Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoční trhy v Polsku: Hlava na hlavě, plno stánků a čeština. S opatřeními tam ale přitvrdí

Aktualizováno -
7. prosince 2021
13:45
Autor: Markéta Mikešová - 
7. prosince 2021
05:00

Spousta lidí se na ně těšila, stánky byly postavené, ale nakonec vánoční trhy v Česku otevřít nemohly. Rozhodla tak vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi kvůli špatné epidemiologické situaci. Stejný verdikt padl v Německu, Rakousku a na Slovensku. Jedinou sousedící zemí, která vánoční trhy nechala otevřené, je Polsko. Neomezilo je prakticky vůbec. Obecně tu příliš mnoho opatření neplatí. A ta, co ano, lidé dodržují tak napůl, jak jsme se osobně přesvědčili. „Volnost“ ale nebude trvat věčně, už i tamní vláda zpřísní a od 1. března zavádí pro vybrané profese povinné očkování.

Popravdě, Polsko nebylo první výletní destinací, o níž jsem uvažovala. Původně jsem chtěla navštívit přátele v Mnichově, jenže Německo začalo rapidně zpřísňovat opatření a v takovém stavu, byť jsme všichni očkovaní, bychom tak maximálně hráli karty zavření doma. Nestálo to za to. A tak po prohlédnutí podmínek pro vstup a platných restrikcí volba padla na Polsko, které jich mělo opravdu velmi málo. Zaujalo mě to i novinářsky, přeci jen o pandemii píši již rok a půl.

Nakonec byla zvolena Vratislav, jednak kvůli dojezdové vzdálenosti, jednak kvůli velikosti města, už se dá celkem mluvit o metropoli. Vyrazili jsme s partnerem ve chvíli, kdy už Česko podmiňovalo využívání služeb jen očkovacím průkazem či prodělanou nemocí a všude jinde kromě Polska platil lockdown nebo poloviční lockdown. O restrikcích jsme se přesvědčili hned na začátku cesty, když po nás na Jižní spojce v Praze obsluha McDonald's vyžadovala certifikát, a to jsme šli jen pro kávu.

Opatření? A to je co?

Byl to dost ostrý kontrast s tím, co čekalo hned za českými hranicemi. Už návštěva benzinové pumpy na polské dálnici A4 mě překvapila, ochranu úst neměl nasazenou nikdo. Buď ji neměl vůbec, nebo ji měl staženou na bradu.

Další překvapení přišlo po příjezdu do hotelu, celkem jsme ve Vratislavi strávili čtyři dny, takže jsme měli zajištěné ubytování. Podle aktuálně platného nařízení mohou hotely obsazovat 50 procent kapacity, více jen v případě, že jsou hosté očkovaní. Ale certifikát nám nikdo nekontroval, ostatně ani slečna na recepci ochranu úst nasazenou neměla. Stejně tak další hosté - potkali jsme samé Poláky - si s rouškami či respirátory uvnitř hotelu starost nedělali.

Ten samý den jsme ještě navštívili restauraci, kde rovněž personál ochranu úst neměl. Ani nebyly dodrženy rozestupy mezi stoly, ani nebyla snížena kapacita hostů, což jsou opět platná nařízení polské vlády. Restaurace, nejen ta „naše“, byly oproti tomu zcela plné, otevírací doba až do nočních hodin… Tehdy jsem pochopila, že Poláci si s covidem hlavu nelámou a pandemii převážně ignorují.

Tohoto velmi vlažného dodržování i těch minimálních opatření jsem byla svědkem prakticky po celý pobyt. Ano, ve vnitřních prostorách (nepočítaje restaurace a hotely) lidé roušky nosili, ale bylo mezi nimi mnoho těch, kteří žádnou ochranu úst neměli, v porovnání s Českem rozhodně větší množství. Obvykle na to kašlaly mladé osoby. A všichni používají roušky, nikoliv respirátory.

Vzorně byly restrikce dodržovány v zoologické zahradě a muzeích. Jenže to také byla místa, kde se vyskytovali převážně turisté…

Velkolepá vánoční sláva

To hlavní, co ale všechny momentálně zajímá, jsou vánoční trhy. Vratislav jim obětovala celé centrum, jsou skutečně obrovské a rozprostírají se na několika náměstích. Stánků jsou desítky a najdete tu vše, co vás napadne - řemeslné výrobky, oblečení, různé domácí potraviny, uvařené pokrmy, nápoje. Samozřejmě nechybí svařák (do zálohovaného hrnku) a pivo, pro návštěvníky jsou připraveny i bezplatné záchody. Přítomny jsou také atrakce po děti.

Nedá se říct, že by stánky měly nějaké větší rozestupy, všechno vypadá jako v dobách před pandemií. Omezení prostě nejsou, město Vánoce pojalo jako velkou slávu. Jen personál nalévající svařák má roušky, ale trhovci povětšinou nikoliv.

Doby před pandemií připomíná i množství návštěvníků, kterých jsou v určité hodiny ohromné davy. Zvlášť o víkendu, kdy se místy nedalo hnout. Lidi neodradilo ani počasí. Zažili jsme déšť s vichřicí - ale pro tyto situace je na trzích kryté, dokonce i lehce vytápěné sezení, ze kterého se nakonec stalo místo intenzivního mačkání. Představte si první řadu nějakého velkého koncertu - jen je to dřevěná budka a vy se snažíte protlačit pro svařák. I přitom tlačení uslyšíte sem tam češtinu, protože výlet si udělalo více Čechů. My jich potkali několik.

Polsko v tuhle chvíli nabízí zážitek, jenž nikde jinde ve střední Evropě nezažijete. Tamní vláda trhy nevyhodnotila jako riziko, naše ano. Ke komu se přikloníte, je čistě na vás, musíte k tomu však přistupovat s osobní zodpovědností. Země má v přepočtu na obyvatele menší přírůstky nakažených, davy na trzích jsou ale místy obrovské, minimálně nasazeným respirátorem nic nezkazíte. Je to šest dní, co jsem se vrátila a nenakazila jsem se, ale to neznamená, že takové štěstí budou mít všichni.

Navíc i Polsko brzy zpřísní, premiér Mateusz Morawiecki avizoval, že vláda představí nový balíček v souvislosti s Vánoci a variantou omikron. „Situace opravdu nevypadá dobře,“ uvedl podle agentury Reuters. „Posílíme mechanismy povinného očkování u některých profesí. Budeme také diskutovat o zpřísnění restrikcí na některých místech pro neočkované,“ dodal.

Od 1. března bude v Polsku povinné očkování proti covidu-19 pro lékaře, učitele a příslušníky uniformovaných složek, oznámil na úterní tiskové konferenci tamní  ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Zaměstnanci restaurací a dalších zařízení budou muset kontrolovat covidové certifikáty. Od 20. prosince do 9. ledna se žáci základních a středních škol budou učit distančně.

Vláda se chystá také zpřísnit omezení týkající se počtu lidí v restauracích, divadlech nebo ve sportovních objektech a kostelích.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kamyl ( 7. prosince 2021 12:45 )

Dávej si bacha na pumpu

Kamyl ( 7. prosince 2021 12:35 )

Franta Sodom:Kdyz mas musto hlavy dutou kedlubnu pak chapu, ze je tezke to chapat. Selsky rozum, kterym se neockovani ohani je ale dobry na pole a do chleva, ne do mediciny.
Uplne ti unika princip proockovani spolecnosti a kolektivni imunita.

Kolik toho máš ve chlévě ty ,nevím,ale vím,že máš místo mozku vinnou klobásu... Flégr se ptal svého ko*** Micíka a další uslintaní odborníci už přiznali,že kolekt. imunita není možná...dávej si bacha na pumpu

picni_se ( 7. prosince 2021 12:09 )

Dobrá reklama. V neděli tam asi vyrazím.

Yarda ( 7. prosince 2021 12:07 )

IMHO pokud by se všichni lidi od začátku koronavirové pandemie chovali tak jak to bylo za dané situace moudré, možná by už žádná pandemie nebyla, nebylo by potřeba přijímat nepopulární opatření a možná ani s očkováním by to nemuselo být tak žhavé.


Jak prosté, milí Watsoni.

Kamyl ( 7. prosince 2021 11:37 )

Je to pandemie neočkovaných, říká plně naočkovaný, Covid pozitivní ministr Vojtěch
a 3x naočkovaná nakažená hl. hygienička Svrčinová !!!
Více se ztrapnit a lhát už nejde ... a tihle rozhodují !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa