Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Němci skládají vládu, která vystřídá Merkelovou. Zelení a svobodní demokraté zasedli ke stolu

Autor: ČTK - 
29. září 2021
10:20

Zelení a svobodní demokraté (FDP) již zahájili předběžná jednání o budoucí německé vládní koalici. Šéf liberální FDP Christian Lindner na instagramu zveřejnil společnou fotografii s oběma spolupředsedy Zelených Annalenou Baerbockovou a Robertem Habeckem z úterní schůzky, ke které v popisku napsal, že hledají společné postoje. Tato dvojice stran zastává klíčovou roli, protože vítězní sociální demokraté Olafa Scholze a ani druhá konzervativní unie CDU/CSU Armina Lascheta se bez nich v cestě do kancléřství neobejde. Teoreticky možné je sice pokračování velké koalice SPD a CDU/CSU, to je ale nyní nepravděpodobné.

„Při hledání nové vlády zkoumáme společné postoje a mosty přes to, co nás rozděluje. A nějaké dokonce nacházíme. Napínavá doba,“ napsal Lindner pod společnou fotografii, na které je vedle spolupředsedů Zelených také generální tajemník FDP Volker Wissing.

FDP a Zelení jednají o společných prioritách na návrh Lindnera. Ten řekl, že obě strany mají výrazně odlišné programy, proto by se před rozhovory s SPD a unií měly nejprve shodnout mezi sebou. Mezi největší odlišnosti patří postoj k ochraně klimatu, který je pro Zelené ústředním bodem, a také otázka daní, které liberálové odmítají navyšovat. Liberálové rovněž chtějí rázně zastavit další zadlužování, které je následkem štědrých podpůrných programů během pandemie nemoci covid-19.

SPD již Zeleným a liberálům nabídla koaliční jednání a Scholz podle deníku Bild vyzval představitele sociální demokracie, aby se o možných vládních partnerech nevyjadřovali negativně a aby o politických hranicích SPD nehovořili s médii, neboť koaliční rozhovory budou neveřejné. Se Zelenými a FDP chce vládnout i unie, ačkoli je podle šéfa bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) a tamního premiéra Markuse Södera pravděpodobné, že CDU/CSU skončí v opozici.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsme v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Citronel ( 29. září 2021 13:23 )

Zelení jsou neštěstí v každé zemi, ještě když je tam většina pomatených lesbických vegetariánek.

Zobrazit celou diskusi