Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Slavná rodačka „zradila“ své krajany: Slovinci jsou zklamaní z Melanie Trumpové

Autor: Darina Jíchová - 
27. června 2021
05:00

Asi nejslavnější slovinskou rodačkou v současnosti je exmodelka a bývalá první dáma Spojených států Melania Trumpová (51), která se narodila v Novem mestě, ale vyrostla v obci Sevnice. Právě toto město na ni spoléhalo, místní doufali, že spojitost s ní jim přinese mezinárodní zájem a příliv turistů. To se úplně nestalo a Slovinci jsou dost zklamaní, uvedl švýcarské deník Neue Zürcher Zeitung.

Slovinci ze Sevnice v roce 2016 uvítali zvolení Donalda Trumpa prezidentem, zvláště protože se s ním do Bílého domu dostala „jejich“ první dáma. Jenže „Melania mánie“ se rychle změnila v deziluzi. „Nic jsme z toho neměli,“ svěřilo se několik lidí ze Sevnice tisku.

Nejen Sevnice, ale i celé Slovinsko doufalo, že se v zahraničí dostane do většího povědomí. K tomu však nedošlo, Trumpová sice párkrát zmínila svou rodnou zemi, ale jen ve spojitosti, že si pamatujete na to, jaké to je žít v zemi s komunistickým režimem. Jinak na to, že je migrantka a Evropanka, skoro vůbec neupozorňovala.

V Sevnici zbyla jen nepěkná socha

Kvůli varování právníků, že by „mohly být problémy“, nemohly vznikat ani předměty jako hrníčky, plakáty či šátky s tváří a jménem Trumpové ve spojení s městem. Obyvatelé Sevnice se varování snažili obejít a hlavně na začátku Trumpovy prezidentury pojmenovali po své krajance řadu věcí, hlavně pokrmů.

Nová socha Melanie Trumpové zdobí Slovinsko: Nahradila dřívější trosky Nová socha Melanie Trumpové zdobí Slovinsko: Nahradila dřívější trosky | Reunters

Slovinci si také vypomohli tím, že jméno první dámy hláskovali jinak než Američané, takže místo Melania psali Melanija. K dostání tak byl dortík Melanija, pantofle Melanija nebo speciální salám první dáma, ale nic z toho Sevnici nepřineslo velký zisk.

„Za ty čtyři roky jako první dáma nikdy neupozornila na svůj původ. Bylo by pěkné, i kdyby třeba jen pozdravila ve slovinštině,“ postěžovala si novinářka Mojca Zorková. Slovincům v oblasti okolo Sevnice zbyla jako nešťastná připomínka jen „ohavná“ bronzová socha Trumpové, jde o kopii původní dřevěné verze, kterou loni někdo zapálil.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sekebo ( 27. června 2021 09:09 )

Je to trubka, co si vzala Trumpetu

Zobrazit celou diskusi