Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Neohlášená návštěva: Bidenová zavítala do kostela, kde našla ztracenou víru po smrti syna

Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2021
20:40

První dáma Spojených států Jill Bidenová o víkendu nečekaně zamířila do kostela v Jižní Karolíně. Konkrétně letěla do města West Columbia, kde překvapila baptistického pastora Charlese Jacksona staršího, který právě slavil 50. narozeniny. Bidenová má ke kostelu zvláštní vztah, právě zde našla ztracenou víru po smrti svého nevlastního syna Beaua, který v roce 2015 podlehl rakovině, uvedl list Daily Mail.

Během oslav se Bidenová detailně otevřela o svém boji s vírou, kterou Beauova smrt značně oslabila. Vyzvedla také Jacksonovu práci, pastor se stará o to, aby v komunitě nikdo nehladověl, dokonce zajišťuje stipendia na vysokou školu a zasadil se i o zřízení zdravotních a wellness programů. „Připomínáte nám, že jsme tělo Kristovo,“ uvedla první dáma.

Bidenová je presbyteriánka, její manžel prezident Joe Biden katolík, manželé spolu často chodí na mše, je ale otázkou, zda Bidenová konvertovala ke katolictví. „Tenhle kostel změnil můj život,“ podle jejích slov to nebyl jen kostel, ale právě Jackson a jeho rodina, kdo formoval její další život po smrti syna. „Modlila jsem se a modlila za to, aby žil. Když mé modlitby zůstaly nevyslyšeny a Beau zemřel, byla jsem zdrcená,“ načala Bidenová.

Bidenová: Byla jsem zlomená

„Cítila jsem se být zrazená a zlomená,“ první dáma jen stěží zadržovala slzy, doplnila, že pastor z její obce jí občas napsal email, aby se zeptal, jak na tom je, a pozval ji na mši. „Ale já jsem nemohla jít. Nemohla jsem se ani modlit, přemýšlela jsem nad tím, zda ještě někdy v životě pocítím radost,“ svěřila se Bidenová. O čtyři roky později se náhodou potkala s Robin Jacksonovou.

„Robin doktorce Jill psala každou středu zprávu, aby jí řekla, že jsme na ně v modlitbách mysleli. Doktorka jí vždy odepsala s tím, že si toho moc cení,“ celé město si je vědomo úzkého vztahu pastorovy rodiny a současné první dámy. „Opravdu mi to pomohlo najít zase víru,“ dodala Bidenová. Její návštěva ve městě West Columbia bylo překvapení hlavně pro Jacksonovou.

Její syn reverend Charles Jackson mladší potvrdil, že jeho matka nevěděla, že první dáma přijede na otcovu oslavu. „Dalo nám zabrat, abychom to před ní utajili,“ komentoval. Baptistický kostel se nachází převážně v afroamerické komunitě, Bidenovy už hostil několikrát, například v roce 2019 v rámci Bidenovy prezidentské kampaně.

Tajná návštěva

Bidenová vysvětlila, že ji Jacksonová oslovila s tím, že se stanou modlitebními partnerkami. Její cesta do Jižní Karolíny se neobjevila v oficiálním kalendáři jejích aktivit, nepoužila ani speciál označovaný jako Air Force Two. Nicméně ke kostelu přijela v koloně a v doprovodu svých bodyguardů. Celá rodina Jacksonových působí jako duchovní lídři, byla to právě pastorka Jacksonová, kdo vedl virtuální modlitbu za prezidenta v den jeho inaugurace.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi