Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat prvních dam do Vogue: Melania se na titulku roky nedostala, Jill je tam po pár měsících

Autor: Darina Jíchová - 
30. června 2021
18:20

Po čtyřleté přestávce se na titulní stránku časopisu Vogue vrací snímek první dámy Spojených států. Slovinská exmodelka Melania Trumpová (51) a manželka exprezidenta Donalda Trumpa toužila po tom, aby byla na titulce Vogue, její sen se jí nesplnil. To Jill Bidenová (70) se na úvodní stránku časopisu dostala po 5 měsících ve funkci, uvedl list Daily Mail.

Srpnové číslo ozdobí snímek Bidenové, první dáma se v rozhovoru s reportéry dotkla svých „skandálních“ vzorovaných a hlavně děrovaných silonek, které rozdělily USA. Bidenová se dotkla i tématu renovace Růžové zahrady Bílého domu, kterou má na svědomí právě Trumpová. To je další téma, kvůli kterému jsou Američané rozhádaní, mnoha lidem se totiž nová podoba zahrady nelíbí, druzí ji zbožňují.

Sedmdesátiletá „bohyně“ Jill

Fotky ke článku včetně té úvodní pořídila slavná fotografka Annie Leibovitzová, Bidenová se předvedla hned v několika pečlivě vybraných modelech i v oblíbených květovaných šatech od návrháře Oscara de la Renty za 57 tisíc korun. Právě tyto šaty se dostaly na titulní fotografii. Reportéři současné první dámě přisoudili hned několik až přeslazených přízvisek jako „bohyně“ či „množitelka radosti“.

„Neúnavná, nenuceně populární, ale zároveň někdo, kdo nám připomíná nás samotné. Neuvěřitelně stylová žena, která i v džínech a kašmírovém svetru vypadá totálně upraveně,“ píší reportéři Vogue o Bidenové. První dáma na focení přizvala i svého manžela prezidenta Joe Bidena, který byl mimo jiné jedním z témat rozhovoru.

V prosinci 2020, než mu byl zablokován twitterový účet, exprezident Trump sdílel příspěvek, ve kterém si stěžoval, že se jeho žena nedostala na titulní stranu Vogue a kultovní časopis označil za „fake news“. To předchůdkyně Trumpové Michelle Obamová byla na titulce Vogue hned třikrát, také někdejší první dáma USA a exministryně zahraničí Hillary Clintonová se objevila na úvodní stránce.

První dáma: Lidé si všímají každého detailu

Bidenová se zatím těší velké oblibě, o tom svědčí i obsah článku ve Vogue, který připomíná spíše „oslavnou ódu“ a neobsahuje zatím žádnou kritiku. Bidenová se věnuje především svému povolání učitelky, zmiňuje se o své iniciativě, které se jako první dáma bude věnovat, a samozřejmě mluví i o svém manželství s Bidenem. Pozornost je věnována i jejímu módnímu přešlapu se vzorovanými a děrovanými silonkami.

„Je ohromné, jak velkou pozornost lidé věnují i tomu nejmenšímu detailu,“ řekla k aféře s punčocháči Bidenová. „Nebyly úplně síťované, nebyly krajkové, byly to prostě hrozně hezké punčochy,“ dodala. Východní křídlo většinou nezveřejňuje detaily o designérech, jejichž kousky Bidenová nosí. „Ráda si vybírám z různorodé škály designérů. To byla například jedna z hlavních věcí, když jsem vybírala šaty na inauguraci,“ uvedla první dáma.

„Je to dost překvapující. Vím, že se hodně komentuje a hodnotí, co nosím, nebo jestli mám ve vlasech gumičku, či když si je vyčešu. Na záležitost s punčochami nejde zapomenout,“ Bidenovou pobavilo, když zjistila, že na instagramu existuje účet, který podrobně mapuje každý její outfit. Komunikační šéfka první dámy Elizabeth Alexanderová navíc odhalila, že Bidenová nespolupracuje se žádným stylistou. „Všechno dělá sama,“ komentovala.

Na významné focení s Vogue přece jen sáhla po odborné pomoci. S přípravou, výběrem šatů, účesu a líčení jí asistovala Tonne Goodmanová, která v časopisu působí jako módní šéfka a editorka pro udržitelnost. Pro focení vynesla první dáma modely v hodnotě přesahující 192 tisíc korun.

Kontrast Bidenových a Trumpových

Reportéry během interview zajímalo také, proč první dáma nadále pracuje jako učitelka angličtiny. „Proč ne?“ reagovala na jejich dotazy, zaměstnání neopustila ani jako druhá dáma USA, když její manžel působil jako viceprezident a administrativě Baracka Obamy. Učební rozvrh dodržuje i na cestách, proto se většina jejích setkání odehrává odpoledne, aby dopoledne mohla učit přes platformu Zoom. Testy a eseje známkuje ve svém speciálu.

Video  Potlesk pro Jill Bidenovou a chladná Melania  - Reuters
Video se připravuje ...

Hlavním autorem článku je Jonathan Van Meter, který Bidenovou doprovázel i na několika jejích cestách. Právě on jí popsal jako „bohyni“. „Byli jsme ve Virginii na cestě na vzdělávací akci, když si prezident Biden všiml dětí před školou, nechal zastavit limuzínu a šel se s nimi pozdravit. Jill v černobílých lodičkách i ve svých tehdy 69 letech vypadající jako bohyně přihlížela,“ vylíčil Van Meter.

„Bidenovi objímající děti, právě takový docela všední snímek jasně ukazuje, jak nestandardní byl předešlý prezidentský pár,“ doplnil reportér. Prezident Biden v rámci rozhovoru dostal také prostor.

Stěhování do Bílého domu jim změnilo manželství

„Bylo mi jasné, že od počátku věděla, co chce jako první dáma dělat,“ vypověděl Biden a postěžoval si na změny, které přineslo stěhování do Bílého domu. První pár podle něj nemá tolik času na „romantické chvíle“.

„Chybí mi, jsem na ni velmi pyšný. Chápu, že to není jako dřív, že se nemůžeme jen tak sebrat a někam jet. Když jsme žili v Delaware, jednou za měsíc jsme jezdívali do místního penzionu, jen my dva, udělali jsme si romantický výlet,“ prohlásil prezident. Bidenová přitakala s tím, že se teď musí více snažit, aby měli také čas sami pro sebe. Společně aspoň večeří a u stolu nesmí mít své telefony.

Uznání pro Melanii

Část focení a rozhovoru probíhala ve zrenovované Růžové zahradě a Vogue zajímalo, co si o nové podobě Bidenová myslí. „Všichni šíleli z Melaniiny rekonstrukce Růžové zahrady, ale já myslím, že zahradu vylepšila,“ komentoval Van Meter. „Jsou to ty nejkrásnější růže,“ souhlasila první dáma a ocenila práci své předchůdkyně. Zmínka o Růžové zahradě byla ale jedinou pozitivní narážkou na předchozí první pár, která se v rozhovoru objevila.

To, že Trumpová chyběla na titulní stránce Vogue, není zas tak neobvyklé, kromě Bidenové prostor dostala jen Obamová a Clintonová. Nicméně je tradicí, že se v časopisu objeví článek o první dámě s fotografie, tahle tradice začala v roce 1929 s Lou Hooverovou. Trumpová byla ochuzena i o tohle, ani další přední lifestylové a módní časopisy jí nevěnovaly velkou pozornost.

Proč Melania chyběla ve Vogue?

Trumpová se ve Vogue objevila v roce 2005 krátce po svatbě s Trumpem, nicméně šéfka Vogue Anna Wintourová, která je velkou kritičkou exprezidenta a jeho administrativy, v roce 2019 naznačila, že Trumpová už se ve Vogue neobjeví. „Musíte si stát za tím, v co věříte, a musíte zaujmout nějaký postoj,“ nechala se slyšet Wintourová.

„Fotka na titulní stránce Vogue nedefinuje paní Trumpovou, byla na ní dřív, než se stala první dámou,“ reagovala tenkrát mluvčí bývalé první dámy Stephanie Grishamová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi