Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stabilní, sebevědomě ženská a osobitá: Co vypovídá politická „uniforma“ o odcházející Merkelové?

Autor: Darina Jíchová - 
5. prosince 2021
05:00

Ženy sice v politice nejsou už raritou, stále je však jen zlomek zemí, v jejichž čele stojí „něžnější pohlaví“. Do letošního roku takovou zemí bylo i Německo, které po 16 let vedla kancléřka Angela Merkelová (67). Vyzkoušela si, jaké to je být pod drobnohledem, a to nejen kvůli svým politickým rozhodnutím, ale i kvůli tomu, kdo je jejím partnerem, kam jezdí na dovolenou, nebo co si obléká. Merkelová však nad pověstnou módní policií vyzrála, když odstartovala éru své příznačné „uniformy“ tmavého kalhotového kostýmku s kontrastním sakem. Sociálnědemokratického nástupce Merkelové Olafa Scholze zvolí kancléřem Spolkový sněm 8. prosince.

I když se často mluví o „uniformě“, Merkelová se barevně rozhodně nedržela při zemi a oblékla saka snad všech barev a jejich odstínů. Mezi svými mužskými politickými kolegy tak často vyčnívala, na jednu stranu stejně jako oni oblečena v obleku, na druhou stranu dokázala vdechnout svému pánskému stylu ženskou podobu.

16 let s kancléřkou Angelou Merkelovou: 16 projevů 16 let s kancléřkou Angelou Merkelovou: 16 projevů | Reuters

Nizozemská grafická designérka Noortje van Eekelenová v roce 2012 vytvořila koláž plnou sak Merkelové od základních barev, až po ty křiklavé v odstínu limetky a magenty. „Kolik jich bylo? To nevím,“ ani sama Merkelová neví, kolik různobarevných sak za svou politickou kariéru vynesla. Žádné módní ocenění s nimi sice nevyhrála a nevyhraje, pro lidi se však její oděv stal ikonickým.

Levandulová na uklidnění

Podle odhadů Merkelová za svou kariéru nahromadila několik set barevných sak různého materiálu přes samet, satén, hedvábí po bavlnu. Analytikové vypozorovali, že neutrální tóny jako bílá, krémová či tělová si bere na nevýznačná jednání. Po levandulové sahá před náročnými schůzemi, pro setkání se světovými lídry volí základní barvy.

Podle módních redaktorů si vytvořila funkční styl oblékání charakteristický pro svou osobu. Její oděv je konzistentní a stabilní, změny jsou minimální – sako má tři někdy čtyři knoflíky, některé má klopy, jiné nikoliv. „Vytvořila si uniformu a to, co nosí, se stalo neproblematické,“ komentovala módní redaktorka deníku Süddeutsche Zeitung Silke Wichertová.

„Vytvořila si styl, kterého se drží a neřeší ho. Barevné sako je její základní rys, její obchodní značka,“ uvedla Wichertová. Ani doplňky končící kancléřky nejsou nijak okázalé, občas se objeví s řetízkem či náhrdelníkem, jindy s náramkem. Věrná je také mokasínům, někdy zvolí ploché, jindy na nižší platformě. Jen málokdy chybí prostorná kabelka značky Longchamp. Merkelová se navíc vyhýbá známým módním designérům, místo toho nosí hamburskou značku Bettina Schoenbach, stejnojmenná návrhářka kancléřce na přelomu milénia pomohla vytvořit její image. Dokonce i to, jak se Merkelová stará o své vlasy.

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci o krizi v Afghánistánu (16. 8. 2021) Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci o krizi v Afghánistánu (16. 8. 2021) | Reuters

Německá politika na módu nedá

Schoenbachová se specializuje na klasické na míru šité oděvy většinou v odstínech drahokamů. Merkelová zřídka zmiňuje značky oblečení, které nosí, ani z fotek nebývá snadné kousky identifikovat a zařadit. Rozhodně se to nedá porovnávat například se šatníkem o rok starší francouzské první dámy Brigitte Macronové, kterou obléká téměř výhradně módní dům Louis Vuitton. „V německé politice na módní a in oblečení není nahlíženo pozitivně,“ vysvětlila Wichertová.

