Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dojemné loučení s Merkelovou: Francie Tě miluje, vzkázal Macron. Kancléřku vzal na recitál

3. listopadu 2021
21:32

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes přátelsky a stylově rozloučil s končící německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou místo do prezidentského paláce v Paříži pozval na návštěvu středověkého burgundského městečka Beaune, na klavírní recitál na zámku a soukromou večeři. Píše o tom agentura Reuters. Merkelovou a jejího manžela Joachima Sauera přivítal v srdci vinařského kraje společně se svou manželkou Brigitte. Merkelové přišly vyjádřit přízeň stovky lidí, uvedla agentura AFP.

„Vítej v Beaune, milá Angelo. Francie Tě miluje,“ vzkázal Macron Merkelové na twitteru. Podle připojeného videa političku v Beaune přivítal rozradostněný dav příznivců. Podle Reuters se neočekává, že by Merkelová, která během svého působení v úřadu kancléřky zažila čtyři francouzské prezidenty, a Macron u příležitosti tohoto rozlučkového shledání učinili politická prohlášení.

Shromážděný dav lidí provolával ‚Bravo, Angelo!‘. Jeden z přítomných kancléřce v angličtině popřál, aby si po odchodu z funkce užívala volného času.

Merkelová, která po 16 letech odchází z politiky, by mohla Německo vést až do Vánoc. Volby v Německu se konaly 26. září a těsně v nich zvítězili sociální demokraté (SPD) s 25,7 procenta hlasů, druhá skončila kancléřčina konzervativní unie CDU/CSU unie s 24,1 procenta hlasů. Analytici očekávají, že jednání o vzniku vlády ještě nějaký čas potrvají.

Citronel ( 4. listopadu 2021 01:20 )

Ona byla rozený vůdce, nevím o někom výraznějším, předčila i vedení EU. Ted tam budou nastupovat mdly dedkove, kteří budou tlachat o emisich, tím nic nepokazi a o ničem rázně nikdo nerozhodne. Takové, že je třeba udělat, to budem opět slychavat častěji.

kamjdu ( 4. listopadu 2021 00:07 )

Téměř jen darební lidé se dostávají k moci. Oba to jsou zločinci.

Zobrazit celou diskusi