Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Módní guru Blesku Ina T. hodnotí Angelu Merkelovou: Psychologie barevného minimalismu!

/
  • Ina T. hodnotí kancléřku Angelu Merkelovou.
    25. října 2021 ● 05:00

    Po šestnácti letech končící éra nejvlivnější političky současnosti má několik silných odkazů. Kromě význačných politických milníku nelze nezmínit ani to, jak změnila přístup k oblékání vysokých političek prosazujících se v ještě stále muži ovládané oblasti. Pro Merkelovou typické kostýmky nejsou jen konstantním řešením každodenního odívání, nýbrž mocenskou volbou označovanou za diplomacii barev. A to jakkoliv jejich vliv sama nositelka urputně popírala.

    Místy až roboticky jednotvárný styling Angely Merkelové má svá jasná pravidla připomínající, nakolik je vzhled a móda nepopiratelnou součástí politiky. Merkelová si ze svého stylu navíc dokázala vytvořit jedinečnou značku navzdory monotónnosti ve střihu a kombinacích, jež byly roky prakticky neměnné.

  • 1.

    Typická barevnost

     

    Komplet výrazně barevného separátního saka a černých volných kalhot se stal signifikantním znakem Merkelové, ač v počátcích své vlády a nástupu do funkce v roce 2005 nosila především tmavé odstíny. Barevnost se zdá být i jistou strategií, podle statistik, jež byly na základě oblékání Merkelové vytvořeny, dodržovala opakující se model odstínů, mající pro danou událost své psychologické vysvětlení.

     

    Modrá barva pro zahraniční cesty symbolizuje snahu se dohodnout, zelená jako její nejoblíbenější barva vyjadřuje osobní kompetenci, pokud chce působit přívětivě, optimisticky a lidsky, sahá po jásavých odstínech žluté či oranžové.

     

    Angela Merkelová
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Neviditelné doplňky

     

    Zdálo by se, že minimalismus outfitů bude bývalá kancléřka dohánět šperky a doplňky. Avšak Merkelová si vždy potrpěla na jednoduchý až strohý styl zcela zamítající okázalý luxus a násilnou prezentaci značek. To potvrzuje i jí oblíbená značka francouzských kabelek Longchamp, jež patří mezi ty dostupné, neelitářské, a přesto kvalitní a především funkční. Totéž se týká i obutí, které je vždy nenápadné, většinou na drobném podpatku či klínku, bez zdobení či vzoru. Ale též samotných šperků. Merkelová nikdy nenosí náušnice a její náhrdelníky jsou téměř neviditelné. Nejčastěji jde o nenápadné šperky z bílého zlata, onyxu či záhnědy, nesměle vykukující zpod výstřihu saka.

     

    Angela Merkelová
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Módní přešlap?

     

    Přes jinak naprosto konzervativní oblékání Merkelová šokovala volbou večerní róby pro otevření opery v Oslu v roce 2008. Poprvé (a bohužel naposledy) experimentovala s módou a sáhla po jednoduchých, křivky těla kopírujících černých šatech na ramínka s hlubokým, avšak nijak explicitním výstřihem, jež v médiích vyvolal senzaci a zapříčinil palcové titulky o zbraních hromadného ničení. Volba šatů pak zapříčinila vznik diskuzí ohledně sexismu v politice, jemuž ženy v tomto muži ovládaném prostředí stále čelí.

     

    Angela Merkelová
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Recyklace modelů

     

    Kromě stylové monotónnosti byla Merkelové opakovaně vyčítána i recyklace již nošených outfitů. Např. v roce 2011 dorazila na premiéru filmu v kompletu saka a sukně, ve kterých se objevila už v roce 2010, za což byla kritizována v médiích. Sama Merkelová k tomu uvedla, že je veřejně probírána jen proto, že je žena, a oděv mužského kolegy, ač by chodil stále ve stejném modrém obleku, by nikdo neřešil. Faktem je, že ženy v politice stále čelí větší pozornosti vůči svým oděvním volbám než jejich mužští kolegové, což jen potvrzuje dvojí standard, jemuž jsou političky ještě stále vystaveny. Zároveň to symbolizuje odkaz ženy, která se nechtěla přizpůsobovat standardům a našla vlastní cestu odívání, jež se stalo její poznávací značkou.

     

    Angela Merkelová
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Chce být vidět

     

    Agresivní a vášnivý odstín rudé nikdy nevolí pro stranická jednání, kde chce dojít k rychlé shodě. Barevná škála kancléřčiných sak byla natolik rozmanitá, že na jejich základě vytvořila nizozemská grafická designérka Noortje van Eekelenová vzorník odstínů ve stylu značky Pantone. Především je nutné zmínit, že její volba barevnosti má stejný původ jako u královny Alžběty, obě by měly být v davu lidí vidět.

     

    Angela Merkelová
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Střihy a legendární knoflíky

     

    Ač se zdá, že Merkelová nosila několik konfekčních, opakujících se sak, faktem je, že jsou všechny ušity na míru a pocházejí z dílny berlínských návrhářek Bettiny Schönbachové a Anny von Griesheimové.

     

    Střih má odchylky jak v límci či jeho absenci, tak v řešení kapes i počtu knoflíků, jež prý při vyšším počtu symbolizují osobní uzavřenost vůči řešenému tématu. Nejčastěji, tedy v 76 procentech, nosila kancléřka sako na tři knoflíky, ve 20 procentech na čtyři a zbylá 4 procenta zabírají saka dvouknoflíková. Ačkoliv byl střih jejích sak v médiích mnohokrát kritizován, například zesnulým návrhářem Karlem Lagerfeldem jako neslušivý, Merkelová od něj neodstoupila a nechala si šít stále ty samé modely. Navzdory tomu, že její postavě opravdu mnohá z nich nelichotila.

     

    Angela Merkelová
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    VIDEO: Merkelovou postihl další třes

    Fotogalerie
    61 fotografií

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy