Nasát vánoční atmosféru v covidové době není úplně tak jednoduché. Z nařízení vlády byly minulý čtvrtek veškeré vánoční trhy uzavřeny. Někteří provozovatelé sice trhy přejmenovali a prodávají zboží nadále, ty největší na Staroměstském náměstí však ani neotevřely.

Rozhodnutí vlády uzavřít pouze vánoční trhy kritizoval jak pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), tak radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). „Každé jiné trhy se konat smějí. Například na farmářských trzích se často prodávají i podobné věci jako na těch vánočních. Otevřené zůstávají i obchody nebo nákupní centra, kde si lidé mohou koupit vánoční věnce nebo ozdoby. Myslíme si, že je to flusnutí do tváře všem drobným živnostníkům,“ řekl Chabr. Rozhodnutí vlády vnímá jako nezodpovědné právě kvůli lidem, kteří se na trhy dlouho připravovali.

Trhy vyměňte za Střechu Lucerny

Pokud byste si přeci jen chtěli trochu vánoční atmosféry užít, zajímavou možnost nabízí Střecha Lucerny, kterou provozuje známý kavárník a organizátor nejrůznějších městských projektů Ondřej Kobza. „Střechu Lucerny jsme proměnili pomocí stovky nazdobených stromečků ve vánoční les. Pro každého příchozího je v ceně vstupného připraven horký nápoj – svařený mošt nebo klasický svařák. V nabídce jsou i další teplé nápoje nebo třeba polévka,“ řekla Blesku mluvčí Střechy Lucerna Janka Kellerová. Vánoční atmosféru pak doplňují figurky sněhuláků nebo kapři v rozsvíceném akváriu.

Chybět nebude hudební doprovod, podle Kellerové se bude každý den střídat pianista se sborovým zpěvem a cimbálovou muzikou. „V horním domečku, který je vyhřívaný, máme pro děti připravené i zdobení perníčků,“ dodala. Otevřeno je od pondělí do čtvrtka 16 hod až 21 hod, od pátku do neděle již od 15 hod do 21 hod. Dospělí zaplatí vstupné 150 korun, děti do 15 let pak mají vstup zdarma.

Přijde i Mikuláš

Kdo ještě nemá pro své děti naplánovaného Mikuláše, může mít vystaráno. „V neděli potkáte na Střeše Lucerny vzácné hosty - Mikuláše, anděla a čerta! Od 16:30 do 20:00 budou všem hodným i zlobivým bytostem rozdávat pochvaly i pokárání,“ lákají organizátoři na Facebooku. Rodičům, kteří by chtěli, aby jejich dětem předal vánoční nadílku Mikuláš s čertem a andělem, stačí dopředu připravit pro své ratolesti balíček.

Připravte si prosím označený balíček s nadílkou a lísteček, kde bude napsaný text, který Mikuláš přednese z knihy dobrých skutků a hříchů. Předáte je andělovi, který se již o vše další postará. Budeme moc rádi, pokud nám napíšete do zprávy, abychom s vámi mohli počítat,“ zvou organizátoři.

Očkování nebo prodělání covidu

Při vstupu se budou kontrolovat veškerá platná nařízení, tedy návštěvníci musejí mít buď platný očkovací certifikát, nebo potvrzení o prodělání covidu. V jednu chvíli nesmí být podle opatření na jednom místě více než 100 lidí. „Výhodou je, že na Střeše nevznikají žádné davy, jako je tomu třeba na trzích na Staroměstském náměstí, lidé si Střechu Lucerny projdou, pohybují se jako řeka,“ uzavřela Kellerová.

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Kobza proměnil střechu Lucerny v louku. (2018) Eva Fornálová

Fotogalerie
8 fotografií