„Pokud je to moc stylové, lidé tomu nevěří,“ přidala se Maria Hunstigové z německé redakce časopisu Vogue. „Nemáme tolik hollywoodských hvězd, nemáme královskou rodinu. Zájem o módu a vzhled celkově způsobuje, že vás okolí nebere zas tak vážně,“ objasnila. Co může být extrémně problematické, je najít vhodný oděv do práce, který by byl zároveň vkusný a lichotivý a také osobitý. To bývá nelehký úkol zvláště pro političky, protože jsou pod větším drobnohledem než jejich mužští kolegové.

Merkelové se nelíbí dvojí metr

Ke dvojímu metru, kterému čelí ženy v politice, se Merkelová vyjádřila v roce 2019. „U muže není problém, aby se, řekněme, sto dní v kuse objevoval ve svém tmavomodrém obleku, ale když si já vezmu stejné sako na čtyři události ve dvou týdnech, vede to k novinovým článkům a dopisům od občanů,“ podotkla pro Dei Zeit.

Inspirace pro světové političky

Formální a sebevědomě ženský, takový je styl, který vybudovala Merkelová a který za svůj přijala i řada dalších političek, včetně americké šéfky demokratů Nancy Pelosiové, skotské první ministryně Nicoly Sturgeonové či předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Ještě o krok dál šla americká exministryně zahraničí a někdejší demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová, která preferuje jednobarevné kalhotové kostýmky. Deník Frankfurter Allgemeine dokonce v roce 2011 vydal článek o dvou političkách, Merkelová si ho nenechala zarámovat a následně ho darovala Clintonové.

Kancléřka Angela Merkelová a její módní styl. Kancléřka Angela Merkelová a její módní styl. | Profimedia.cz

Merkelová se několikrát pokusila odklonit od svého stylu, většinou jí to ale nevyšlo. V roce 2013 vyzkoušela široké béžové kalhoty, když v Berlíně hostila bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. „Střih, délka, její proporce, to všechno bylo špatně,“ zhodnotil tehdy drsně návrhář Karl Lagerfeld. Několik let předtím se v Norsku ukázala v šatech s hlubokým výstřihem, které vyvolaly poprask. „Kolik by toho měla kancléřka ukázat?“ ptal se v roce 2008 titulek deníku Die Welt.

Sako konec Merkelové přežije

Jinak ale zůstává věrná svému osvědčenému receptu v podobě saka, adaptovala ho i na formální události či galavečery. Sako – většinou saténové – kombinuje se stejnobarevnými šaty nebo dlouhou sukní. Redaktorka německého Vogue Hunstigová se domnívá, že uniforma Merkelové její odchod z politiky přežije, byť třeba v nějaké obměněné verzi. „Je to konec politické éry, nemusí to nutně znamenat konec jejího saka,“ zakončila.

„Někdy mi řeknou, že budu stát před světlým pozadím a měla bych mít sako té a té barvy. Někdy mám chuť vzít si něco veselého a barevného, tak si to vezmu,“ popsala Merkelová pro Süddeutsche Zeitung.

„Myslím, že Angela Merkelová má svůj vlastní a lehce rozpoznatelný styl,“ zhodnotila proslulá editorka amerického časopisu Vogue Anna Wintourová. „Přijde mi, že vystupuje jako někdo, kdo jasně ví, kým je. Nemám pocit, že by se za svým oblečením skrývala,“ domnívá se.

gabreta ( 5. prosince 2021 20:32 )

Angela holt byla zvyklá na svazáckou uniformu FDJ!!

Stano1963 ( 5. prosince 2021 17:26 )

řekneme si za pár let, až budeme žít s dluhy, které zasekl

Stano1963 ( 5. prosince 2021 17:15 )

my jsme s tím Slovákem dopadli hůř....

Stano1963 ( 5. prosince 2021 17:15 )

Merkelová na začátku pandemie odhadovala promoření až 70% populace, naše vláda se jí vysmála, bohužel měla pravdu. Nyní je naše vláda ve světě vnímána jako hrobaři vlastního národa

dynaty ( 5. prosince 2021 16:51 )

Zobrazit celou diskusi