulzeová. Ministrem práce se stane Hubertus Heil, mezi jehož prvními úkoly bude navýšení minimální mzdy ze současných 9,60 eur na 12 eur (zhruba 300 korun) za hodinu. Vyšší minimální mzda byla jedním z hlavních Scholzových volebních slibů.

Šéfem kancléřského úřadu bude Wolfgang Schmidt, který je znám jako Scholzův blízký spolupracovník. Schmidt doposud působil jako tajemník ministerstva financí, které Scholz v dosluhující vládě Merkelové vede.

tryskomys ( 6. prosince 2021 11:37 )

Tak uvidíme,jak změkčilí němci vše zvládnou.

Zobrazit celou diskusi